search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30.10.2026 11:14
MENU CLOSE

Ινδονησία: 3.560 νεκροί σε έναν μήνα από τον καπνό των πυρκαγιών – Σοκαριστικά στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση

30.10.2026 10:10
indonesia_fotia_kapnos

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας των πελώριων πυρκαγιών οι οποίες σάρωσαν την Ινδονησία τους τελευταίους μήνες στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 3.500 ανθρώπους στο αρχιπέλαγος τον Σεπτέμβριο, εκτιμά επιστημονική έρευνα που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

«Η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα εξαιτίας των πυρκαγιών σε δάση και άλλες εκτάσεις στην Ινδονησία αύξησε τον απολογισμό (των νεκρών) σε περίπου 3.560 τον Σεπτέμβριο του 2026, σχεδόν διπλάσιο αριθμό σε σχέση με την εκτίμηση για τον Αύγουστο», τονίζεται σε έκθεση του κέντρου έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα (CREA), με έδρα το Ελσίνκι, στη Φινλανδία.

Τον Σεπτέμβριο, περίπου 57,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Ινδονησίας ανέπνεαν αέρα η ποιότητα οποίου κυμαινόταν στο φάσμα από τον «ανθυγιεινό» ως τον «επικίνδυνο», τόνισε η CREA στην έκθεσή της.

Η μελέτη αναφέρεται στους θανάτους που προκαλούνται βραχυπρόθεσμα εξαιτίας της έκθεσης σε μικροσωματίδια PM 2,5, ή με άλλα λόγια τις ημέρες αμέσως μετά.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς εκτιμάται πως καταγράφτηκαν στο ινδονησιακό τμήμα του νησιού Βόρνεο, καθώς και στις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, καθώς και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι επιστήμονες του CREA εξέτασαν επίσης τη μόλυνση που δεν οφείλεται στις πυρκαγιές, από αστικές και βιομηχανικές εκπομπές ρύπων, διαπιστώνοντας πως προκάλεσε 1.750 θανάτους τον Σεπτέμβριο στο αρχιπέλαγος κάπου 278 εκατομμυρίων κατοίκων.

Διαβάστε επίσης:

Ικαρία: Φάλαινα φυσητήρας «παίζει» στην επιφάνεια της θάλασσας

Ελ Νίνιο: Πέντε τρόποι με τους οποίους προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο

Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου: 30 μήνες μετά την εξαγγελία, κατατέθηκε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30.10.2026 11:14