search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:26
MENU CLOSE

Υπ. Άμυνας: Διάψευση της διαρροής με νέα… διαρροή για τις «υβριδικού τύπου απειλές»

30.05.2022 21:14
ypetha-214-new

Ερωτηματικά προκάλεσε μια περίεργη διαρροή κύκλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έκανε λόγο για «υβριδικού τύπου απειλές» εν όψει του καλοκαιριού, αναφέροντας σενάρια που μπορεί η Ελλάδα να κληθεί να αντιμετωπίσει το καλοκαίρι. Ωστόσο, αργότερα το ίδιο υπουργείο με νέα διαρροή… άδειασε τον αξιωματούχο που προχώρησε στην προηγούμενη εκτίμηση.

Αρχικά αξιωματούχος του υπουργείου ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε απειλές υβριδικού τύπου είτε στα νησιά είτε στα σύνορα είτε ακόμα και στην ενδοχώρα με φωτιές στα δάση.

Στόχος των υβριδικών απειλών, όπως τόνισε η ίδια πηγή, θα είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας: «Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα με τον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση π.χ. πυρκαγιές στα δάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως τόνισε, το Υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε τύπου απειλή, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Στη συνέχεια, κύκλοι του ΥΠΕΘΑ έσπευσαν να διαψεύσουν τη διαρροή με… νεά διαρροή: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σημείωσαν οι κύκλοι του υπουργείου αδειάζοντας ουσιαστικά την προηγούμενη τοποθέτηση αξιωματούχου του ίδιου υπουργείου.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών

Την ίδια ώρα με τις περίεργες διαρροές κύκλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και προκειμένου να ενημερωθούν οι εταίροι μας για την κατάληψη των Ιρανών στα δύο ελληνικά τάνκερ.

Tηλεφωνική επικοινωνία είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε πως πρόκειται να ενημερώσει τους ομολόγους του «για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας, τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το διεθνές δίκιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με μια σειρά από tweets επιτέθηκε στον Νίκο Δένδια με αφορμή την ανάρτησή του για την άλωση της Κωνσταντινούπολης. με το Βερολίνο να κρατά ίσες αποστάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι «η χώρα μας πάντοτε είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ελληνική κυβέρνηση δεν θα προασπίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και την διεθνή νομιμότητα με τον τρόπο που αποτελεσματικά το κάνουμε την τελευταία τριετία, ο οποίος έχει αναβαθμίσει τόσο γεωστρατηγικά όσο και γεωπολιτικά τη χώρα μας. Μια πραγματικότητα που αντανακλά και ο εκνευρισμός της Τουρκίας συνολικά».

Επίσης σημείωσε ότι «ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας νομίζω ότι έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες και σε μια περίοδο που η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος υφίσταται τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία καταλαβαίνουμε πόσο πιο έντονη και ομόθυμη είναι η καταδίκη όλου του κόσμου και των συμμάχων μας απέναντι σε τέτοιου είδους αναθεωρητικές πρακτικές και νοοτροπίες».

Τις διαρροές του υπουργείου Άμυνας στηλίτευσαν με ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε επίσης:

Επικοινωνία Δένδια-Μπλίνκεν για τουρκική προκλητικότητα και κατάληψη ελληνικών τάνκερ από Ιράν

Ο Ερντογάν ως Μωάμεθ ο Πορθητής και οι ανησυχίες της Τουρκίας (Video)

Σύνοδος Κορυφής: Τις τουρκικές προκλήσεις θα θέσει ο πρωθυπουργός – Δεν αναμένεται λύση για τα θέματα της ενέργειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:20