search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:54
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικές οι ευθύνες για την ακρίβεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2221
17.03.2022
17.03.2022 06:00
akriveia16322_new

Εκ των πραγμάτων στην κορυφή της ατζέντας της συντηρεί η Κουμουνδούρου το θέμα της ακρίβειας, επιχειρώντας να αποδομήσει το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι η εκτόξευση τιμών σε ενέργεια και αγαθά οφείλεται στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ σε καθημερινή βάση είναι να εκθέσει την κυβέρνηση στους πολίτες, που βλέπουν φουσκωμένους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, ενώ το καλάθι της νοικοκυράς «γεμίζει» όλο και με λιγότερα καταναλωτικά αγαθά.

Στόχος είναι να αναδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι το προηγούμενο εξάμηνο δεν προέβη σε κρίσιμες παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών στην ενέργεια και τα είδη ευρείας κατανάλωσης, αφήνοντας πλέον την κοινωνία εκτεθειμένη στο οικονομικό «σοκ» που προξενεί ο πόλεμος. Και το οποίο «σοκ», σύμφωνα με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μαζεύεται με ημίμετρα και μέτρα κατόπιν εορτής.

Αντιθέτως, οι περιγραφές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται όλο και πιο γλαφυρές: για παράδειγμα, η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου χτες έκανε λόγο για «κοινωνικό κραχ» και «φτωχοποίηση με υπογραφή Μητσοτάκη» καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ που επικαλέστηκε, τον Ιανουάριο του 2022 «η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14%» σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Άλλωστε τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τους τόνους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έγινε παρακολούθημα ακόμη και της Κομισιόν, αφού ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το αίτημα για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις Βρυξέλλες.

Η Κουμουνδούρου ζητά μετ’ επιτάσεως την άμεση λήψη οριζόντιων μέτρων, όπως:

-Πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, μέτρο που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

-Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα – το έχουν κάνει ήδη 19 χώρες.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

-Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.

Εν όψει των χθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για μέτρα κατά της ακρίβειας και της εξειδίκευσής τους που θα ακολουθήσει σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς, η Κουμουνδούρου έκανε προκαταβολικά λόγο για «μέτρα – κοροϊδία» (με βάση τις διαρροές που τα τελευταία 24ωρα είδαν το φως της δημοσιότητας). Από τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι οι όποιες επιλογές της κυβέρνησης για λήψη μέτρων με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. στήριξη στους ευάλωτους κ.λπ.) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ήδη σαρωτικές συνέπειες που θα διογκωθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν όλη την κοινωνία.

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι «λεφτά υπάρχουν», είναι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που δεν επιτρέπουν την προστασία ολόκληρης της κοινωνίας. Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος χθες σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για μείωση των ΕΦΚ έχει κόστος 1,5 δισ. ευρώ ανά έτος. «Και τα λεφτά υπάρχουν. Μόνο και μόνο η επιλογή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλειας κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ» τόνισε.

Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις της Κομισιόν, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί καν τα εργαλεία που μας δίνει η Κομισιόν» που τρέχουν από τον Οκτώβριο, όπως η μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης – κάτι που δεν θα βοηθήσει μόνο τις μετακινήσεις, τους οδηγούς και τη θέρμανση, αλλά και τους αγρότες. «Είναι σαν να σου δίνουν το σφυρί και να επιμένεις να καρφώσεις μία πρόκα με το χέρι» σχολίασε.

Ο Ν. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στην πρόταση της Κομισιόν για «έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας». «Αυτή τη στιγμή με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών επιχορηγούνται τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Η μετοχή της ΔΕΗ πηγαίνει καλά, αλλά δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώσει τους λογαριασμούς του με τη μετοχή της ΔΕΗ» τόνισε.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί την πρόταση της Κομισιόν να μπει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, δείχνει ότι έχει κάνει την επιλογή να στηρίξει την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ της ενέργειας.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ανάδειξης των επιμέρους επιπτώσεων της αύξησης του ενεργειακού κόστους στις τιμές καταναλωτικών αγαθών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες είχε συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν δεν μπει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και αν δεν υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στο βασικό αυτό είδος αρτοποιίας, τότε «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι».

Όμως συναγερμό σήμανε και για το νερό στη συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, στα μέλη του οποίου εξέφρασε την ανησυχία του «για αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών και στο νερό», λόγω των τρομακτικών αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος.

Διαφωνίες για την αμυντική συμφωνία με τα Εμιράτα

Υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή τη Συμφωνία Συνεργασίας για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όμως η συγκυρία του πολέμου έδωσε και πατήματα για διαφοροποιήσεις, αφού στη συμφωνία προβλέπεται αμυντική συνδρομή με ένοπλες δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόβλεψη στην ελληνογαλλική συμφωνία (Σαχέλ) είχε οδηγήσει σε καταψήφιση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην τρέχουσα συγκυρία άσκησε κριτική στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Έτσι, απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Φίλης, ενώ ο Νίκος Βούτσης πήρε τον λόγο λέγοντας ότι θα πειθαρχήσει, αλλά έχει επιφυλάξεις, καθώς η συμφωνία «αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα παραπέρα εμπλοκής της χώρας μας, όχι μόνο αχρείαστο, αλλά πολύ προβληματικό» και εμπίπτει στο νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Κρατική επιδότηση στεγαστικών

Τα πολεμικά καταφύγια της Αθήνας: Ασυντήρητα και αναξιοποίητα επί δεκαετίες (Photos/Video)

Ακρίβεια: Εφιαλτική η λίστα των ανατιμήσεων σε καύσιμα και είδη διατροφής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:54