Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΤην «έντονη ανησυχία της για την αυξανόμενη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας» εκφράζει, με μία εκτενή ανακοίνωσή της, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ), η οποία καταθέτει επίσης δημοσίως δώδεκα προτάσεις της για την ανακοπή της ανάπτυξης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ακόμη και τώρα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως τις 12 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 110 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων 81 με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ έχουν καταγραφεί 9 θάνατοι.
Η μετάδοση έχει ήδη επεκταθεί σε 39 δήμους, με ιδιαίτερη δραστηριότητα στην Αττική, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία.
«Η εικόνα αυτή καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ενεργού μετάδοσης, ενώ η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», σημειώνει η ΕΕΛ και τονίζει, με ιδιαίτερη έμφαση τις εξής προτάσεις της:
Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ανθρώπινα κρούσματα, καθώς και οι γειτονικές περιοχές με έντονη κυκλοφορία του ιού, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ζώνες αυξημένου κινδύνου.
Η καταγραφή ενός ανθρώπινου κρούσματος θα πρέπει να αποτελεί έναυσμα για άμεση επανεκτίμηση και εντατικοποίηση των δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών στην αντίστοιχη περιοχή.
Να ενισχυθούν άμεσα οι συστηματικοί έλεγχοι και οι εφαρμογές προνυμφοκτόνων σε όλες τις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, με ιδιαίτερη έμφαση σε:
φρεάτια ομβρίων,
ρέματα και αρδευτικά κανάλια,
στάσιμα νερά,
εγκαταλειμμένες πισίνες,
αγροτικές και περιαστικές εστίες,
Οι εφαρμογές πρέπει να επαναλαμβάνονται με βάση την αποτελεσματικότητά τους και όχι να περιορίζονται σε προκαθορισμένο ημερολογιακό πρόγραμμα.
Όπου υπάρχει τεκμηριωμένη ή ισχυρά πιθανολογούμενη ενεργός μετάδοση, πρέπει να πραγματοποιούνται στοχευμένες εφαρμογές ακμαιοκτόνων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας.
Οι εφαρμογές πρέπει να βασίζονται στα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα και να επικεντρώνονται στις περιοχές με:
ανθρώπινα κρούσματα,
αυξημένη πυκνότητα Culex,
θετικά δείγματα κουνουπιών για WNV,
ή συνδυασμό των παραπάνω.
Στόχος δεν είναι ο αδιάκριτος ψεκασμός, αλλά η ταχεία μείωση της πυκνότητας των ενήλικων κουνουπιών στις εστίες ενεργού μετάδοσης.
Δεν είναι αργά για να παρέμβουμε. Η μείωση του πληθυσμού των διαβιβαστών μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση κατά τις επόμενες εβδομάδες.
Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, καλούνται να δημοσιοποιήσουν:
τον αριθμό των προνυμφοκτονικών και ακμαιοκτόνων εφαρμογών που έχουν πραγματοποιηθεί το 2026,
τις περιοχές και τους δήμους που καλύφθηκαν,
την έκταση που έχει υποβληθεί σε εφαρμογές.
Επιπλέον, σε εβδομαδιαία βάση:
τον αριθμό των παγίδων και των δειγμάτων κουνουπιών που εξετάστηκαν,
τον αριθμό, το ποσοστό και την κατανομή των θετικών για WNV δειγμάτων κουνουπιών,
και τον αριθμό των έκτακτων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε περιοχή μετά την εμφάνιση ανθρώπινων κρουσμάτων.
Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων είναι απαραίτητη για την αντικειμενική αξιολόγηση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων.
Για κάθε περιοχή με ανθρώπινο κρούσμα θα πρέπει να καταγράφεται ο χρόνος: αναγγελία κρούσματος → εντομολογική διερεύνηση → πρώτη στοχευμένη παρέμβαση.
Ο χρόνος από την αναγνώριση ενός κρούσματος έως την επιχειρησιακή παρέμβαση αποτελεί κρίσιμο δείκτη της αποτελεσματικότητας του συστήματος δημόσιας υγείας.
Ο ΕΟΔΥ, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν με ένα κοινό, δυναμικό σύστημα γεωγραφικής επιτήρησης που θα συνδυάζει: Ανθρώπινα κρούσματα + θετικά κουνούπια + πυκνότητα κουνουπιών + περιβαλλοντικά δεδομένα + εφαρμογές καταπολέμησης.
Ο χάρτης αυτός θα πρέπει να επικαιροποιείται τουλάχιστον εβδομαδιαία και να αποτελεί τη βάση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις παρεμβάσεις.
Να αυξηθεί ο αριθμός των παγίδων κουνουπιών στις περιοχές υψηλού κινδύνου και να υπάρχει ταχεία εργαστηριακή ανίχνευση του WNV.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης της κυκλοφορίας του ιού στα κουνούπια πριν από την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ανθρώπινων περιστατικών.
Οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για την εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής:
καθαρισμός φρεατίων και ρεμάτων,
απομάκρυνση στάσιμων υδάτων,
καθαρισμός εγκαταλειμμένων οικοπέδων,
έλεγχος εγκαταλειμμένων πισινών,
απομάκρυνση αντικειμένων που συγκρατούν νερό,
συστηματική διαχείριση υδάτων σε αστικές και περιαστικές περιοχές.
Η καταπολέμηση των κουνουπιών δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στα εντομοκτόνα.
Να υπάρξει στοχευμένη ενημέρωση και προστασία των ατόμων ηλικίας >65 ετών και ιδιαίτερα όσων πάσχουν από ανοσοκαταστολή ή άλλα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νευροδιηθητικής νόσου.
Οι ομάδες αυτές πρέπει να ενημερωθούν με σαφείς και πρακτικές οδηγίες για την αποφυγή τσιμπημάτων, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών.
Να ενισχυθεί άμεσα η ενημέρωση των ιατρών και των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.
Ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η σύγχυση, η διαταραχή επιπέδου συνείδησης, η αταξία, η μυϊκή αδυναμία, ο μυϊκός τρόμος ή άλλα νευρολογικά συμπτώματα κατά την περίοδο μετάδοσης πρέπει να εγείρουν την υποψία λοίμωξης από WNV, ιδιαίτερα σε άτομα που διαμένουν ή έχουν εκτεθεί σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη τόσο για την κλινική αντιμετώπιση όσο και για την επιδημιολογική επιτήρηση. Να εξασφαλιστούν εργαστήρια ώστε οι διαγνωστικές εξετάσεις για WNV να γίνονται άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις.
Εν μέσω θέρους πολλές κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές λόγω απολύμανσης. Να καταβληθεί προσπάθεια να εξασφαλιστούν έγκαιρα κλίνες ΜΕΘ για όλους τους ασθενείς με WNV που τις χρειάζονται.
Η ενημέρωση πρέπει να είναι συνεχής, συγκεκριμένη και προσανατολισμένη στη συμπεριφορά.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόληψη βασίζεται κυρίως στην αποφυγή των τσιμπημάτων:
χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών,
κατάλληλη ενδυμασία,
χρήση σιτών,
κλιματισμός όπου είναι διαθέσιμος,
αποφυγή έκθεσης όταν η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι αυξημένη,
απομάκρυνση στάσιμων νερών από κατοικίες και αυλές.
Το μήνυμα πρέπει να είναι ιδιαίτερα έντονο στις περιοχές όπου έχουν ήδη καταγραφεί περιστατικά.
Η Πολιτεία δεν πρέπει να αξιολογεί την επιτυχία του προγράμματος με βάση τον αριθμό των ψεκασμών, αλλά με βάση το επιδημιολογικό και εντομολογικό αποτέλεσμα.
Κάθε εβδομάδα πρέπει να αξιολογούνται: νέα ανθρώπινα κρούσματα → νέα περιστατικά με μηνιγγίτιδα/εγκεφαλίτιδα → ποσοστά θετικών κουνουπιών → πυκνότητα κουνουπιών → παρεμβάσεις καταπολέμησης → χρόνος από το κρούσμα έως την παρέμβαση → αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Εάν οι δείκτες επιδεινώνονται, η απάντηση πρέπει να κλιμακώνεται άμεσα.
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων καλεί σε άμεση δράση. Η σημερινή εικόνα δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η περίοδος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου δεν έχει ολοκληρωθεί και, συνεπώς, υπάρχει ακόμη σημαντικό χρονικό περιθώριο για να περιοριστεί η περαιτέρω μετάδοση.
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων αναγνωρίζει τις πολύπλευρες και αποτελεσματικές δράσεις που ήδη ανέλαβαν το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι και τους καλεί να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα για άμεση κλιμάκωση των παρεμβάσεων στις περιοχές ενεργού μετάδοσης».
Διαβάστε επίσης
Κλιματιστικό όλη τη νύχτα: Ποια θερμοκρασία είναι κατάλληλη για ύπνο;
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.