search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:18
MENU CLOSE

Πανελλήνια θλίψη για τη Φώφη Γεννηματά: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» – Ποιοι θα εκφωνήσουν επικηδείους

26.10.2021 15:51
gennhmata

Η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά έχει βυθίσει στη θλίψη την πολιτική -κι όχι μόνο- σκηνή της χώρας, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής να αφήνει την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 56 ετών, μετά από μία γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μετά από 14 ημέρες στον «Ευαγγελισμό», έφυγε από τη ζωή στις 12:04 το μεσημέρι της Δευτέρας. «Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μ.μ. στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της» έγραφε η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Είχε προηγηθεί, στις 11 Οκτωβρίου, η αιφνίδια εισαγωγή της στο νοσοκομείο, που την οδήγησε και στην απόφαση να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος, όπου θα διεκδικούσε την επανεκλογή της μετά από τέσσερα χρόνια στην προεδρία και δύο ακόμη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σύσσωμη η πολιτική σκηνή απευθύνει από χθες τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά της και τους οικείους τους, εξαίροντας την αξιοπρέπεια, την ευγένεια και το πολιτικό ήθος που διέκρινε τη Φώφη Γεννηματά.

Εθνικό πένθος την Τετάρτη

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί την Τετάρτη με τιμές εν ενεργείας υπουργού και δημοσία δαπάνη. Η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ. στην Μητρόπολη Αθηνών.

Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Επικηδείους θα εκφωνήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ από την πλευρά της οικογένειας, την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετίσει ο  17χρονος γιος της, Γιώργος Γεννηματάς- Τσούνης. 

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την ίδια ημέρα κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αποφάσισε να κυματίζει μεσίστια η σημαία σε όλα τα δημόσια κτίρια την 27η Οκτωβρίου.

Σε σοκ το ΚΙΝΑΛ

Η πρόσοψη του κτιρίου των γραφείων του ΠΑΣΟΚ έχει καλυφθεί με ένα μεγάλο μαύρο πανό και η ελληνική σημαία κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους ενώ στην είσοδο υπάρχει η φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά.

Από νωρίς το πρωί, φίλοι, συνεργάτες και κομματικά στελέχη φτάνουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη κρατώντας λουλούδια και ανεβαίνουν στον 6ο όροφο όπου βρισκόταν το γραφείο της Φώφης Γεννηματά.

Εν τω μεταξύ οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ, οι κ.κ Παπανδρέου, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης ανέστειλαν τις κομματικές τους δραστηριότητες, ενώ στις δηλώσεις τους αναγνώρισαν το μεγαλείο της ψυχής και της αγωνιστικότητάς της.

Στο μνήμα του Γεώργιου Γεννηματά ο ενταφιασμός

Η σορός της Φώφης Γεννηματά θα ενταφιαστεί στο μνήμα στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς, κατόπιν σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

«Πολύτιμες κοινωνικές και πολιτικές παρακαταθήκες αποτελούν η υποδειγματική στάση ζωής που τήρησε η Φώφη Γεννηματά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις προκλήσεις, καθώς και το σύστημα αξιών που υπηρέτησε», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην εισήγηση του προς το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που συνήλθε την Τρίτη εκτάκτως προκειμένου «να αποδώσει τις δέουσες τιμές σε μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής, τη Φώφη Γεννηματά».

Το δημοτικό συμβούλιο με πρόταση του δημάρχου αποφάσισε ομόφωνα τον τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ενταφιασμό της στο μνήμα, στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Επίσης, αποφασίστηκε να παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων.

Διαβάστε επίσης

Γωγώ Μαστροκώστα για καρκίνο: «Σε όσους μου λένε ότι ήμουν μαχήτρια, λέω ήμουν τυχερή» (Video)

Τουρκία: «Ρήγμα» στις σχέσεις Τσαβούσογλου-Ερντογάν; – Φέρεται να τον απείλησε με παραίτηση

Ναυάγιο στη Χίο: Συγκλονιστικό βίντεο με τις προσπάθειες των ναυαγών να μην πνιγούν – Η διάσωση από το Λιμενικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:17