search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:36
MENU CLOSE

Νέα μέτρα για την ενέργεια: Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης το απόγευμα

05.05.2022 11:31
mitsotakis_new

Όπως ήδη έγραψε το topontiki.gr, στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας στο χώρο της ενέργειας και το πρωί τις Παρασκευής θα τα εξειδικεύσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη φαίνεται ότι έρχονται συντομότερα απ’ όσο αρχικά σχεδιαζόταν –πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ όπου στις 16 Μαΐου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν– καθώς από τη μία η κυβέρνηση επιδιώκει να… προλάβει νέους «παραφουσκωμένους» λογαριασμούς τον τρέχοντα μήνα και από την άλλη, για να υπάρξει χρόνος ώστε η Κομισιόν να εγκρίνει το «εθνικό σχέδιο» της κυβέρνησης για την ενέργεια, όπως, άλλωστε έκανε και με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που θα παρουσιάσει σε γενικές γραμμές ο Κ. Μητσοτάκης αποτελείται από δύο σκέλη: από τη μία θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις λογαριασμών για τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι οποίες, όμως, θα καλύπτουν και τις καταναλώσεις που θα ξεπερνούν τις 300 kWh το μήνα, δηλαδή, θα επεκταθούν και στην λεγόμενη «μεσαία τάξη», και από την άλλη επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, που θα μειώσει δραστικά την τιμή της MWh και θα «βγάλει από την εξίσωση» την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι εξειδικεύσεις του σχεδίου, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνουν από τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, καθώς η χρηματοδότηση του σχεδίου εκτιμάται ότι θα έχει αρκετά μεγάλο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τον προϋπολογισμό και τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με συντελεστή 90%, όπως έχει επανειλημμένα πει ο Κ. Μητσοτάκης.

Σε γενικές γραμμές στόχος των μέτρων είναι η τιμή του ρεύματος να σταθεροποιηθεί στα 15-16 σεντς ανά kWh, ενώ τα μέτρα θα είναι οριζόντια και αναμένεται να ισχύσουν τουλάχιστον ως το τέλος του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Αναδίπλωση Παπαδημητρίου για ρήτρα προσαρμογής: Δεν είπα ποτέ ότι την επέβαλαν στην ΔΕΗ οι ιδιώτες (Videos)

Οικονόμου για συνέντευξη Τσίπρα: Επενδύει στις κρίσεις λαϊκίζοντας και λέγοντας ψέματα και ανακρίβειες

Κουτσούμπας: «Λάδι στη φωτιά» η αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01