search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:27
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» σε lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2.206
02/12/2021
02.12.2021 07:00
alexis_tsipras

Στην καταγγελία των πεπραγμένων της κυβέρνησης στη διαχείριση του τρέχοντος κύματος δείχνει να εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κλιμακώνοντας μάλιστα διαρκώς τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κινείται χωρίς σχέδιο, με αποσπασματικότητα και προχειρότητα, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά το μέτρο για το πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 υπό το σκεπτικό ότι ισούται με οικονομική εξόντωση και στοχοποιεί τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, κινείται δε σε τιμωρητική λογική και όχι σε μια λογική «θετικών, ακόμα και οικονομικών κινήτρων», αντίληψη που αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κόκκινη γραμμή» και του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. (όπως και της κυβέρνησης μέχρι στιγμής) είναι να αποφευχθεί ένα ακόμη lockdown που θα πλήξει την πραγματική οικονομία, και κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, με ό,τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο εισόδημα των νοικοκυριών, εν μέσω μάλιστα κρίσης ακρίβειας σε καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια.

Με βάση το παραπάνω, η «μάχη», πολιτική αλλά και επικοινωνιακή – και παράλληλα προς την κριτική ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύει αποδυναμώνει το ΕΣΥ μειώνοντας τα κονδύλια το 2022 –, δίνεται για το ποια μέτρα είναι κατάλληλα να ανακόψουν αν όχι το τέταρτο κύμα πια, τις συνέπειές του και μάλιστα «εδώ και τώρα», και να αποσυμφορήσουν την κατάσταση στο ΕΣΥ και τα νοσοκομεία.

Με άλλα λόγια και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να ζυγίζει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος, κατ’ επέκταση το πολιτικό κόστος, στις προτάσεις που κάνει για την αντιμετώπιση του τρέχοντος κύματος και την αναχαίτιση της διασποράς, σε μια στιγμή μάλιστα που, παρά τη φθορά της κυβέρνησης, δείχνει δημοσκοπικά καθηλωμένος.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες σημείωσε πως ακόμη και αν «αύριο το πρωί» εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, αυτό θα αποδώσει σε δύο μήνες, που σημαίνει ότι «θα περάσουμε μαύρα Χριστούγεννα», καθώς έως τότε μπορεί να έχουμε άλλους 2.000 νεκρούς.

Πρότεινε ως άμεσης απόδοσης μέτρα – ώστε να μην επαναληφθεί και τον Δεκέμβριο το «έργο» του Νοεμβρίου – την επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και την πρόσληψη γιατρών άμεσα, επικαλούμενος στοιχεία από φορείς όπως η ΕΙΝΑΠ, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ, σύμφωνα με τους οποίους υπάρχουν περί τους 800 γιατρούς σε «κρίσιμες ειδικότητες», οι οποίοι βρίσκονται σε λίστες αναμένοντας τον διορισμό τους.

Στο αίτημα Τσίπρα για περισσότερες ΜΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι στόχος είναι οι πολίτες να εμβολιάζονται και να μην φτάνουν στις ΜΕΘ. Κάτι βέβαια που εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητο το ερώτημα τι γίνεται εδώ και τώρα που:

-Ο εμβολιασμός για να ξεκολλήσουμε από το 67% του συνολικού πληθυσμού προχωρά σημειωτόν εν μέσω υπερμετάδοσης της Δέλτα και εμφάνισης της Όμικρον που, αν και νωρίς, εκτιμάται ότι και αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταδοτικότητα.

-Οι ΜΕΘ ήδη κατακλύζονται από ασθενείς Covid και καταγγέλλεται η ύπαρξη διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ (το παραδέχτηκε και ο Μητσοτάκης), ενώ το κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εδώ και τώρα

Πάντως, αν το ένα σκέλος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην άμεση αποσυμφόρηση του ΕΣΥ με μεγαλύτερη επάρκεια κλινών μέσω επίταξης του ιδιωτικού τομέα, το άλλο είναι η μείωση της διασποράς κι εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αυτή τη φορά κυρίως στο θέμα των σχολείων. Σε αυτό εστίασε και αυτό ανέπτυξε κυρίως, καλώντας σε ένα άλλο μοντέλο για τα σχολεία, ώστε αφενός να μην γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά αραιώσεις και να μην κλείνει ένα τμήμα με το 50% + 1 κρούσμα, αλλά όταν εμφανίζεται κρούσμα το τμήμα (και όχι το σχολείο) να κλείνει για τρεις μέρες και οι μαθητές να επανέρχονται με τεστ.

Ακροθιγώς αναφέρθηκε χθες και στα θέματα:

-Των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά περισσότερα οχήματα για περισσότερα δρομολόγια προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός).

-Των αστυνομικών (για τους οποίους ο Τσίπρας έχει ζητήσει εμμέσως υποχρεωτικότητα, αλλά δεν είναι κάτι που σηκώνει πάρα πολύ ψηλά).

-Της καμπάνιας ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση η δέσμη μέτρων την οποία επικαλείται με σταθερότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις του τις τελευταίες μέρες είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, η επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων, η καμπάνια ενημέρωσης πόρτα – πόρτα από κινητά συνεργεία στελεχωμένα με γιατρούς, οι άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και η αλλαγή μοντέλου για τα σχολεία.

Αξίζει να επισημανθεί εδώ, παρενθετικά, ως προς την αντιπαράθεση για τις ΜΕΘ, ότι στην πρόταση Τσίπρα για την επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα (την οποία βέβαια καταθέτουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) ο Μητσοτάκης αντέτεινε πως το θέμα δεν είναι τα «ντουβάρια και τα μόνιτορ», αλλά οι γιατροί που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ.

Το θέμα όμως είναι τι κίνητρα έχει δώσει η κυβέρνηση δυο χρόνια τώρα σε γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων, όχι μόνο για να ενταχθούν στο σύστημα, αλλά και για να παραμείνουν όσοι ήδη βρίσκονται σε αυτό. Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός υπονόησε ότι δεν υπάρχουν γιατροί των κρίσιμων ειδικοτήτων, ωστόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό καταγγέλλεται ότι λόγω της αφόρητης και παρατεινόμενης πίεσης στο ΕΣΥ υπάρχει κύμα φυγής των κρίσιμων ειδικοτήτων προς το εξωτερικό για κάλυψη θέσεων με υψηλότερες απολαβές και μικρότερη πίεση.

Υπό πίεση

Για το αν έπεισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα παραπάνω συνιστούν μια επαρκή δέσμη μέτρων άμεσης απόδοσης, μένει να φανεί.

Σημειώνεται πάντως ότι ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητής Αιματολογίας στο Παρίσι, Γρηγόρης Γεροτζιάφας προ δύο εβδομάδων – προ της Όμικρον δηλαδή –, σχολιάζοντας το διάγγελμα Μητσοτάκη, σημείωνε τότε ότι το τέταρτο κύμα έχει χαθεί και επί της ουσίας συζητάμε για την πρόληψη του πέμπτου κύματος.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, εν τω μεταξύ, και η θέση που διατύπωσε για τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό ήταν ο ένας λόγος για τον οποίο πιέστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο άλλος ήταν ο «συνήθης ύποπτος», δηλαδή ο Παύλος Πολάκης.

Ο καθηγητής Αιματολογίας, και εκ των επιστημόνων που μετέχουν στο think tank που πρόσφατα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, με πυκνή παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για τα θέματα της πανδημίας τοποθετήθηκε με άρθρο του χθες αναλυτικά για τους λόγους που

απορρίπτει το μέτρο της κυβέρνησης για το πρόστιμο των 100 ευρώ, το οποίο σε tweet που ανάρτησε την Τρίτη το χαρακτήρισε «πινοτσετικής έμπνευσης χαράτσι» λόγω του ηλικιακού κριτηρίου και της ταξικότητας της ποινής (οικονομική κύρωση που επιβαρύνει τους ασθενέστερους, ενώ οι έχοντες μπορούν να ανταποκριθούν, μένοντας ανεμβολίαστοι)

-και στον αντίποδα υποστηρίζει την καθολική υποχρεωτικότητα ως πιο δημοκρατικό μέτρο που βασίζεται στην αρχή της ισονομίας.

Ο Γεροτζιάφας πρότεινε λοιπόν:

Υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, τάξης, τόπου κατοικίας.

-«Εφαρμογή ‘‘ποινών‘’ που να διαπνέονται από τις αρχές της ισονομίας και να στηρίζονται στο βασικό εργαλείο που αποδεδειγμένα έχει δουλέψει στις χώρες με επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα: δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μια απλή ιδέα είναι να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα κ.λπ.».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν συμφωνεί με τις απόψεις του συμβούλου για «αποκλεισμό» των πολιτών από τα μέσα μεταφοράς, τη φορολογική ενημερότητα κ.λπ. Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει, με τον Μητσοτάκη να επιμένει στην τριτολογία του καλώντας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «τριτολογήσει» προκειμένου να απαντήσει. Στην τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε σαφείς αποστάσεις από την πρόταση Γεροτζιάφα λέγοντας πως «οι σύμβουλοι έχουν τις απόψεις τους». Παρέπεμψε δε στους συμβούλους του πρωθυπουργού Ηλία Μόσιαλο και Γιώργο Παυλάκη προκειμένου να καταδείξει ότι και ο ίδιος διαχωρίζεται από προτάσεις τους. Συμπλήρωσε δε πως «έχω συμβούλους που λένε καθαρά και δημόσια τις απόψεις τους. Οι επιστήμονες που συμβουλεύουν τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κομματικοί ταγοί. (…) Οι επιστήμονες διατυπώνουν τις απόψεις τους, ασχέτως πολιτικής σκοπιμότητας, χωρίς να φοβούνται το πολιτικό κόστος, και αυτό είναι μια κατάκτηση της Δημοκρατίας».

Με την παραπάνω αναφορά, ενδεχομένως ακούσια, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να παραδέχεται ότι η πρόταση Γεροτζιάφα είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να σηκώσει πολιτικά. Αν και προ μερικών εβδομάδων ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» προθυμοποιούμενος να βάλει πλάτη σε πλαίσιο πάντα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει εκτιμήσει ότι το ίδιο δεν μπορεί να σηκώσει δύσκολες αποφάσεις, όπως το λοκντάουν και ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Ο δεύτερος άλλωστε στην πράξη – με ποινή όχι πρόστιμα, αλλά γενικό αποκλεισμό από τις δραστηριότητες – παραπέμπει σε ένα «λοκντάουν ανεμβολίαστων» τύπου Αυστρίας, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει.

«Χανιώτικη» λαβή

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πιέστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έδωσε μια επιπλέον λαβή στον Μητσοτάκη να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του στο κλείσιμο της αντιπαράθεσης στη Βουλή.

Ο βουλευτής Χανίων, ως γνωστόν, συνεχίζει με παρεμβάσεις στο Facebook να παρεκκλίνει της κεντρικής γραμμής και να κάνει το άσπρο μαύρο, υπερθεματίζοντας για τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, τις οποίες παρουσιάζει υπέρτερες και αποτελεσματικότερες του εμβολιασμού, αλλά και αναγορεύοντας το μέτρο αυτό σε ζήτημα αιχμής για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο υποτίθεται «φωνάζει έναν χρόνο τώρα» (κάτι που δεν ισχύει). Χθες, ο βουλευτής αντέδρασε έντονα από τα έδρανα σε μια αναφορά του Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ (ότι υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα) με τον πρωθυπουργό να δράττεται της ευκαιρίας.

Σε υψηλούς τόνους απευθύνθηκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ και ανεβάστε τη μάσκα σάς παρακαλώ». Εγκάλεσε δεν τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία και κλείσιμο του ματιού στους αντιεμβολιαστές και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα: «Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη από την Κ.Ο. σας, αποδείξτε ότι μιλάτε με μία ενιαία γραμμή και μετά ελάτε να μιλήσουμε για συνεννόηση».

Σαφώς και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να καταμαρτυρήσει άλλα τόσα στην κυβέρνηση για κλείσιμο ματιού στους αντιεμβολιαστές (π.χ. ειδική μεταχείριση σε Εκκλησία και αστυνομικούς). Το θέμα είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο ως προς τα κενά και τις ανακολουθίες του αντιπάλου τους, με τον καθρέφτη τους έχουν ένα θέμα…

Διαβάστε επίσης

Στον «αέρα» το Κυπριακό

Επιτάχυνση στις ΑΠΕ: Στόχος η εγκατάσταση συνολικής ισχύος 20.000 MW έως το 2030

Οι φτωχοί πληρώνουν την κλιματική κρίση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:27