search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:20
MENU CLOSE

Πιέσεις των ΗΠΑ για να στείλουμε S-300 στην Ουκρανία

17.05.2022 06:00
s300-345-new

Έντονες πιέσεις φαίνεται ότι ασκήθηκαν στον Μητσοτάκη προκειμένου να δεχθεί – σύντομα η σε βάθος χρόνου – να στείλει τους ρωσικούς S-300 που έχουμε αποθηκεύσει στην Κρήτη.

Ο ισχυρισμός ορισμένων υποστηρικτών αυτής της θέσης – Ελλήνων διπλωματών –, και μετά τις πιέσεις των Αμερικανών, έθεταν ως δικαιολογία ότι δεν τους χρησιμοποιούμε, υπάρχει δυσκολία στα ανταλλακτικά, θα μας δώσουν οι Αμερικανοί «Πάτριοτ» και λοιπά.

Μια τέτοια κίνηση όμως, θα μας φέρει ακόμα σε πιο έντονη αντιπαράθεση με τη Μόσχα σε μια περίοδο που κρίνονται πολλά για την έκβαση του πολέμου, ενώ την ίδια ώρα ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κρατούν μια στάση καλυμμένης ουδετερότητας, αφήνοντας «τρύπες» στο οικονομικό εμπάργκο κατά της Μόσχας και συνεχίζοντας τις πληρωμές για την παροχή φυσικού αερίου.

Μια ακόμη «λεπτομέρεια» που περιπλέκει την υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι οι S-300 δεν είναι ελληνικής, αλλά κυπριακής ιδιοκτησίας. Επίσης η αμερικανική πίεση δεν αφορά μόνο τους S-300, αλλά όλα τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτουμε, τα οποία σήμερα καλύπτουν την αεράμυνα ελληνικών νησιών.

Δεν ξέρουμε αν το θέμα ετέθη στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Μπάιντεν και Μητσοτάκη ή στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών ή είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα.

Εάν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι θα βάλει μπουρλότο στο πολιτικό σκηνικό σε ένα θέμα που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Ένα δισ. ευρώ εισπράττει ο Πούτιν από την ΕΕ

Το φάουλ του Σκρέκα στον… Μητσοτάκη και οι πιέσεις για το deal Maguire με ΤΕΡΝΑ

Τα fund των «καλών προθέσεων» για την Αττική Οδό και οι δημοσκοπήσεις «ζαριά» για εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:10