search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:38
MENU CLOSE

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Ζόραν Ζάεφ: Η «Συμφωνία των Πρεσπών άξιζε τον κόπο»

13.04.2022 10:38
zaef_tsipras_new

Επίσημος προσκεκλημένος στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ο πρώην Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr, που είναι η πρώτη όπως αναφέρεται μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 2022.

Στη συνέντευξη μιλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εφαρμογή της, τους λόγους για την παραίτηση του από το κόμμα και την Πρωθυπουργία, για την Αριστερά και την Σοσιαλδημοκρατία, τον φόβο για την έξαρση της ακροδεξιάς, την ασφάλεια στα Βαλκάνια και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφέρει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «άξιζε τον κόπο» και «θα αξίζει ακόμη περισσότερο στο μέλλον». «Η Συμφωνία των Πρεσπών μετέτρεψε το πρόβλημα σε λύση, τη σύγκρουση σε συνεργασία, την εχθρότητα σε συμμαχία», τονίζει. «Πριν από το 2018, ήμασταν γείτονες που δεν ακούγαμε ο ένας τον άλλον, που δεν επικοινωνούσαμε και που είχαμε εχθρική στάση ο ένας απέναντι στον άλλον. Είμαστε σήμερα γείτονες που είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, που υποστηρίζουμε και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον; Οι εταιρείες από τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα συνεργάζονται σήμερα περισσότερο από ό,τι πριν; Η Ελλάδα φυλάει τον ουρανό πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία και τελικά η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι είμαστε Μακεδόνες από τη Βόρεια Μακεδονία»; Ας απαντήσει ο καθένας με το χέρι στη καρδιά καταλήγει.

Ερωτηθείς για το αν η εφαρμογή της Συμφωνίας προχωρά κανονικά ή έχει σκοντάψει απαντά πως «η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο». Παραδέχεται πως «υπάρχουν σημεία όπου η συνεργασία και η πρόοδος είναι πολύ γρήγορη και υπάρχουν σημεία όπου η συνεργασία είναι σε μέτριους ρυθμούς», αλλά υπογραμμίζει, «η πρόοδος είναι προφανής».

«Δεν υπάρχει καθυστέρηση, δεν υπάρχει πισωγύρισμα», τονίζει. «Είδαμε τους πρωθυπουργούς Κοβατσέφσκι και Μητσοτάκη λίγες μέρες πριν στους Δελφούς για μια κοινή, εποικοδομητική φιλική συνάντηση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν φιλία και συνεργασία αντί για απομόνωση και σύγκρουση είναι πολύ πιο πολυάριθμοι και πιο κυρίαρχοι σε σχέση με τους άλλους, και στις δύο χώρες».

Σε σχέση με την παραίτησή του από την πρωθυπουργία αλλά και από την προεδρία του κόμματός του σημειώνει πως «ήταν μια απολύτως σωστή και υπεύθυνη κίνηση που έδειξε και δείχνει τι σημαίνει να ακούς τη φωνή του λαού και τι σημαίνει να συμβάλλεις στις πιο δύσκολες στιγμές στις πολιτικές αξίες για τις οποίες το SDSM μου αγωνίστηκε και αγωνίζεται».

Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναφέρει: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να γινόμαστε μάρτυρες στρατιωτικών εισβολών το 2022 σε μια δημοκρατική και κυρίαρχη χώρα, σε έναν πληθυσμό που αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του, ανεξάρτητο κράτος. Η Ουκρανία και η Ευρώπη δεν θα είναι πλέον οι ίδιες». Και προσθέτει: «Η Μαριούπολη, για παράδειγμα, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, επειδή έχει καταστραφεί. Αλλά και ο κόσμος δεν θα δει ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο τις ρωσικές αρχές. Η Ρωσία επέλεξε τη βία και προκάλεσε μια χιονοστιβάδα κυρώσεων από τον δημοκρατικό κόσμο».

«Είμαι υπερήφανος που η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στο πλευρό της ειρήνης και της ασφάλειας, μαζί με ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο και ιδιαίτερα με το ΝΑΤΟ», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο γρίφος που πυροδοτεί και πάλι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Τάκης Θεοδωρικάκος για Πάτρα: Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία – Πολυσύνθετη και εξονυχιστική η έρευνα (Video)

Σκουρλέτης: Φοβηθήκαμε την αυτοκριτική σε βάθος κι αυτό μας κόστισε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15