search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:46
MENU CLOSE

Οι δίδυμες πανδημίες τρομάζουν την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2200
21-10-21
22.10.2021 07:00
Mitsotakis-new

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει με όλο και πιο γοργά βήματα – έρχεται και η αλλαγή της ώρας να το πιστοποιήσει… – η κυβέρνηση «μετράει» τους κινδύνους που έρχονται μαζί με τα κρύα.

Για την ώρα, εκτός απροόπτου, τα δύο προφανή και μεγάλα ζητήματα, τα οποία προβληματίζουν την κυβέρνηση και προκαλούν πονοκεφάλους στα επιτελεία, δεν είναι άλλα από το διπλό «κύμα» πανδημίας και ακρίβειας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές και ήδη φέρνει ανασχεδιασμούς στα κυβερνητικά σχέδια.

Όσον αφορά την πανδημία της Covid-19, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της σύγκρουσης ΜητσοτάκηΤσίπρα στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον στο «μέτωπο» των εμβολιασμών τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά ή, τουλάχιστον, όχι τόσο καλά όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος.

Εμβολιαστική αποτυχία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε 5 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον εμβολιασμό. Είμαστε 19οι, 20οί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μας ικανοποιεί αυτή η απόδοση. Πρέπει να βελτιωθούμε και έχουμε ακόμα δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού», προσθέτοντας:

«Θα επιστρατεύσουμε κάθε μέτρο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική. Θα το κάνουμε και μέσα από συστηματική ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης και χρησιμοποιώντας ειδικούς οι οποίοι σήμερα μπορεί, ενδεχομένως, να έχουν μεγαλύτερη πειθώ σε αυτούς οι οποίοι διστάζουν ακόμα να εμβολιαστούν και πηγαίνοντας στις τοπικές κοινωνίες και συζητώντας με τους τοπικούς φορείς για να αντιληφθούμε τι ιδιαιτερότητες μπορεί να έχουμε σε περιοχές όπως η βόρεια Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πλήρως εμβολιασμένοι είναι περίπου 6,32 εκατομμύρια πολίτες, ήτοι περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας. Με απλά λόγια, το ποσοστό αυτό βρίσκεται κάτω ακόμα και από το όριο του 70%, που είναι το ελάχιστο αναγκαίο ποσοστό για να θεωρηθεί ότι υπάρχει «ανοσία της αγέλης» στη χώρα (αν και, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί), παρότι η κυβέρνηση προσθέτει σε αυτό και όσους έχουν ήδη νοσήσει, αυξάνοντας τον αριθμό των πολιτών που έχουν αναπτύξει κάποια μορφή ανοσίας.

Όπως και να ’χει, πάντως, η εικόνα δεν είναι καλή και πλέον ο φόβος είναι ότι, καθώς ο καιρός θα κρυώνει και οι πολίτες θα μένουν όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους, τόσο τα κρούσματα Covid-19 θα αυξάνονται και μαζί θα αυξάνεται και η πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και οι συνέπειες της πανδημίας, όπως οι θάνατοι, καθώς στη συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για 300 θανάτους την εβδομάδα.

Τρεις φόβοι, τέσσερις κόκκινες γραμμές

Φυσικά, ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, πέραν της επικοινωνιακής ζημιάς που προκαλείται στην κυβέρνηση, σε τελείως πρακτικό επίπεδο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί μια μεγάλη σειρά προβλημάτων, όπως:

● Πλέον η πανδημία μετατρέπεται σε πανδημία ανεμβολίαστων, καθώς σχεδόν εννέα στους δέκα νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

● Υπάρχουν φόβοι ότι τα σχολεία, όπου μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι καλά, ενδέχεται, συν τω χρόνω, να μετατραπούν σε εστίες νέας μετάδοσης του ιού.

● Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ετοιμάζεται να κάνει αισθητή την παρουσία του στις παρελάσεις για την επέτειο του «Όχι» αυξάνοντας τις κοινωνικές εντάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει αρχίσει πρόγραμμα χορήγησης της αναμνηστικής δόσης στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και στις μεγαλύτερες ηλικίες, με την ελπίδα να αποτρέψει ένα «κύμα» κρουσμάτων σε αυτούς τους ανθρώπους και, παράλληλα, μέσω των περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους ελπίζει να παρακινήσει ένα μέρος αυτών να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, έστω και τώρα.

Πάντως, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, «από ένα σημείο και πέρα, ξέρετε, κ. Τσίπρα, δεν έχω τη δυνατότητα να υποχρεώσω όλους τους Έλληνες να εμβολιαστούν. Και ο καθένας θα αναμετρηθεί, ναι, με τις συνέπειες της ατομικής του επιλογής», θέτοντας εν πολλοίς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναμένεται να κινηθεί πλέον η κυβέρνηση, ήτοι:

● Η χώρα και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.

● Το σύστημα Υγείας δεν πρόκειται να μετατραπεί εκ νέου σε «μονοθεματικό».

● Οι εμβολιασμένοι θα επιβραβεύονται – π.χ. με πρόσβαση στην εστίαση ή στη διασκέδαση.

● Τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους υπάρχουν για την προστασία τους και όχι για την τιμωρία τους.

Πανικός για την ακρίβεια

Όσον αφορά το έτερο κύμα, αυτό της ακρίβειας και της ραγδαίας αύξησης του κόστους της ενέργειας, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα και – αν πιστέψουμε τις διάφορες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες – δεν πρόκειται να γίνουν πιο απλά μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο με αντικείμενο το κόστος της ενέργειας.

Οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους η Ευρώπη αντιδρά στα προβλήματα, οι εσωτερικές «διαχωριστικές γραμμές» και το ότι η Γερμανία ακόμα δεν έχει νέα κυβέρνηση δεν προοιωνίζονται κάποια σημαντική απόφαση στη σύνοδο, παρότι ήδη η Κομισιόν έχει κάνει μια παρέμβαση ειδικά για τις αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, προτείνοντας ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών (το οποίο, βεβαίως, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα).

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταβεί στη σύνοδο «οπλισμένος» μόνο με τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

Παράλληλα η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Τσεχία και η Ρουμανία έχουν ήδη καταθέσει κοινές προτάσεις για να υπάρξει φραγμός στο ενδεχόμενο νέων αυξήσεων και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το ζήτημα της ακρίβειας. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν η σύνοδος θα αντιμετωπίσει αυτές τις πρωτοβουλίες ως κάτι περισσότερο από αντικείμενα προς συζήτηση, δεδομένου ότι οι Βόρειοι ήδη έχουν αρχίσει την γκρίνια για την παράταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2022, και ζητούν από την Κομισιόν να παρέμβει για τα ελλείμματα του Νότου εκφράζοντας ανησυχία για μια επανάληψη του 2010.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας

Περίπου στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται και η συζήτηση για αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας και κυρίως στους κανόνες για έλλειμμα 3% επί του ΑΕΠ (το «Ποντίκι» είχε γράψει αναλυτικά πώς… εφευρέθηκε ο κανόνας αυτός από δύο μπαϊλντισμένους Γάλλους οικονομολόγους επί πρώτης προεδρίας Μιτεράν) και χρέος στο 60% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στο 1ο Kathimerini Summits – ESG, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα συζητήσουμε για το Σύμφωνο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο μετάβασης. Ήταν τελείως διαφορετικές οι συνθήκες όταν υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι για να αρπάξουμε την ευκαιρία».

Με τον τρόπο αυτόν άνοιξε «παράθυρο» για τη συγκεκριμένη συζήτηση, ωστόσο όλοι παραδέχονται ότι θα διαρκέσει πολύ και δεν πρόκειται η όποια αλλαγή στο Σύμφωνο να περάσει… αναίμακτα, καθώς ο ευρωπαϊκός Βορράς το αντιμετωπίζει σαν ευαγγέλιο για την οικονομική πολιτική της Ένωσης.

Εσωτερικές αντιδράσεις

Ούτως ή άλλως, πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση της ακρίβειας και ήδη και στο στρατόπεδο της Ν.Δ. καταγράφονται αντιδράσεις σχετικά με την επάρκεια των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να ζητάει – και αυτός, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ – μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Κακλαμάνης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα» και είπε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει πειστική απάντηση στο γιατί δεν έχει γίνει:

«Θέλω να ακούσω τον λόγο που δεν γίνεται. Εγώ είμαι γιατρός, δεν ξέρω οικονομικά, αλλά ας μου πει κάποιος τον λόγο. Επί της αρχής συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, στο αέριο. Να τελειώνουμε με αυτό».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προς το παρόν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, περιοριζόμενο, για την ώρα, στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο, ωστόσο, αφήνει εκτός μεγάλο μέρος της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» και στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Πάντως, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι, αν κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι εξαγγελθείσες φοροελαφρύνσεις για το 2022 θα προχωρήσουν κανονικά.

Νεύρα με «Μπάλλο» και Πατούλη

Μέσα σε όλα, το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» από τη χώρα, πέραν των προβλημάτων που προκάλεσε σε διάφορες περιοχές, έφερε και εκνευρισμό στην κυβέρνηση, η οποία είδε την Αττική να «πνίγεται», παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι όλα ήταν έτοιμα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε σε κεντρικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου για μερικές ώρες, τα μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία και το γεγονός ότι τουλάχιστον ένας επιστήμονας – ο Ευθύμιος Λέκκας – απέρριψε τους ισχυρισμούς περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» έφεραν δυσαρέσκεια στους πολίτες και ενόχληση στο Μαξίμου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε δηκτικά πως σε πολλές περιοχές της Αττικής δεν είχαν καθαριστεί φρεάτια «και είχαμε τα αποτελέσματα που είδαμε», ενώ προσέθεσε ότι «τα φράγματα που είχαν φτιάξει οι ανάδοχοι έσπασαν και προκάλεσαν τα προβλήματα αυτά και είναι κάτι που πρέπει να το δουν η Περιφέρεια και ο ανάδοχος».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «φαντάζομαι η Περιφέρεια σε αυτά που της αναλογούν θα τοποθετηθεί και θα δώσει τις εξηγήσεις της και θα κάνει τις συνεννοήσεις που πρέπει. Δεν είναι δική μας δουλειά να ελέγξουμε την Περιφέρεια σε αυτό».

Ακόμα πιο οξύς ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος σε μακροσκελή δήλωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αυτό το παιχνίδι που παίζεται από την επομένη του “Μπάλλου” με διάφορες δηλώσεις αλληλο-επίρριψης ευθυνών, είτε σε κεντρικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, μας φθηναίνει όλους και απωθεί τους πολίτες. Και καθόσον αφορά εμένα, τουλάχιστον, συνειδητά αρνούμαι να το παίξω».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δέχθηκε την κριτική για τα ζητήματα αυτά, αφού επιτέθηκε στον… ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «όχι μόνο άντεξαν, αλλά ανταποκρίθηκαν άριστα οι υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση νεροποντές, παρά την “ευαισθησία” των υδρολογικών λεκανών στα κατάντη των απογυμνωμένων από τις πυρκαγιές βουνοπλαγιών». Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι υπήρξαν καθυστερήσεις σε κάποια έργα (π.χ. Φαληρικό Δέλτα), ωστόσο για τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Κολωνό είπε ότι «κάναμε αυτό που έπρεπε. Αν ο Κολωνός πλημμύρισε, δεν θα λογοδοτήσουμε όλοι επειδή ο δήμος δεν είχε καθαρίσει τα φρεάτια».

Διαβάστε επίσης:

ΚΙΝΑΛ: Γιατί η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα στην μάχη για την διαδοχή – Τι φοβούνται οι αντίπαλοι του – Όλο το παρασκήνιο

Πάνω από 800 εκατ. ευρώ προσέλκυσε το ομόλογο της Capital του ομίλου Μαρινάκη

Μπιλ Κλίντον: «Να φροντίζετε τον εαυτό σας» – Το πρώτο του μήνυμα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο (Photo/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28