search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:01
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: Και όμως, οι γιορτές… δεν σώθηκαν

01.01.2022 07:00
5472486

Τα περίεργα Χριστούγεννα του 2021 και η Πρωτοχρονιά του 2022 σημαδεύτηκαν από δύο λέξεις: μετάλλαξη Όμικρον, που αποδείχθηκε υπερμεταδοτική και η αντιμετώπισή της αποδείχθηκε δύσκολη εξίσωση για κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Κι εκεί που λέγαμε ότι ο κορωνοϊός μας «έδειξε τα δόντια του» με την Δέλτα, και μετά θα έρθει η αποκλιμάκωση, ήρθε η Όμικρον και τα σάρωσε όλα.

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν πάλι περιοριστικά μέτρα, κάποιες έφτασαν ακόμη και σε lockdown για να μας θυμίσουν τις ζοφερές μέρες του 2020, όταν στις γιορτές χρειαζόμασταν sms για να πάμε στο σούπερ μάρκετ και αυτή ήταν η μόνη μας έξοδος.

Ο εμβολιασμός ήρθε πέρυσι τέτοια εποχή ως μάννα εξ ουρανού που θα μας γλίτωνε από τα δεινά της πανδημίας. Επιχείρηση «Ελευθερία» βαπτίστηκε και οι περισσότεροι περιμέναμε ανυπόμονα πότε θα έρθει η σειρά της ηλικιακής μας ομάδας για να πετάξουμε προς την ελευθερία μας.

Μάλιστα, πολιτικάντηδες της δεκάρας, ντεμί κρατικού αξιωματούχοι και διάφοροι παρατρεχάμενοι έσπευσαν να εμβολιαστούν παρακάμπτοντας τη σειρά και δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση για το ήθος τους.

Και η πολιτική ηγεσία του τόπου διακήρυττε το ουτοπικό: εμβολιαστείτε για να μην κολλήσετε κορωνοϊό, να κινείστε ελεύθερα, να πάρετε τη ζωή σας πίσω. Και έσπευσαν πολλοί να εμβολιαστούν , όχι όμως όλοι. Και αυτοί που εμβολιάστηκαν χαλάρωσαν και ήρθε και η κυβέρνηση και άνοιξε τον τουρισμό και φούντωσαν πάλι τα κρούσματα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 σταθερά αυξητική η τάση στα ημερήσια κρούσματα, με τον αριθμό τους ολοένα να ανεβαίνει και από τριψήφιος έγινε τετραψήφιος και πενταψήφιος.

Ξεπετάχθηκαν και οι αντιεμβολιαστές, οι «ψεκασμένοι» που βλέπουν παγκόσμια συνομωσία πίσω από τον κορωνοϊό και το εμβόλιο που θα αλλοιώσει το dna τους, αλλά και οι μπερδεμένοι από τα θολά, σε πολλές περιπτώσεις, μηνύματα πότε από την ιατρική κοινότητα και πότε από τα επίσημα χείλη των κυβερνώντων. Και τα κρούσματα συνεχίζουν να φουντώνουν.

Νέα μέτρα με φόντο τις γιορτές

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση για νέα μέτρα επανέρχεται όλο και πιο συχνά ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με το σκεπτικό να περιοριστούν οι δραστηριότητες των ανεμβολίαστων για να σωθούν οι γιορτές.

Πομπώδεις δηλώσεις ότι δεν επίκειται lockdown και ότι οι επιχειρήσεις θα δουλέψουν κανονικά στις γιορτές. Τρέχουν οι επιχειρηματίες να κάνουν προμήθειες για τα Χριστούγεννα, να ρεφάρουν κάπως τις απώλειες της πανδημίας και έρχεται η μετάλλαξη Όμικρον που σάρωσε κυριολεκτικά όλα μας τα σχέδια για κανονικές και ασφαλείς γιορτές.

Πάρθηκαν νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι στο πυρ το εξώτερον και η Όμικρον θέριεψε, ξεπερνώντας τα 40.000 κρούσματα σε μία ημέρα, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι τουλάχιστον τριπλάσιος.

Ουρές για τεστ, ανασφάλεια, φόβος ότι το οικογενειακό τραπέζι θα μετατραπεί σε βόμβα κορωνοϊού και εν τέλει μοναξιά ξανά τα Χριστούγεννα αν κάποιος υπεύθυνος ων δεν θελήσει να ρισκάρει την υγεία των γονιών ή των παππούδων του μιας και η Όμικρον είναι παντού: στο γραφείο, στο λεωφορείο, στο μετρό, στο τρόλεϊ και στο σούπερ μάρκετ. Ακόμη και στο Σύνταγμα, ανάμεσα στα χιλιάδες λαμπιόνια και το χριστουγεννιάτικο ντεκόρ.

Η διαφορετικότητα των Χριστουγέννων του 2020 και της Πρωτοχρονιάς του 2022

Μέσα σε όλα αυτά, ποιος χάρηκε το πνεύμα των Χριστουγέννων; Ουδείς νοήμων, παρά μόνο τα παιδιά που πάντα έχουν τον τρόπο να αντιμετωπίζουν καταστάσεις με την  φαντασία τους εστιασμένη στα θετικά. Εξάλλου, φέτος τα παιχνιδάδικα ήταν ανοιχτά οπότε ο Άγιος Βασίλης βρήκε τον δρόμο του για τα παιδικά όνειρα.

Οι υπόλοιποι μιζεριάσαμε, στημένοι σε τεράστιες ουρές για τεστ, για ψώνια, μέχρι να ελεγχθούν τα στοιχεία μας, πίσω από διπλές μάσκες για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης και με την αγωνία να χτυπάει κόκκινο αν ο διπλανός μας διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Και παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχεδόν αμέτοχοι, περιμένοντας καθημερινά τα απογεύματα να ανακοινωθούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα για να δούμε πόσο μακριά θα πάει η βαλίτσα.

Οπότε όχι, τα φετινά Χριστούγεννα και οι πρώτες ημέρες του νέου χρόνου δεν ήταν ανέμελα…  οπότε οι γιορτές δεν σώθηκαν… λυπάμαι, κύριοι και κυρίες, αλλά έτσι είναι.

Διαβάστε επίσης:

ΗΣΑΠ: Οι χαμένες ευκαιρίες του «φτωχού συγγενή» του μετρό (Photos)

Witold Piletcki: ο άνθρωπος που πήγε εθελοντής στο Άουσβιτς (Photos/Video)

12 «διαφορετικές» χριστουγεννιάτικες ιστορίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:01