search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:13
MENU CLOSE

Το στοίχημα της Αναγέννησης της Σοσιαλδημοκρατίας

04.05.2022 06:00
pappas tasos-new

Την προσεχή Κυριακή 8 Μαΐου τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα προσέλθουν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών, καθώς και των αντιπροσώπων τους στο 3ο συνέδριο του κινήματος που θα διεξαχθεί στις 20-22 Μαΐου.

Αυτό που προκαλεί σίγουρα ενδιαφέρον, και ενδεχομένως θα ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή, είναι το δημοψήφισμα για το όνομα της παράταξης, μια επιλογή που αναμφίβολα αποδεικνύει ότι η νέα ηγεσία επιδιώκει ένα ανοιχτό κόμμα, όπου η κοινωνική του βάση θα έχει σημαίνοντα ρόλο και λόγο.

Είναι δεδομένο πως η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, αφενός για να δείξει πως δεν ήταν εφήμερη η συμμετοχή των 270.000 μελών και φίλων τον περασμένο Δεκέμβριο στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας, και αφετέρου για να αποδείξει ποιος χώρος έχει τη δυναμική να κινητοποιεί τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, εν αντιθέσει με τη «λουδοβίκεια» – κλειστή διαδικασία που επέλεξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις 15 Μαΐου.

Πέρα από την αναδιοργάνωση των κομματικών οργάνων, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να δοθεί το στίγμα με βάση το οποίο θα πορευθεί το κίνημα στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Αυτό το στίγμα είναι αν μη τι άλλο το σοσιαλδημοκρατικό κυβερνητικό πρόγραμμα, για το οποίο έχει μιλήσει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ψηλά στην σοσιαλδημοκρατική ατζέντα είναι οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μεταξύ άλλων προβλέπουν πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας αλλά και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει ταχθεί υπέρ της απανθρακοποίησης με ήπιο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιρρίψει ευθύνες στους κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας κατά την περίοδο διακυβέρνησής του αύξησε την εξάρτηση της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο με αποτέλεσμα σήμερα την ενεργειακή κρίση να την πληρώνει ακριβότερα ο ελληνικός λαός από ότι άλλα Ευρωπαϊκά κράτη».

Η Σοσιαλδημοκρατία, λοιπόν, πρέπει να βγει μπροστά και να δώσει ρεαλιστικές και κοστολογημένες απαντήσεις στους πολίτες προκειμένου να βγουν από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος θα έχει την ευκαιρία να σημάνει την Αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης, με κύριο στόχο την επαναφορά της σε ρόλο πρωταγωνιστή.

O Τάσος Παππάς είναι δημοσιογράφος

Διαβάστε επίσης:

Ανεπαρκής και καθυστερημένη η αύξηση στον κατώτατο, μόνη λύση η πολιτική αλλαγή

Δημοκρατία vs απολυταρχία!

Μία «αύξηση» που σημαίνει μείωση και μία νίκη που γεννά ελπίδα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58