search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:12
MENU CLOSE

Προϋπόθεση για μια ειρηνευτική συμφωνία η κατάπαυση του πυρός, λένε οι Ουκρανοί

17.03.2022 18:28
diapragmatefseis

To προσχέδιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας συντάσσεται από δικηγόρους, αλλά η σημαντική πρόοδος εξαρτάται από την αποδοχή κατάπαυσης του πυρός από το Κρεμλίνο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, καθώς η γαλλική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσποιείται ότι διαπραγματεύεται.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Ολεξέι Ρεζνίκοφ, ο οποίος ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι οι τεχνικές εργασίες προχωρούν αλλά ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για να είναι δυνατός οποιοσδήποτε συμβιβασμός.

Μιλώντας μέσω βίντεο με τους ευρωβουλευτές της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και της υποεπιτροπής ασφάλειας και άμυνας, ο Ρεζνίκοφ είπε ότι διεθνείς ηγέτες, όπως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν, αλλά φαίνεται ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναγκαστεί να εμπλακεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής, «θα μιλήσουμε, φυσικά, πρώτα από όλα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός, για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, για απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού, για προμήθεια στους αμάχους με νερό, με τρόφιμα και ίσως αργότερα να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία για ειρήνη».

Όπως επισημαίνει όμως ο Guardian, δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχει ένα «πολύ μεγάλο χάσμα» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το Reuters επικαλείται έναν αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, να λέει ότι και οι δύο πλευρές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ότι υπάρχουν ελάχιστα σημάδια επικείμενης λύσης.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε: «Όσοι είδαν τον [Ρώσο] Πρόεδρο [Βλαντιμίρ] Πούτιν να απευθύνεται χθες στους Ρώσους θα νιώθουν δικαιωμένοι που πίστεψαν ότι η Ρωσία δεν είχε διαλλακτικές διαθέσεις».

Δεν θα κάνει συμβιβασμούς ο Ζελένσκι για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έχει αλλάξει τη θέση του ότι τα διεθνή σύνορα που υπήρχαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991 πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται, δήλωσε σήμερα σύμβουλος της προεδρίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέκσνι έχει πει κατ’ επανάληψη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ότι θα δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας του.

«Η βασική του θέση δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, στην κρατική τηλεόραση. «Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο Ερντογάν «στρώνει χαλί» για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στην Τουρκία

Την πρόταση να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση κορυφής στην Τουρκία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, μια συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα θα επιτρέψει την συναίνεση σε ορισμένα ζητήματα που απαιτούν συνομιλίες σε επίπεδο ηγεσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε με τον Πούτιν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί. Ο Ερντογάν υποστήριξε, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, ότι η δήλωση για μόνιμη κατάπαυση πυρός με την Ουκρανία θα ανοίξει τον δρόμο για μακροπρόθεσμη λύση.

Διαβάστε επίσης:

Στην πόλη Ουμάν έφτασε ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης (Video)

Καντίροφ: Πάνω από 1.000 Τσετσένοι κατευθύνονται στην Ουκρανία για να πολεμήσουν

Τσαβούσογλου: Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε από την Τουρκία να είναι ένας από τους εγγυητές της συμφωνίας με τη Ρωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:10