search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:50
MENU CLOSE

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκοπική «έκρηξη» του ΚΙΝΑΛ

20.12.2021 11:46
tsipras_new

Η κλιμάκωση που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για την τελευταία μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού ήταν το αίτημα για εκλογές.

Κάτι το οποίο είχε αρχίσει να «γυροφέρνει» από το καλοκαίρι, ανεβάζοντας διαρκώς τους τόνους, ζητώντας η κυβέρνηση να φύγει το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας. Ωστόσο η πανδημία μέχρι σήμερα υπήρξε ο λόγος για τον οποίο δεν ζήτησε εκλογές ούτε στην ΔΕΘ, ούτε στη συνέχεια, παρά μόνο το Σάββατο στον προϋπολογισμό κι ενώ από διάφορες πλευρές ασκούνταν πολιτική πίεση από κόμματα της αντιπολίτευσης για πρόταση μομφής (πχ. Βαρουφάκης), χαρτί εξ ορισμού «καμένο» και ανούσιο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον όπως επισήμαιναν αρμοδίως η ψήφιση του προϋπολογισμού συνιστά στην ουσία ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αν λοιπόν ήταν η πανδημία ο λόγος για τον οποίο μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούσε εκλογές, είναι η πανδημία ο λόγος που πλέον τις ζητά, και συγκεκριμένα ο εκτροχιασμός στη διαχείρισή της – ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε άλλωστε στο οπλοστάσιό του πλέον τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα την οποία προέταξε στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κάγχασε ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο Τσίπρας ζητά εκλογές είναι «όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα». «Οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν μεγάλη νευρικότητα» πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε δε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, όπως σταθερά υπογραμμίζει όποτε τίθεται αυτό το ερώτημα.

Το μήνυμα που διαχέεται ήδη από τον δεύτερο γύρo των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, ίσως και πιο πριν, ότι δηλαδή επίκειται «ανατροπή» στην κεντροαριστερά, ήρθε να ενισχύσει και με νούμερα η δημοσκόπηση της MARC  που αφενός δείχνει ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις 13,2 μονάδες, αφετέρου εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ (15,2 έναντι 19,2). Και προφανώς, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε τυχαία σε «ανακατατάξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία», τα βασικά ευρήματα της δημοσκόπησης ήταν ήδη γνωστά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ούτως ή άλλως για τον πολιτικό ανταγωνισμό με την Χαριλάου Τρικούπη, αλλά όχι στο σημείο να φοβούνται «ανατροπή» στο πολιτικό σκηνικό, θεωρούν αυτό το κλίμα τεχνητό. Έτσι κι αλλιώς μετά την αποτυχία των δημοσκοπήσεων στην περίπτωση των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, έχει επανακάμψει στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια ρητορική αμφισβήτησης των ερευνών κοινής γνώμης, τον δε πρόεδρο της Marc τον έχουν χαρακτηρίσει «κυβερνητικό δημοσκόπο» πρόσφατα.

Οι ίδιοι προβάλουν το επιχείρημα ότι εφόσον ο Μητσοτάκης δεν κάνει τώρα εκλογές είναι γιατί ο ίδιος τις φοβάται και όχι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται το ΚΙΝΑΛ ή οτιδήποτε άλλο.

Πάντως, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς πως δεν είναι και το καλύτερο για το Κίνημα Αλλαγής και τον νέο πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη να διαχειρίζεται την εικόνα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να πανηγυρίζει την άνοδό του και περίπου να προεξοφλεί περίπου ανατροπή στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία» (ο ίδιος βέβαια προσεκτικά μίλησε για «αναταράξεις», αλλά η γραμμή διαχέεται προς τα έξω ως «ανατροπή»).

Εν ολίγοις, αν συνεχίσει αυτό το κλίμα κυβερνητικής και συστημικής «θριαμβολογίας» ότι επίκειται η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση της κατάταξης, είναι πιθανό η Κουμουνδούρου να παίρνει το εξωτερικό «μπουστάρισμα» που χρειάζεται χωρίς να είναι απαραίτητο να κάνει και πολλά.

Διαβάστε επίσης:

Ο διχασμός κοινωνίας και πολιτικής εξουσίας

Άλλο σάτιρα και άλλο σάτυρος!

Μην πείτε «Ας μην το έστελνε εκείνη, ή ας μη δεχόταν να την καταγράψει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34