search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:21
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη: Τι είπε, ποιους είδε, τι κομίζει

27.09.2021 07:00
mitsotakis_new

Πυκνό ήταν το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε προκειμένου να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην έκανε εγκαίνια ή να προσπάθησε να… προωθήσει βιβλίο, όπως έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, φρόντισε να κάνει όσο το δυνατόν πιο σαφές το στίγμα που θέλει να δώσει, όχι μόνο για τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας, αλλά και για τις προτεραιότητές του.

Καθώς, λοιπόν ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της έκθεσης «Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919», μια ανασκόπηση της παρουσίας του σε αμερικανικό έδαφος ίσως να είναι χρήσιμη, ώστε να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για το πού πάμε από τούδε.

Ελληνοτουρκικά: «Παράνομο» το casus belli

Ο Κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της Αθήνας. Αφού ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου, φάνηκε να ανοίγει τη βεντάλια των θέσεων της χώρας: «Από το 1995 η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια επίσημη, διαρκώς ανανεούμενη και ξεκάθαρα παράνομη και απαράδεκτη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, γνωστή ως casus belli. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί».

Κυπριακό: Όχι μεγάλη αισιοδοξία

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός φάνηκε λιγότερο αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και υπογραμμίζοντας -σε πλήρη ταύτιση με τη γραμμή της Λευκωσίας- ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου όπως η λύση των δύο κρατών είναι απαράδεκτη». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του και στις διαπραγματεύσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων (δηλαδή, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία) με τη ΕΕ, λέγοντας ότι «στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της».

Τα «μπρος-πίσω» με Ελπιδοφόρο

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της παρουσίας του Κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη ήταν το… θρίλερ σχετικά με τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια του «Τουρκικού Οίκου» από τον Ερντογάν, μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Παρότι εξαρχής ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι στα εγκαίνια θα παραβρισκόταν και ο Τατάρ, η κυβέρνηση φάνηκε ενοχλημένη από την παρουσία του στο «σόου» του Ερντογάν και αρχικά ακύρωσε συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ωστόσο, μετά από επικριτικές παρεμβάσεις όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου και νέα συγγνώμη Ελπιδοφόρου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θέμα θεωρήθηκε «λήξαν», αν και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επέμεινε στην αρχική του θέση και δεν συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Με το βλέμμα στις επενδύσεις

Από εκεί και πέρα, τόσο στην ομιλία του προς τους ομογενείς, στο πλαίσιο του Hellenic Initiative, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer και τον Μπραντ Σμιθ της Microsoft, ο Κ, Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις βελτιωμένες προοπτικές αναπτυξιακής δυναμικής για την ελληνική οικονομία, τόσο λόγω των καλύτερων προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, όσο και λόγω των δυνατοτήτων που δίνει το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα» και τόνισε ότι πλέον «η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά, αλλά είναι επίσης ισχυρότερη γεωπολιτικά. Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε μια σχετικά ασταθή περιοχή του κόσμου», ενώ σε συνέντευξή του στο Bloomberg έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό, εκτιμώντας ότι 2022 «θα εκτοξευθεί». Εκεί πήρε και την «ψήφο εμπιστοσύνης του Μάικ Μπλούμπεργκ, ο οποίος και δήλωσε ότι «το πρόγραμμα οικονομικών και ανταγωνιστικών μεταρρυθμίσεων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές από όλον τον κόσμο να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Κλιματική αλλαγή

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής -της κλιματικής κρίσης, όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος- βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του, καθώς έκανε εκτενή αναφορά στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ- τόσο στα προβλήματα που προκαλεί στη χώρα, όσο και στη συνεργασία σε επίπεδο EUMED9 που αποφασίστηκε ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και στα μέτρα που η Ελλάδα λαμβάνει προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με 37 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Βασίλης Λεβέντης: Το μήνυμα που έστειλε ο γιος του Μάριος Γεωργιάδης

Ερντογάν: Αγορά και 2ης παρτίδας πυραυλικών συστημάτων S-400

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50