search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:22
MENU CLOSE

Γιατί όλα δείχνουν εκλογές – Ποια είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν κάλπες

10.02.2022 07:00
ekloges_new

Η οικονομική ασφυξία στην κοινωνία με τους υπέρογκους λογαριασμούς στην ενέργεια , τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης σε συνδυασμό με τις μικρές παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφιστούν οι έλληνες πολίτες έχει επαναφέρει δυναμικά πάνω στο τραπέζι  την συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μόλις χθες η κυβέρνηση μείωσε την οικονομική ενίσχυση στα οικιακά τιμολόγια στην ενέργεια  από 42 στα 39 ευρώ τον μήνα την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι 4 φορές υψηλότερη σε σχέση με το 2021, του φυσικού αερίου κατά 5 φορές υψηλότερη ενώ εξαιρετικά υψηλές είναι οι τιμές και στο πετρέλαιο». Παράλληλα τα κυβερνητικά στελέχη έκλεισαν κάθε συζήτηση γα μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης τουλάχιστον για την ώρα.

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει συχνά πυκνά να τονίσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία όλα δείχνουν ότι οι κάλπες θα στηθούν πολύ νωρίτερα από τον Ιούλιο του 2023. Άλλωστε ήδη τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να μιλούν για το τοξικό κλίμα που υπάρχει στην πολιτική ζωή αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι η ιστορία δεν μπορεί να πάει μακριά.  

Η επικρατέστερη ημερομηνία σύμφωνα με τις αναλύσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι το φθινόπωρο του 2022, καθώς όλες οι προβλέψεις μιλούν για ένα ιδιαίτερα καλό καλοκαίρι σε ότι αφορά τον τουρισμό. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι.

Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι οι πολίτες θα έχουν ξεχάσει τους υπέρογκους λογαριασμούς στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ενώ μέχρι τότε η κυβέρνηση ελπίζει να έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Προφανώς αυτό το σενάριο έχει ένα αρνητικό σημείο. Τον μήνα Αύγουστο που θεωρείται ο πλέον επικίνδυνος για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών.

Η συζήτηση των πρόωρων εκλογών φέρνει μοιραία στην επικαιρότητα και τα σενάρια της αλλαγής του εκλογικού νόμου. «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» με αποκλειστικό του ρεπορτάζ έχει αναφέρει πριν από μερικές μέρες ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν υπάρχει στην σκέψη του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επιμένει μάλιστα ότι «ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει ούτε τώρα ούτε ποτέ άλλοτε».

Παρ όλα αυτά στελέχη της κυβέρνησης επαναφέρουν κάθε τόσο την συζήτηση στο θέμα αυτό επιμένοντας ότι το όριο της αυτοδυναμίας θα πρέπει να πέσει από το 38% στο 34%. Η απάντηση σε αυτό το σενάριο είναι ότι κάτι τέτοιο θα έδειχνε ηττοπάθεια η οποία τελικά θα λειτουργούσε εναντίον του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Παρέμβαση Στέφανου Μάνου για περιορισμό των θανάτων

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Αναβλήθηκε η πορεία στη μνήμη του – Φοβούνται επεισόδια οι φίλοι του

ΝΔ: Απειλή για τη Δημοκρατία οι εξαγγελίες Πολάκη για την Δικαιοσύνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:20