search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:30
MENU CLOSE

Βαρύ πλήγμα της Ν.Δ. στο ελληνικό αντιντόπινγκ

26.08.2021 07:30
xapia

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε πως «ανακλήθηκε οριστικά η πιστοποίηση του Doping Control Laboratory of Athens εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων και με τα σχετικά τεχνικά έγγραφα και επιστολές. (…) Το Εργαστήριο της Αθήνας ενημερώθηκε για την απόφαση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αναλύσει δείγματα ελέγχων ντόπινγκ για οργανισμούς που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ. Το Εργαστήριο της Αθήνας μπορεί να κάνει έφεση γι’ αυτήν την απόφαση εντός 21 ημερών».

Από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) είχα βιώσει έντονα τις πιέσεις της WADA στη συνάντηση που έγινε τον Οκτώβριο του 2018 και είχα διαπιστώσει πως αυτός ο οργανισμός δεν αντιλαμβανόταν ούτε συμμεριζόταν τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας εξαιτίας των μνημονίων και της δημοσιονομικής επιτήρησης που είχε επιβληθεί σε αυτήν από τους μνημονιακούς νόμους Ι και ΙΙ. Ωστόσο, σε σχέση με το Εργαστήριο της Αθήνας, η αθλητική ηγεσία (Γ. Βασιλειάδης και Ι. Συναδινός) κατάφερε και:

Νομοθέτησε την ένταξη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας στον Δημόκριτο.

Εξασφάλισε πιστώσεις τόσο για την πρόσληψη νέων ειδικών επιστημόνων όσο και για την αρχική χρηματοδότηση της λειτουργίας του κατά το μεταβατικό στάδιο.

Προετοίμασε και το σχέδιο Π.Δ. για την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΚΑΝ, δηλαδή τη μετατροπή του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) σε Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ)!

Το ΕΣΚΑΝ, παράλληλα και ενόψει των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας, επαναπιστοποίησε, ύστερα από εκπαίδευση, τους παλιούς δειγματολήπτες, στους οποίους οι ομοσπονδίες χρωστούσαν αρκετά χρήματα από ελέγχους του παρελθόντος, και σε συνεννόηση με τον γραμματέα της ΕΟΕ Μ. Κολυμπάδη, αλλά και τις διοικήσεις των οφειλετών, διευθετήθηκαν τα χρέη…

Ταυτόχρονα δημιουργήσαμε σχολή νέων δειγματοληπτών και εκπαιδεύσαμε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ περί τους 50 νέους δειγματολήπτες / δειγματολήπτριες, προκειμένου να ανταποκριθούμε και στο αίτημα της WADA για διενέργεια 3.000 ελέγχων (δειγμάτων) κάθε χρόνο, τακτικών (εντός αγώνων – in competition) αλλά και αιφνίδιων (εκτός αγώνων – out of competition), παρά τις δυσκολίες που είχαμε με τη μετακίνησή τους και την έγκαιρη αποζημίωσή τους…

Το χρεώνονται εξ ολοκλήρου

Αυτό που συνέβη τώρα με την άρση πιστοποίησης του Εργαστηρίου Ντόπινγκ της Αθήνας χρεώνεται εξ ολοκλήρου στον υφυπουργό της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη, που μαζί με τον ΓΓΑ Γ. Μαυρωτά γνώριζαν από τον Σεπτέμβριο του 2019 τις παρατηρήσεις και τις εκκρεμότητες που είχαν επισημανθεί από το κλιμάκιο της WADA και θα έπρεπε σε έξι μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2020, να τις είχαν διορθωθεί, αφού από τον Οκτώβριο του 2019 υπήρχε προσωρινή αναστολή διαπίστευσης του Ελληνικού Εργαστηρίου…

Άλλωστε από τότε τα δείγματα των ελέγχων στέλνονταν στο εξωτερικό έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα σημαντικό χρέος που φορτώνεται μάλλον στον ΕΟΚΑΝ, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει χρέος της ΓΓΑ…

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο υφυπουργός Αθλητισμού και ο ΓΓΑ δυστυχώς δεν έκαναν τίποτε για να αποτραπεί αυτή η δυσμενής για τη χώρα μας απόφαση της WADA!

Το μόνο που έκανε ο Αυγενάκης ήταν να αντικαταστήσει, αναίτια, πριν από λίγες εβδομάδες τον πρόεδρο του ΕΟΚΑΝ καθηγητή Παν. Σκανδαλάκη και το μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΚΑΝ καθηγήτρια Φαρμακολογίας Χ. Λιάπη, που ο ίδιος είχε διορίσει, τοποθετώντας στη θέση του προέδρου, κάποιον «δικό» του άνθρωπο!

Παράλληλα ο ΕΟΚΑΝ έχει μπει στον… «αυτόματο πιλότο», αφού στερείται ουσιαστικά της αναγκαίας χρηματοδότησης, επιχορηγείται οικονομικά με το… σταγονόμετρο, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με δύο υπαλλήλους που μετακινήθηκαν από τη ΓΓΑ χωρίς να έχουν προκηρυχθεί οι άλλες θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμά του και, τώρα, χωρίς το ελληνικό εργαστήριο που θα διευκόλυνε την οργάνωση των ελέγχων ντόπινγκ στους αθλητές, σύμφωνα και με τις συστάσεις της WADA.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για το θέμα του ντόπινγκ και τη λειτουργία ΕΣΚΑΝ και Εργαστηρίου, έχοντας μεριμνήσει για τα ακόλουθα:

1. Είχε δρομολογήσει θεσμικά την αναβάθμιση του εργαστηρίου:

Με την ένταξή του στον Δημόκριτο, επειδή η διοικητική του ενσωμάτωση στο ΟΑΚΑ από τη σύσταση του ΕΣΚΑΝ δημιουργούσε διαρκώς μικροπροβλήματα διαχείρισης.

Με τη δρομολόγηση προσλήψεων νέων ειδικών επιστημόνων, όπως μας είχαν υποδείξει το 2018 η WADA και το CoE (Συμβούλιο της Ευρώπης, επιτροπή για θέματα ντόπινγκ).

– Με τη διασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων που θα διευκόλυναν την πλήρη διοικητική ενσωμάτωση του Εργαστηρίου στον Δημόκριτο.

Το γραφείο του τότε υπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη είχε ετοιμάσει το σχέδιο Π.Δ. για την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΚΑΝ που είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 128 ΣΤ του νόμου 2725/1999 (νόμος Φούρα…) αλλά είχε μείνει στο… ψυγείο. Αυτό το σχέδιο βρήκε έτοιμο ο Λ. Αυγενάκης και νομοθέτησε με το Π.Δ. 87/2020 την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΚΑΝ, αλλά μετά… ξέχασε την ύπαρξή του, με συνέπεια να έχει ακόμη και εσωτερικές σοβαρές αντιδράσεις, που τον ώθησαν στην αντικατάσταση του προέδρου Π. Σκανδαλάκη και της καθηγήτριας φαρμακολογίας Χ. Λιάπη.

Το εργαστήριο από την άλλη πλευρά κατάφερε να προσλάβει με σύμβαση έργου (μπλοκάκι) 5-6 νέους επιστήμονες, αλλά η δυστοκία διενέργειας έως 3.000 ελέγχων τον χρόνο λειτούργησε αρνητικά για την «τύχη» του εργαστηρίου.

Θέλει η κυβέρνηση να ανακτήσει την πιστοποίηση;

Τώρα, αν η Ν.Δ. θέλει πραγματικά το Εργαστήριο της Αθήνας να ανακτήσει πάλι την πιστοποίηση της WADA, θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα και από τώρα κιόλας να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία που (θα) είναι επίπονη και δύσκολη, αλλά θα αποκαταστήσει το κύρος της χώρας μας στον πόλεμο κατά του ντόπινγκ.

Έως τότε όμως τα δείγματα των αθλητών και αθλητριών μας θα στέλνονται για έλεγχο σε εργαστήριο του εξωτερικού, γεγονός που συνεπάγεται τεράστιο κόστος και για τις ομοσπονδίες και για τη ΓΓΑ.

Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν και να αυξηθούν οι εκτός αγώνων έλεγχοι (out of competition) τώρα που το σώμα των δειγματοληπτών / δειγματοληπτριών είναι αριθμητικά επαρκές, ώστε να δείξουμε ως χώρα ότι μας ενδιαφέρει ο καθαρός αθλητισμός αλλά και η προστασία της υγείας των αθλητών και αθλητριών μας.

Φυσικά, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, σε περίπτωση που ο Λ. Αυγενάκης δρομολογήσει την υποκατάσταση των δειγματοληπτών με κάποια «εταιρεία», προωθώντας σύμπραξη με το Δημόσιο τύπου ΣΔΙΤ, ενέργεια που απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία και αντίκειται στις οδηγίες της WADA.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στη ΜΕΘ Γ.Ν. Πατρών, πρώην πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ (2017-2019)

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης και η αντιπολίτευση-δώρο!

Για να συνεχίσει ο τουρισμός να κάνει «θαύματα» πρέπει να μείνει ζωντανός!

Μια συνομιλία με την αποστολή των Κουβετιανών πυροσβεστών που συνέδραμαν την Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:30