search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:16
MENU CLOSE

Ρωσία: Σε Game of thrones έχει μετατραπεί το Κρεμλίνο – Τα σενάρια πραξικοπήματος (Photos)

16.05.2022 17:23
poutin_new

Θυμίζει το Game of Thrones ο στενός κύκλος του Κρεμλίνου, που αποτελείται από πανίσχυρους ανθρώπους του παρασκηνίου και οι οποίοι σύμφωνα με την Sun μπορεί να απεργάζονται την ανατροπή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι βρετανικές λαϊκές εφημερίδες προσπαθούν να αποδομήσουν τον Πούτιν και αρέσκονται σε σενάρια, τα οποία αποδίδουν σε ειδικούς αναλυτές, αλλά το συγκεκριμένο δημοσίευμα σκιαγραφεί τον κύκλο των λεγόμενων «silovarch».

Τι σημαίνει ο όρος silovarch

Είναι μία λέξη σύνθετη: ολιγάρχες και «siloviki». Η λέξη «siloviki» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους «ανθρώπους με μεγάλη ισχύ» και αναφέρεται στην γενιά των Ρώσων πολιτικών και επιχειρηματιών που απέκτησαν μεγάλη δύναμη μέσω των μυστικών υπηρεσιών.

Άρα ο νεολογισμός «silovarch» αναφέρεται στους ολιγάρχες και τους ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών που έχουν τεράστια επιρροή στο Κρεμλίνο και πιστεύεται ότι είναι η πραγματική δύναμη πίσω από τον 69χρονο Ρώσο πρόεδρο.

Ενώ οι ολιγάρχες έφτασαν να κατέχουν μεγάλες περιουσίες εκμεταλλευόμενοι τα … ιμάτια της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή τον πλούτο από τις βιομηχανίες και τα ορυκτά, οι «σιλοβάρχες» προτιμούν να κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο και παραμένουν στη σκιά.

Οι πιστοί που μπορεί να γίνουν πραξικοπηματίες

Μέχρι τώρα οι «σιλοβάρχες» είναι πιστοί στον Βλαντίμιρ Πούτιν, εξάλλου χάρη σε αυτόν απέκτησαν την τεράστια δύναμη που έχουν. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του για την Ρωσία έχουν προκαλέσει ρήγματα στον εσωτερικό κύκλο του Κρεμλίνου, όπως ισχυρίζονται οι πηγές τις οποίες επικαλείται η Sun.

Παραπέμπουν μάλιστα στο τέλος που είχε ο Μοάμαρ Καντάφι στην Λιβύη.

Το σημείο καμπής θα μπορούσε να είναι ένα «θανάσιμο» λάθος του Πούτιν, όπως μία εντολή για πυρηνικό πλήγμα, ή η πρόκληση εναντίον κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλοί από τους πρώην κατασκόπους που δρουν στο παρασκήνιο του Κρεμλίνου δεν χάνουν απλώς χρήματα λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση, αλλά αισθάνονται ότι χάνουν και την εξουσία εξαιτίας των λαθών του Πούτιν.

Η ρωσική κατασκοπεία είχε δημιουργήσει την εντύπωση στον Πούτιν ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν εκδρομή, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για τον ρωσικό στρατό και το γόητρο του Κρεμλίνου.

Πώς δημιουργήθηκαν οι σιλοβάρχες

Ο  Ντάνιελ Τρέισαν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «σιλοβάρχες». Μιλώντας στηνSun ανέφερε ότι «γύρω στις αρχές του 2000 διαπίστωσα ότι πολλοί από τους παλαιούς ολιγάρχες της περιόδου Γέλτσιν παραγκωνίσθηκαν από μία σειρά νέων και άγνωστων επιχειρηματιών, οι οποίοι κάποιες φορές εξαγόρασαν τις εταιρίες των παλαιών ολιγαρχών».

Χρησιμοποίησαν κάθε μέσο και μέθοδο για «να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους και να καταλάβουν τις εταιρίες τους και έγιναν ακόμα πιο ισχυροί υπό τον Πούτιν».

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που κάποτε ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη Ρωσία. Η εταιρία του, η πετρελαϊκή Yukos, έσπασε προς όφελος του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα Rosneft, που ελέγχεται από τον σύμμαχο του Πούτιν, Ιγκόρ Σέτσιν. Ο Χοντορκόφσκι καταδικάστηκε το 2005 σε δεκαετή κάθειρξη σε μία δίκη που η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι είχε «πολιτικά κίνητρα».

Εξηγώντας γιατί ο Πούτιν επιδίωξε να βάλει στο περιθώριο τους ολιγάρχες  της εποχής Γέλτσιν, ο καθηγητής Τρέισμαν λέει ότι «δε ήθελε να διευρύνει την παλαιά επιχειρηματική ελίτ, αλλά να την αντικαταστήσει. Ήθελε πρακτικά όλες οι μεγάλες ρωσικές εταιρίες να τεθούν υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου για να μην μπορούν να στραφούν πολιτικά εναντίον του».

Φυσικά κάποιοι  από την πρώτη γενιά των ολιγαρχών κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Ένας τέτοιος είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο καθηγητής Τρέισμαν υποστηρίζει ότι αυτοί οι ολιγάρχες «επιβίωσαν κάνοντας ό,τι και οι σιλοβάρχες. Συντόνισαν τις ενέργειές τους με τον Πούτιν, παρέμειναν πιστοί στο Κρεμλίνο και ανέλαβαν συγκεκριμένες αποστολές όταν τους ζητήθηκε».

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Μίκαελ Ρότσλιτζ, λέει ότι οι «σιλοβάρχες» έγιναν μία κρίσιμη δύναμη για την εξουσία του Πούτιν με΄τα το 2012, όταν άρχισε η δεύτερη προεδρική θητεία του. «Όταν ο Πούτιν ξαναπήρε την προεδρία οι siloviki έγιναν πανίσχυροι», λέει στην Sun ο καθηγητής Ρότσλιτζ.

Ποιοι είναι οι «σιλοβάρχες»

Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ

Επικεφαλής της FSB, της μυστικής υπηρεσίας που αντικατέστησε την KGB. Ελέγχει χιλιάδες ανθρώπους,  που ασχολούνται με τα πάντα- από την αντικατασκοπεία, μέχρι τον ασφυκτικό έλεγχο της αντιπολίτευσης.

Σεργκέι Τσεμέζοφ

Επικεφαλής της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας Rostec. Υπηρέτησε μαζί με τον Πούτιν στην Ανατολική Γερμανία, στη δεκαετία του 1980, όταν και οι δύο ήταν άνθρωποι της KGB. Απέκτησε πλούτο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και έχει στην κατοχή του πολυτελή γιοτ και έναν αριθμό εξοχικών κατοικιών στην Ισπανία.

Σεργκέι Ναρίσκιν

Επικεφαλής της υπηρεσίας διεθνούς αντικατασκοπείας της Ρωσίας, προέρχεται από τα σπλάχνα της KGB και συνεργάστηκε με τον Πούτιν από την δεκαετία του 1990, όταν ο πρόεδρος ήταν δήμαρχος στην Αγία Πετρούπολη.

Νικολάι Πατρούσεφ

Επικεφαλής του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, γνωρίζει τον Πούτιν από τότε που ήταν και οι δύο στην KGB. Θεωρείται ότι είναι  ο άνθρωπος που σχεδίασε την δολοφονία του πρώην πράκτορα της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, το 2006.

Ιγκόρ Σέτσιν

Θεωρείται ο «ντε φάκτο αναπληρωτής» του Πούτιν και είναι επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft.

Σεργκέι Σόιγκου

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, συνοδεύει τον Πούτιν στις εξορμήσεις για κυνήγι και ψάρεμα. Πολλοί τον θεωρού πιθανό διάδοχο του Πούτιν. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις για ένα μήνα, γεγονός που πυροδότησε φήμες ότι είχε τεθεί σε δυσμένεια.

Το παλατιανό πραξικόπημα

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει να μην εξελίσσεται σύμφωνα με τα σενάρια του Κρεμλίνου, υπάρχουν φήμες ότι θα οργανωθεί ένα «παλατιανό πραξικόπημα» με στόχο την ανατροπή του Πούτιν. Πίσω από αυτό το «παλατιανό πραξικόπημα» θα είναι οι άνθρωποι που ο ίδιος ο Πούτιν τους έκανε πανίσχυρους, λένε οι αναλυτές της Sun.

Ο καθηγητής Ρότσλιτζ συμφωνεί ότι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, αφού οι πολίτες δεν έχουν ενημέρωση και «το 60 μια 70% των Ρώσων βλέπουν μόνο όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση», άρα είναι απίθανο να υπάρξει λαϊκή εξέγερση ή έκρηξη λαϊκής δυσαρέσκειας.

Αν υπάρξει κλιμάκωση και ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, οι άνθρωποι που έχουν ερείσματα στις μυστικές υπηρεσίες μπορούν να αποφασίσουν να επέμβουν για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Παρότι ευσεβής πόθος στη Δύση το σενάριο για ανατροπή του Πούτιν με πραξικόπημα, οι αναλυτές εκτιμούν – σύμφωνα πάντα με την Sun – ότι ο Πούτιν έχει δημιουργήσει αυτή την ελίτ που τον περιβάλλει και εξαρτάται απολύτως από εκείνον και που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας.

«Οι σιλοβάρχες» καταλαβαίνουν ότι χωρίς τον Πούτιν δεν είναι τίποτα. Δεν έχουν ανεξάρτητη δύναμη και γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή (ο Πούτιν) θα μπορούσε να τους αφαιρέσει τις εταιρίες τους ή να τους συλλάβει», λέει ο καθηγητής Ρότσλιτζ.

Υπάρχει διάδοχος του Πούτιν;

Αν γίνει όμως πραξικόπημα ποιος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος στο Κρεμλίνο;

«Ο Πούτιν είναι προσεκτικός και δεν έδωσε καμία ένδειξη για το ποιος  θα τον διαδεχτεί», λέει ο καθηγητής Τρέισμαν, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της ελίτ του Κρεμλίνου».

Ο καθηγητής Ρότσλιτζ υποστηρίζει ότι ο πιθανός διάδοχος του Πούτιν μπορεί να περιμένει πίσω από τις βαριές κουρτίνες του Κρεμλίνου για να αναλάβει την εξουσία όταν χρειαστεί. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι και ο ίδιος ο Πούτιν ήταν μία αδύναμη πολιτική φυσιογνωμία μέχρι που ήρθε στο προσκήνιο ως διάδοχος του Γέλτσιν.

«Ο επόμενος ηγέτης της Ρωσίας είναι μάλλον κάποιος που δεν τον ξέρουμε, που θα αναδειχτεί από την δεύτερη σειρά των siloviki, ως νέος ισχυρός άνδρας», λέει ο καθηγητής Ρότσλιτζ.

Διαβάστε επίσης

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ομόφωνα ένοχος για τη δολοφονία της Καρολάιν

Σουηδία: Εγκαταλείπει την ουδετερότητα και υποβάλει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σπύρος Μπιμπίλας: Η απάντησή του στον Αλέξη Κούγια – «Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος θεατρόφιλος να μη με γνωρίζει;»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:16