search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:28
MENU CLOSE

Βιβλίο: Πήραμε (;) γάτα

21.12.2021 09:00
vivlio_new

Το «Πήραμε (;) γάτα» του Κυριάκου Αθανασιάδη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος είναι το «δίδυμο» του προηγούμενου βιβλίου του, του «Πήραμε σκύλο», που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους από τις ίδιες εκδόσεις.

Και τα δύο απευθύνονται κυρίως σε όσους σκέφτονται να υιοθετήσουν μία γάτα, ή έναν σκύλο αντίστοιχα, και δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεων, αλλά και σε όσους ήδη ζουν μαζί με την ωραιότερη συντροφιά του κόσμου.

Στις σελίδες τους, γραμμένα με κάθε λεπτομέρεια και σε πολύ ευχάριστο τόνο, θα δουν όλα όσα πρέπει να ξέρουν πριν έρθει το ζωάκι στο σπίτι τους: από το ποια φυλή και ποια ηλικία είναι πιο κατάλληλη για τον καθένα μας (ένα κεφάλαιο που πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τους υποψήφιους γατογονείς και σκυλογονείς), μέχρι το τι πρέπει να έχουν προετοιμάσει πριν προβούν στην υιοθεσία, τι να περιμένουν ότι θα συμβεί στη… ζωή τους τις πρώτες ημέρες, τι οφείλουν να προσέχουν ώστε να μη συμβούν δυσάρεστα ατυχήματα κλπ. κλπ., και όλα αυτά για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς: από τα καλώδια που είναι πρόχειρα μαζεμένα πίσω από το γραφείο και πρέπει να μαζευτούν, μέχρι το διαιτολόγιο, τον γιατρό, την άμμο (για τις γάτες) και τις βόλτες (για τον σκύλο), την εκπαίδευσή τους κ.ο.κ. Με δυο λόγια, τα πάντα.  Χαριτολογώντας, ο συγγραφέας λέει πως πρόκειται για «manual», καθώς τα ζωάκια από μόνα τους έρχονται χωρίς… οδηγίες χρήσης.

Οι συμβουλές αυτές δεν σταματούν στις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες της συμβίωσης μαζί με τη γάτα ή τον σκυλάκο που θα υιοθετήσετε. Αντίθετα, περνούν από κάθε ηλικιακό στάδιο, και καλύπτουν κάθε δραστηριότητα που θα τύχει να κάνετε μαζί, όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι ή μια βόλτα στην εξοχή, ή πράγματα που εκ των πραγμάτων δεν μπορείτε ή δεν θα ήταν σοφό να κάνετε μαζί — και τι λύσεις υπάρχουν για κάθε περίπτωση.

Και τα δύο βιβλία έχουν πολύ χαριτωμένη εικονογράφηση από τον γνωστό σκιτσογράφο Χρήστο Παπανίκο, ενώ όλα τα κεφάλαια κλείνουν με προσωπικές ιστορίες από τη ζωή του συγγραφέα με τα δικά του σκυλιά ή τη δική του γάτα. Ειδικά όμως το «Πήραμε (;) γάτα», έχει και έντεκα Δεκαλόγους, που συνέταξαν ισάριθμες «πολύ ειδικές» συγγραφείς, μεταφράστριες, βιβλιοπώλισσες αλλά και ακτιβίστριες που έχουν ενώσει τη ζωή τους με τις γάτες από πολλά χρόνια τώρα.

Συνολικά, πρόκειται για έναν πλήρη οδηγό με όλα όσα πρέπει να ξέρει, και να κάνει, κανείς, ώστε να είναι και αυτός και το ζωάκι του ευτυχισμένοι. Γιατί μόνο έτσι έχει αξία η συμβίωσή μας με ένα ζώο: όταν δεν το βλέπουμε σαν «βάρος» αλλά σαν πηγή ευτυχίας, και όταν εκείνο νιώθει μαζί μας ασφάλεια, σιγουριά και αγάπη. Όταν νιώθει ότι είναι το κέντρο της ζωής μας. Γιατί για τα ίδια τα ζώα μας ισχύει αυτό: είμαστε όλη τους η ζωή.

Και τα δύο βιβλία δεν είναι μόνο γεμάτα αγάπη για τα ζωάκια μας, αλλά και σεβασμό. Γι’ αυτό και, πέρα από τις δεκάδες χρησιμότατες συμβουλές συμβίωσης και όλα τα «τιπ», δίνεται βάρος στο κεφάλαιο Ηθική των Ζώων.

Κυριάκος Αθανασιάδης

 Πήραμε (;) γάτα.

Πώς είναι να ζεις στο ίδιο σπίτι με έναν τετράποδο έφηβο

 Εκδόσεις Κλειδάριθμος

 Σελ.: 248

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Παλιγγενεσία και αναστοχασμός

Βιβλίο: Προτάσεις

Βιβλίο: Εισαγωγή στη μέρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:27