search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:24
MENU CLOSE

Μόσιαλος – Τζανάκης για οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα δεν συνδέονται με τα εμβόλια κορωνοϊού (videos)

20.04.2022 11:20
emvolio_koronoios_new

Η έξαρση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά δεν συνδέεται με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όπως ανέφεραν σήμερα ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση της παιδικής ηπατίτιδας, με κρούσματα άγνωστης προέλευσης, που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης.

«Οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι αβάσιμοι»

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος τονίζει πως «οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι αβάσιμοι» καθώς «κανένα από τα επί του παρόντος επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό».

Η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

«Δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κορωνοϊό»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, στην τηλεόραση του MEGA.

«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δεν συνδέονται με τον κορωνοϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλωθεί σε 70 με 80 παιδιά», ανέφερε αρχικά.

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και η υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας. Δεν έχει καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κορωνοϊό», ξεκαθάρισε.

Τέλος, μίλησε σχετικά με το τί θα πρέπει να προσέξουμε το Πάσχα όσο αφορά στις συναναστροφές μας με τον κόσμο και την παρουσία μας σε μέρη με συνωστισμό.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί σημασία στην φροντίδα των ευάλωτων και σε εκείνων που νοσούν βαριά. Η Κίνα δεν το έχει καταλάβει και προβαίνει σε σκληρά lockdown που δεν έχουν κανένα νόημα», είπε.

«Καλό θα είναι να είμαστε εμβολιασμένοι. Εάν πάμε σε κάποιο τραπέζι να κάνουμε κάποιο τεστ πρώτα, και εάν δεν νιώθουμε καλά να μην πάμε σε αυτό το τραπέζι, ας κάνουμε ένα τεστ πρώτα, και φυσικά να φοράμε μάσκα στου χώρους που έχει συνωστισμό», κατέληξε.

Πώς το lockdown μπορεί να συνδέεται με την ηπατίτιδα

Για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά και το πώς συνδέεται με το lockdown μίλησε και η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο ΕΟΔΥ είναι σε διαρκή συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς οργανισμούς, ενώ και οι παιδίατροι έχουν ενημερωθεί τόσο από τον Οργανισμό όσο και από ξένους συναδέλφους τους.

«Φαίνεται ότι τα κρούσματα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο, υπήρξε μια μεγάλη έξαρση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, κι έχουν ξεπεράσει τα 100 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουμε και την πιο μεγάλη καταγραφή. Είναι παιδιά κυρίως κάτω των 5 ετών, τα οποία εμφανίζουν την εικόνα γαστρεντερίτιδας και γρήγορα αναπτύσσουν τυπική εικόνα ηπατίτιδας, με τον ίκτερο, τους εμέτους, τις διάρροιες, τον πόνο στην κοιλιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ανέφερε ότι μάλλον «έχουμε και τη λύση του γρίφου» και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για έναν αδενοϊό. 

«Οι γιατροί περιμέναμε ότι θα δούμε πράγματα τις επόμενες εβδομάδες όταν ξεκίνησε η χαλάρωση των μέτρων και αυτό γιατί τα παιδιά 2-3 χρονών μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο κι έχει δημιουργηθεί ένα ανοσολογικό κενό. Τώρα, οικολογικά έρχονται με την άρση των μέτρων οι ιώσεις να συμπληρώσουν αυτό το κενό. Εκεί που ένα παιδάκι θα έκανε δύο διάρροιες, τώρα εμφανίζει ηπατίτιδα», εξήγησε. 

Υπογράμμισε δε ότι δε θα την εξέπληττε αν είχαμε τέτοια κρούσματα και στην Ελλάδα, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστική

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία, επισήμανε ότι τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα, καθώς οι καθημερινές εισαγωγές έχουν υποδιπλασιαστεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ μεγάλη μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των κρουσμάτων. «Η πανδημία αποκλιμακώνεται. Για πρώτη φορά ο μέσος κυλιόμενος όρος έπεσε κάτω από τις 10.000, νούμερο που είχαμε να το δούμε από το 2021», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Προβιοτικά: Οι ευεργετικές ιδιότητες στο έντερο και ο ρόλος τους στο αδυνάτισμα

Ηπατίτιδα: Με ποια διατροφή θα αποφύγεις τη βλάβη στο συκώτι

Παιδικό Άσθμα: Ο παράγοντας που αφορά τη μητέρα και αυξάνει τον κίνδυνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09