search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:35
MENU CLOSE

Βιβλίο: Ζώα στον Εθνικοσοσιαλισμό

27.01.2022 17:11
zoa-ethnikososialismo-new

Σε μια μυστική σύναξη αξιωματικών τον Οκτώβριο του 1943, ο αρχηγός των Ες Ες, Χάινριχ Χίμλερ, περιγράφοντας τα σχέδια για την εξολόθρευση των Εβραίων, μεταξύ άλλων ανήκουστων θεωριών και απόψεων, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Το αν κατά την κατασκευή μιας αντιαρματικής τάφρου πεθάνουν 10.000 ρωσικά γύναια από την εξάντληση, με ενδιαφέρει μόνο στο βαθμό που η αντιαρματική τάφρος έχει ολοκληρωθεί.

Δεν θα είμαστε ποτέ ωμοί και άσπλαχνοι, όπου δεν πρέπει: αυτό είναι σαφές. Εμείς οι Γερμανοί, που είμαστε οι μοναδικοί στο κόσμο που τηρούμε μιαν αξιοπρεπή στάση απέναντι στα ζώα, θα επιδείξουμε και σε αυτά τα ανθρωπόμορφα ζώα μιαν αξιοπρεπή στάση». 

Η ναζιστική θηριωδία έχει τη βάση της στη άποψη που καλλιεργήθηκε στις φυλετικές θεωρίες περί ανωτερότητας – καθαρότητας αίματος. Θα έλεγε κανείς για την κτηνώδη ιδεολογική ανωμαλία των Ναζί ότι αυτή η άβυσσος σκληρότητας και απανθρωπιάς που τους διέκρινε, χαρακτηριζόταν και από την σχέση που ανέπτυξαν με τα ζώα.

Οι αντιλήψεις τους για τα ζώα αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές, αποτελούν άλλη μια ψηφίδα απόλυτης  απανθρωπιάς.  Από μαρτυρίες, καταγραφές, ημερολογιακές και άλλες σημειώσεις, ο συγγραφέας συγκροτεί αυτήν τη σχέση των Ναζί με τα ζώα, αποκαλύπτοντας την προπαγανδιστική υποτιθέμενη φιλοζωία τους.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτεται η φυλετική προβολή τους και στο ζωικό βασίλειο με κοινό παρονομαστή την ακραία διαστροφή που τους χαρακτήριζε.     

Μαθαίνοντας για την ύπαρξη ενός μικρού  Ζωολογικού Κήπου στο κολαστήριο του Μπούχενβαλντ όπου δίπλα σε λιμοκτονούντες κρατούμενους, οι στρατιώτες δεσμοφύλακες τάιζαν με λουκούλλεια γεύματα τις αρκούδες, αναρωτιέται κανείς για τα όρια της εγκληματικής φύσης αυτών των ανθρώπων καθώς πληροφορείται ότι ο διοικητής του στρατοπέδου, Καρλ Κοχ έριχνε ενίοτε και κρατουμένους στα θηρία καθώς το θέαμα αυτό ψυχαγωγούσε τα ανωτέρα ναζιστικά ένστικτα της Αρίας φυλής…  Το βιβλίο αποτελεί ένα ακόμα ιδιαίτερο τεκμήριο της φυλετικής κτηνωδίας που ανέπτυξαν οι Ναζί και στις σχέσεις τους προς τα ζώα.  

Jan Mohnhaupt

Ζώα στον Εθνικοσοσιαλισμό

Μετάφραση: Γιάννης Κέλογλου

Εκδόσεις: Gutenberg

Σελ.: 286

Διαβάστε επίσης

Βιβλίο: Ανταμοιβές των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης 1824-1844

Βιβλίο: Μπλε Ήλιος

Το «Φαινόμενο Χριστοδούλου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10