search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:22
MENU CLOSE

Λαβρόφ: Η νεοναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου δεν σέβεται τον ουκρανικό λαό

01.03.2022 15:57
lavrof_25222_new

Η «νεοναζιστική» ουκρανική κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του λαού της Ουκρανίας, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η νεοναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου προφανώς δεν ήταν και δεν είναι (μια κυβέρνηση που σέβεται την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών) σε σχέση με τον λαό της Ουκρανίας» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην 49η σύνοδο του Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ότι η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ένα ενδεχόμενο που αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο» που χρειαζόταν μια ρωσική απάντηση.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την Πέμπτη σε μια ειδική επιχείρηση αποστρατικοποίησης και «αποναζιστικοποίησης» της χώρας.

«Σήμερα οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το καθεστώς του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις γειτονικές χώρες και τη διεθνή ασφάλεια εν γένει έχουν αυξηθεί σημαντικά αφότου οι αρχές που έχουν συσταθεί στο Κίεβο ξεκίνησαν επικίνδυνα παιχνίδια που σχετίζονται με σχέδια απόκτησης δικών τους πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ουκρανία έχει ακόμα σοβιετικές πυρηνικές τεχνολογίες και τα μέσα παράδοσης τέτοιων όπλων. Δεν μπορούμε να μην ανταποκριθούμε σε αυτόν τον πραγματικό κίνδυνο», είπε, καλώντας επίσης την Ουάσιγκτον να επανατοποθετήσει τα πυρηνικά της όπλα από την Ευρώπη.

Αναφερθείς στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι επιδεικνύουν για άλλη μια φορά «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, άμεσα υπεύθυνοι για πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ένοχοι εγκλημάτων με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν, επιδεικνύουν για άλλη μια φορά δύο μέτρα και δύο σταθμά» δήλωσε ο Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. αποφάσισε πρόσφατα να προμηθεύσει με φονικά όπλα το Κίεβο, με γνώμονα τα αντιρωσικά αισθήματα.

«Για εμάς, η ζωή κάθε Ρώσου ή Ουκρανού κατοίκου, του Ντόνετσκ ή του Λουγκάνσκ, δεν είναι λιγότερο πολύτιμη από τη ζωή ενός Ευρωπαίου ή Αμερικανού» παρατήρησε. Το παράδειγμα της Ουκρανίας δείχνει ξεκάθαρα τι σημαίνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η λεγόμενη «παγκόσμια τάξη» που βασίζεται σε κανόνες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, σημείωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκφώνησε την ομιλία του μέσω βίντεο και ενώπιον ενός μάλλον αραιού πλήθους αφού πολλοί διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένης αυτών της Γαλλίας και της Βρετανίας, αποχώρησαν για να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

«Μπλόκο» στις αποχωρήσεις των ξένων επενδυτών από τη Ρωσία – Μπήκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καμπανάκι» Ρωσίας για «πλήγματα υψηλής ακρίβειας» στο Κίεβο – «Εγκαταλείψτε τα σπίτια σας»

Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: «Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10