search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:05
MENU CLOSE

ΕΡΤ1: Τρία αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας σε έξι βραδιές

04.01.2022 10:51
bardianos_new

Στην ελληνική λογοτεχνία, πάνω στην οποία επένδυσε η κρατική τηλεόραση αφιερώνει τα Δευτερότριτα του Ιανουαρίου το πρώτο κανάλι της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ1 θέλοντας να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες τάσεις θέασης (και τηλεθέασης) σχεδίασε και επαναμεταδίδει τις νέας κοπής παραγωγές μυθοπλασίας μικρής φόρμας βασισμένες σε αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Με την πρακτική αυτή η ΕΡΤ επιθυμεί να δώσει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να δουν σε μόλις δύο ημέρες όλα τα επεισόδια κάθε μίας από τις τρεις σειρές που σκηνοθέτησε ο Μανούσος Μανουσάκης και την διασκευή σεναρίων έχουν κάνει οι Σταύρος Αβδούλος και Ειρήνη Ριτσώνη.

Και οι τρείς σειρές με έναν τρόπο είτε άμεσα εύληπτο είτε υπαινικτικό υπογραμμίζουν τον καταλυτικό ρόλο της γυναίκας σε κάθε μία από τις τρείς ιστορίες.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22.00 και ως τις 24.00 θα προβάλλονται από δύο επεισόδια τη φορά. Η αρχή έγινε  με τη σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα» η οποία βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (τα πρώτα δύο επεισόδια βγήκαν στον αέρα χθες) και ολοκληρώνεται απόψε (4/1).

Κλείσιμο ματιού στην πανδημία

Ο Παπαδιαμάντης στο διήγημα του αφηγείται την ιστορία της 50χρονης Σκεύως. Όταν μαθαίνει ότι ο γιος της, Σταύρος, ο οποίος έχει μπαρκάρει λοστρόμος προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να ζητήσει σε γάμο την αγαπημένη του Ρηνιώ, είναι άρρωστος, η Σκεύω μεταμφιέζεται σε άντρα και γίνεται βαρδιάνος, φύλακας δηλαδή, στα σπόρκα (καράβια που βρίσκονταν σε καραντίνα εξαιτίας της χολέρας), προκειμένου να τον σώσει.

Η δύναμη της μάνας, που μέσα στην καραντίνα ξεπερνάει όλα τα εμπόδια προκειμένου να σώσει τον γιο της από τον θάνατο, αποτυπώνεται ανάγλυφα στη μίνι σειρά της ΕΡΤ. Στην σειρά  πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Ρένια Λουιζίδου, Γιώργος Σαββίδης, Τζένη Καζάκου, Πέτρος Ξεκούκης, Τάκης Βαμβακίδης, Παύλος Κουρτίδης, Κωνσταντίνος Χατζούδης, Σταμάτης Τζελέπης, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Γιώργος Αμούτζας κ.ά..

Στις 10 και 11 Ιανουαρίου θα αναμεταδοθούν τα τέσσερα επεισόδια της τηλεοπτικής μεταφοράς του διηγήματος «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου» του Γεωργίου Βιζυηνού.

Η βαθιά αγάπη της μητέρας για τον ξενιτεμένο της γιο, Γιωργή, η οδύνη και η απελπισία της για την ανεξήγητη δολοφονία του άλλου της γιου, του Χρηστάκη, αποτυπώνονται ανάγλυφα στο διήγημα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.

Άγραφος νόμος η εντολή της μάνας

Η επιστροφή του ξενιτεμένου γλυκαίνει κάπως τον πόνο της, αλλά δεν γιατρεύει τον καημό της. Ξορκίζει, λοιπόν, τον Γιωργή και τον άλλο γιο της, τον Μιχαήλο, να ψάξουν να βρουν τον φονιά του αδελφού τους και να μην τον αφήσουν ανεκδίκητο.

Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν σε τοποθεσίες που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα εποχής του διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού, όπως το Αρχοντικό των Μπενιζέλων και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην Ξάνθη. Τους χαρακτήρες ενσαρκώνουν μεταξύ άλλων οι Τατιάνα Παπαμόσχου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Σόλων Τσούνης, Ντίνα Μιχαηλίδου, Μιχάλης Αρτεμισιάδης, Μανταλένα Παπαδάτου.

Από τη σειρά διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη «Κρίσιμες στιγμές» επιλέχθηκε εκείνο που έδωσε τον κεντρικό τίτλο στην έκδοση (13 ιστοριών) και μεταφέρει τον τηλεθεατή στην καρδιά της γερμανικής κατοχής, στα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια που σφράγισαν ανεξίτηλα τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς.  Τα τέσσερα επεισόδια της μίνι σειράς «Κρίσιμες στιγμές» είναι προγραμματισμένα για τις 17 και 18 Ιανουαρίου (πάντα στις 22.00).

Κατοχή, Αντίσταση, θάνατος, ελπίδα μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας

Η πλοκή εστιάζει στη ζωή ενός ζευγαριού αστών, του Δημήτρη και της Ντόρας Καλλιγέρη, η οποία αλλάζει ριζικά. Για την κυρία Ντόρα, η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη. Πρόσωπα που την εντυπωσιάζουν έρχονται στο σπίτι. Καταστάσεις εναλλάσσονται. Από τη μία την τρομάζουν και από την άλλη τη γεμίζουν με ενθουσιασμό και ελπίδα. Κάποια στιγμή έρχεται και το δράμα, που θα σφραγίσει την ύπαρξή της.

Με τους Άκη Σακελλαρίου, Τάνια Τρύπη, Νεφέλη Κουρή, Νίκο Γκέλια, Μιχάλη Μαρκάτη, Εύρη Σωφρονιάδου κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Λαζόπουλος: Έχω δεχτεί απειλές για τη ζωή μου – Η Παγώνη θα μπορούσε να είναι σε πάνελ (videos)

«Ράδιο Αρβύλα»: Επιστρέφουν σαν να πηγαίνουν πρώτη ημέρα στο σχολείο

Θετική στον κορωνοϊό η Ανθή Βούλγαρη – «Ψήνομαι στον πυρετό, έχω φοβερό πόνο στα κόκαλα» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:05