search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:05
MENU CLOSE

«Κανονικότητα» με τίμημα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2201
27-10-2021
30.10.2021 07:00
kosmos_syntagma-new

Η όποια επιστροφή στην κανονικότητα έχει και το τίμημά της. Το γνωρίζουν πολύ καλά τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία με κομμένη την ανάσα περιμένουν τις συνέπειες που θα υπάρξουν στο θέμα της πανδημίας μετά τις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου και την εορτή του Αγίου Δημητρίου.


Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλέον η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη στην κοινωνία στην περίπτωση που υπάρξει μια δραματική εξέλιξη στο θέμα του κορωνοϊού, καθώς η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, που σήμερα λειτουργεί υποτυπωδώς, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το υπερβολικό άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι με κάθε τρόπο οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι, εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον επόμενο μήνα τα κρούσματα θα έχουν φτάσει τα 5.000 ημερησίως.
«Κάθε 1.000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά θα ανεβαίνει και ο μέσος όρος κατά 10 νεκρούς» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προβλέποντας έως και 2.500 νεκρούς μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι σε ημερήσια βάση να φτάσουν τους 40 με 45.


Ο Τζανάκης στάθηκε στα χαμηλά, όπως είπε, ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των ανθρώπων άνω των 80: «Στις ηλικίες αυτές οι εμβολιασμένοι είναι γύρω στο 73%. Είναι τραγικό, πρέπει να τους βρούμε και να τους εμβολιάσουμε προσωπικά. Οι γιατροί να πάνε να τους βρουν».

Οδηγός οι δημοσκοπήσεις

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεχνούν πως πέρσι τέτοια εποχή ξέσπασε το τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο έφερε εκατοντάδες νεκρούς στη βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη κινδύνεψε να γίνει… Μπέργκαμο, τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν να αξιολογούν ότι ακόμα και η επίπλαστη επιστροφή στην κανονικότητα είναι προτιμότερη από μια πιο συντηρητική αντιμετώπιση των πραγμάτων.
Προφανώς οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν θορυβήσει τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς σε όλες καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δυσαρεστημένων στα θέματα της πανδημίας.


Οι δυσαρεστημένοι επικεντρώνονται κυρίως στο λοκντάουν και στις συνέπειες που έφερε το παρατεταμένο κλείσιμο στην οικονομία και στην εργασία. Οι ανεμβολίαστοι από την άλλη εμφανίζουν τάση εγκατάλειψης της Ν.Δ. και στροφής προς αλλά κόμματα, καθώς το καθεστώς της υποχρεωτικότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας και όχι μόνο.

“Δεν θα ξανακλείσει”

Με βάση, ωστόσο, αυτά τα στοιχεία, ο ένας μετά τον άλλο τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να στέλνουν μήνυμα στην κοινωνία πως ό,τι και να γίνει με την πανδημία η χώρα δεν θα ξανακλείσει, ενώ ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε τη λύση της υποχρεωτικότητας γα τους επιφυλακτικούς και τους αρνητές προκειμένου να συγκρατήσει τις δημοσκοπικές απώλειες.
Στην ιστορία αυτή πρωτοστάτησε η προερχόμενη από τον ΛΑΟΣ τριάδα η οποία βρίσκεται στην κυβέρνηση:
● Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είχε πει εξαρχής ότι επιθυμεί διακαώς να διεξαχθούν παρελάσεις.
● Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος συνεχίζει να συμπεριφέρεται λες και όλα είναι φυσιολογικά στη χώρα μας, από τα βήμα της Βουλής επιτέθηκε στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, που εξέφρασε τους φόβους της για την κατάσταση που επικρατεί στην Πέλλα, κατηγορώντας την ότι θέλει η χώρα να γυρίσει ξανά σε λοκντάουν.
● Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στους ανεμβολίαστους, είπε το περιβόητο «αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να μην σώσουν», ενώ ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει.
Στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έπαιξε μεγάλο ρόλο και το γεγονός ότι η Ελλάδα έφτασε σε νεκρούς τη Σουηδία, η οποία δεν έκλεισε ούτε μια μέρα με λοκντάουν, ενώ την ίδια στιγμή και άλλες χώρες της Ευρώπης εμφανίζονται να προσπαθούν να μην μπουν ξανά στο καθεστώς της καραντίνας.

Σε κίνδυνο το σύστημα Υγείας

Καθώς το πρόγραμμα των εμβολιασμών φαίνεται να έχει βαλτώσει αμετάκλητα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα αποτελέσουν το νέο πρόβλημα του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας.
Το δεδομένο μάλιστα ότι ήδη στη βόρεια Ελλάδα – που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων – είναι πολύ κακή και η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει το 90% έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς, οι οποίοι εκφράζουν τον φόβο ότι αυτή τη φορά το σύστημα δεν θα αντέξει καθώς και το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό είναι κουρασμένο από τα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας.


Μάλιστα, ακόμα και αν τα νοσοκομεία της Αττικής δεν έχουν ακόμη φτάσει στα όριά τους, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους ειδικούς το ότι η αναλογία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων για περιπτώσεις Covid-19 έχει ανατραπεί υπέρ των νέων εισαγωγών.
Με δεδομένο ότι οι επιστήμονες μιλούν γα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το σύστημα Υγείας θα πιεστεί ακόμα περισσότερο. Την ίδια στιγμή όλοι οι γιατροί επιμένουν ότι έφτασε ο χρόνος να αντιμετωπιστούν και όλες οι άλλες παθήσεις, που το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν σε προτεραιότητα εξαιτίας της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Στην αιωνιότητα η Φώφη Γεννηματά – Χιλιάδες στο ύστατο «χαίρε» (Photos/Videos)

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά – Το συγκλονιστικό αντίο των παιδιών της (Videos)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Δημοσκόπηση: Ποιος προηγείται στη μάχη για την Προεδρία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:05