ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:32
MENU CLOSE

Θεσμοί: Θετική αλλά με... αστερίσκους η 11η Εκθεση Αξιολόγησης: Ραντεβού το Νοέμβριο για τον ΕΝΦΙΑ

22.09.2021 19:48

Θετικά είναι σε γενικές τα συμπεράσματα για την Ελλάδα από 11η Έκθεση Αξιολόγησης από τους Θεσμούς, η οποία όμως δείχνει να έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις καθώς δεν συμπεριλαμβάνει τα στοιχεία Ιουλίου βάσει των οποίων πολλοί οίκοι αναθεώρησαν τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2021.

Αυτό που ξεχωρίζει από την ολιγοσέλιδη Έκθεση είναι το… ραντεβού με τις ελληνικές Αρχές για τις δομικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Το ραντεβού έχει «κλείσει» για το Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι μαζί με τα αποκαλυπτήρια της νέας δομής του ΕΝΦΙΑ στον Προϋπολογισμό του 2022, θα κατατεθεί και το σχετικό νομοσχέδιο

Βασικό στοιχείο του νέου ΕΝΦΙΑ είναι ότι θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες πλέον συγκλίνουν με τις τρέχουσες εμπορικές, ενώ σημειώνει η Έκθεση των Θεσμών, στόχος του νέου φόρου θα πρέπει να είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών, σε διευρυμένη βάση φορολογούμενων. Όσον αφορά, δε, στο πότε θα εφαρμοστεί, παραμένει ως στόχος ο Μάρτιος, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να «τρέξουν».

Κατά την Κομισιόν, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές των μακροοικονομικών δεδομένων παραμένει υψηλή. «Ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, την πρόοδο της καταπολέμησης της πανδημίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα αποτελέσει βασικό παράγοντα», επισημαίνει η Έκθεση, η οποία προφανώς δεν έχει ενσωματώσει τα εντυπωσιακά στοιχεία του Τουρισμού για τον Ιούλιο και πολύ περισσότερο για τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η αβεβαιότητα αφορά επίσης στην ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης κι έτσι η σταδιακή κατάργηση των εν λόγω μέτρων θα πρέπει να γίνει προσεκτικά.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το Χρέος, καθώς πλέον το βασικό σενάριο της Κομισιόν προβλέπει αποκλιμάκωση του στο 57,6% ως το 2060, ενσωματώνοντας- επιτέλους- το διαρκώς μειούμενο κόστος δανεισμού από τις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

RE/MAX: Αυξήθηκαν τα ενοίκια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη το 2021: Οι πιο «αλμυρές» περιοχές (πίνακας)

Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο εμφιάλωσης μεταλλικού νερού στο Λουτράκι

Τουρισμός: Υπερδιπλάσιες οι αφίξεις Ιουλίου – Από ποιες χώρες ήρθαν ταξιδιώτες και εισπράξεις

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:30
Exit mobile version