search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:04
MENU CLOSE

Ουκρανία: «Σε τεντωμένο σχοινί» η διπλωματική δραστηριότητα (Video)

13.02.2022 14:41
Russian Tanks_new

Οι διπλωματικές προσπάθειες που σηματοδοτήθηκαν χθες, Σάββατο, από μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ δυτικών ηγετών και της Μόσχας δεν πέτυχαν την άμβλυνση των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει αμερικανική “υστερία” και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απειλεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για “σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις” σε περίπτωση επίθεσης.

Η Ουάσινγκτον επέμεινε την Παρασκευή στον κίνδυνο “επικείμενης” εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη γείτονά της και μόλις άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και την Λευκορωσία, πλαισιώνοντας ντε φάκτο τη χώρα.

Μια εισβολή θα είχε “σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις” για τη Ρωσία, προειδοποίησε χθες, Σάββατο, ο Μπάιντεν τον Ρώσο ομόλογό του κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Η υστερία έφτασε στο απόγειό της”, σχολίασε ο διπλωματικός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γιούρι Ουσακόφ, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν “να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά μιας πιθανής ρωσικής “πρόκλησης” σε ένα πρόσχημα για πόλεμο.

Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν η Ρωσία ξεκινήσει μια πρόκληση ή ένα περιστατικό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να αιτιολογήσει μια στρατιωτική δράση την οποία είχε σχεδιάσει από την αρχή“, σημείωσε.

Παραδόσεις όπλων

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Πούτιν επέκρινε τις “μεγάλες παραδόσεις σύγχρονου εξοπλισμού” στην γειτονική χώρα, κρίνοντας ότι δημιουργούν “τις προϋποθέσεις για πιθανές επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων” στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει εδώ και οκτώ χρόνια ένοπλους αυτονομιστές.

Από τότε που άρχισε η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τον Νοέμβριο, η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλλει στη γειτονική της χώρα, αλλά ζητεί τον τερματισμό της επέκτασης του NATO και της υποστήριξης της Δύσης σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία, για την οποία θεωρεί ότι ανήκει στη δική της σφαίρα επιρροής.

«Όχι πανικός»

Ο κατάλογος των χωρών που προέτρεψαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία δεν σταματά να μεγαλώνει, περιλαμβάνοντας κυρίως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, την Νορβηγία ή ακόμη την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Ισραήλ.

Η αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε χθες την αναστολή μέχρι νεωτέρας των πτήσεων προς την Ουκρανία.

Η Μόσχα ανακάλεσε επίσης ένα μέρος του διπλωματικού της προσωπικού, δηλώνοντας ότι φοβάται “προκλήσεις” από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή “τρίτες χώρες“.

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή για την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε “να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση”.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες από την πλευρά του ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία του στο Κίεβο και ότι μεταφέρει τις λειτουργίες της σε προσωρινό γραφείο στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Η Αυστραλία παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει τους τελευταίους διπλωμάτες της που παρέμεναν στη θέση τους στο Κίεβο, μεταφέροντας και αυτή τις δραστηριότητές της στην Λβιβ.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε από την πλευρά του ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας “προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν” τους Ουκρανούς.

Όλες αυτές οι πληροφορίες (όσον αφορά μια ενδεχόμενη επίθεση) προκαλούν μόνο πανικό και δεν μας βοηθούν“, δήλωσε.

Στο Κίεβο χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες πορεία, λέγοντας ότι αρνούνται να υποκύψουν στον πανικό, μολονότι παίρνουν στα σοβαρά την απειλή.

Ο πανικός δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Θα πρέπει να ενωθούμε και να αγωνιστούμε για την ανεξαρτησία μας”, δήλωσε η φοιτήτρια Μαρία Τστερμπένκο, η οποία κρατούσε ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν: “Διατηρώ την ηρεμία μου. Αγαπώ την Ουκρανία“.

Αμερικανικό υποβρύχιο

Προσθέτοντας στις εντάσεις, η Ρωσία ξεκίνησε χθες νέα ναυτικά γυμνάσια στην Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις “υπεράσπισης” της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου ότι το ρωσικό πολεμικό ναυτικό χρησιμοποίησε χθες “κατάλληλα μέσα” ώστε αμερικανικό υποβρύχιο να εγκαταλείψει τα ρωσικά ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ψευδές, απάντησε η Ουάσινγκτον: “Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στους ρωσικούς ισχυρισμούς όσον αφορά επιχειρήσεις μας στα δικά τους χωρικά ύδατα“, ανέφερε διαψεύδοντας την ανακοίνωση αυτή ο αμερικανικός στρατός.

Οι δυτικοί αποκλείουν την εμπλοκή των στρατών τους στην περίπτωση πολέμου, αλλά έχουν προβλέψει καταστροφικά οικονομικά αντίποινα.

Η κρίση αυτή είναι, σύμφωνα με τους δυτικούς, η πιο επικίνδυνη στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη σκιαγραφήσει το σενάριο μιας ρωσικής επίθεσης, αναφερόμενος σε πιθανούς “αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ρίψεις πυραύλων” και μια πιθανή επίθεση κατά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς αναμένεται να πάρει τώρα την σκυτάλη στις συνομιλίες για την κρίση, πηγαίνοντας στο Κίεβο τη Δευτέρα και στη Μόσχα την Τρίτη.

Ανατολική Ουκρανία

Το προσωπικό των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε σήμερα να αποσύρεται οδικώς από την πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, εν μέσω φόβων για πιθανή ρωσική εισβολή.

Ο ΟΑΣΕ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένης πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα.

Ο ουκρανικός στρατός έχει παρατάξει περί τις 150 χιλιάδες πολεμιστές κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο του ουκρανικού εμφυλίου, σύμφωνα με τον Ντενίς Πουσίλιν, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ, που αντιμετωπίζεται από το Κίεβο ως αποσχιστική και ελεγχόμενη από τη Ρωσία.

«Δεν σταματά η μεταφορά εξοπλισμού στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος και η κατάσταση καθημερινά οξύνεται. Από τη ρητορική της Δύσης και τις πραγματικές ενέργειες του Κιέβου βλέπουμε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις, σε στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο κ. Πουσίλιν στο δίκτυο «Σολοβιόφ-live», που παρουσιάζει ο γνωστότερος ίσως δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ», «η κλιμακούμενη στη Δύση υστερία μπορεί να μαρτυρά ότι η Ουκρανία ετοιμάζει νέες προβοκάτσιες κατά της Ρωσίας» και «έτσι ακριβώς μπορούν μάλλον να αποτιμηθούν αυτές οι ακριβείς προβλέψεις (σ.σ. της υποτιθέμενης ρωσικής επίθεσης), που εκθέτουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δηλώνονται από κάθε είδους πολιτικούς», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι».

Ο Πουσίλιν παρατήρησε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει πλήρης διακοπή των πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εκκένωση με τέτοιους ρυθμούς και μετακίνηση διπλωματικών υπαλλήλων προς την πόλη του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

Ο ενεργός από το 2014 στο κίνημα καταλήψεων των τοπικών διοικήσεων στην ανατολική Ουκρανία από ρωσόφωνους κατοίκους της Πουσίλιν επιβεβαίωσε ότι νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη σε απόσταση 1-1,5 χλμ. από τη διαχωριστική γραμμή και από την ουκρανική πλευρά, κοντά στο χωριό «Όπιτναγια».

«Τι εξερράγη κατά την έκρηξη, που ακούστηκε σε πολλές γειτονιές του Ντονιέτσκ, είναι ακατανόητο. Από την πλευρά μας δεν αποκλείουμε ότι πιθανόν να πρόκειται για κάποιου είδους προβοκάτσια, που γυρίστηκε από δημοσιογράφους ή κάτι παρόμοιο», ισχυρίστηκε ο Πουσίλιν, ο οποίος στο παρελθόν έχει καταγγείλει μαζί με συνεργάτες του ότι ετοιμάζονται από την ουκρανική πλευρά «σκηνοθετημένες χημικές επιθέσεις κατά τα πρότυπα αυτών της Συρίας».

Διαβάστε επίσης:

Κυψέλη: Το χρονικό του άγριου εγκλήματος – Χωρίς ίχνος μεταμέλειας η μητέρα (Photo | Video)

Ουκρανία: Παρά τις χθεσινές επικοινωνίες, ΗΠΑ και Βρετανία θεωρούν πολύ πιθανή τη ρωσική εισβολή

Γενναιότητα και Ομοφοβία: Οι δύο πλευρές του Σαρτζετάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:04