search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:00
MENU CLOSE

Κυρώσεις της ΕΕ στους «χασάπηδες» της Μπούτσα και της Μαριούπολης

03.06.2022 21:43
Marioupol_new

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε στη μαύρη λίστα Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές που, όπως υποστηρίζει, ηγήθηκαν των στρατευμάτων που εμπλέκονται στις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τους ως «χασάπηδες» της Μπούτσα και της Μαριούπολης.

Ο τελευταίος κατάλογος κυρώσεων περιλάμβανε επίσης την Αλίνα Καμπάεβα, η οποία είναι «στενά συνδεδεμένη» με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και ο ίδιος αρνείται ότι συνδέονται ερωτικά.

Η ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 65 ακόμη ατόμων που στοχοποιήθηκαν κατά τον τελευταίο γύρο κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις οποίες περιλαμβάνονται η απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών πετρελαίου και η αφαίρεση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας Sberbank από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Μεταξύ των 65 ατόμων που κατονομάστηκαν ήταν ο Αζατμπέκ Ομουρμπέκοφ, ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΕ, οδήγησε τα ρωσικά στρατεύματα καθώς «σκότωναν, βίαζαν και βασάνιζαν πολίτες στην Μπούτσα», δίνοντάς του το παρατσούκλι «Χασάπης της Μπούτσα». Η Ρωσία αρνήθηκε ότι σκότωσε αμάχους στην πόλη.

Κατονομάζεται επίσης ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ένας στρατηγός που η ΕΕ υποστηρίζει ότι επέβλεψε την πολιορκία και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης με χιλιάδες θύματα. Ρωσικά πλήγματα στο λιμάνι της Αζοφικής θάλασσας έπληξαν ένα μαιευτήριο και ένα θέατρο, σκοτώνοντας εκατοντάδες παιδιά, ανέφερε η ΕΕ, αποκαλώντας τον «χασάπη της Μαριούπολης».

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο αμάχους στη Μαριούπολη και είπε, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι τα περιστατικά, όπως ο βομβαρδισμός στο θέατρο και η επίθεση στο μαιευτήριο, οργανώθηκαν για να ενοχοποιήσουν τη Ρωσία. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του το απέρριψαν ως μια προσπάθεια αποποίησης της ευθύνης.

Μια άλλη σημαντική προσθήκη στη μαύρη λίστα, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 1.100 ονόματα συνολικά, είναι η Καμπάεβα, πρώην Ολυμπιονίκης στη γυμναστική και στη συνέχεια μέλος του κοινοβουλίου του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν.

Το 2008, η ρωσική εφημερίδα Moskovsky Korrespondent κατονόμασε την Καμπάεβα ως ερωμένη του Πούτιν. Η εφημερίδα έκλεισε αμέσως μετά την εμφάνιση του συγκεκριμένου άρθρου.

Κυρώσεις και τις οικογένειες Ρώσων αξιωματούχων

Η ΕΕ έχει συμπεριλάβει στη λίστα των κυρώσεων επίσης την Ελισαβέτα και τον Νικολάι Πεσκόφ, παιδιά του εκπροσώπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, καθώς και τη σύζυγο του Πεσκόφ – πρώην πρωταθλήτρια στο πατινάζ στον πάγο – Τατιάνα Νάβκα.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η ΕΕ απέδειξε την «έλλειψη ανεξαρτησίας» της βάζοντας την οικογένειά του στη μαύρη λίστα μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είπε ότι η κόρη του σπούδαζε στη Γαλλία και αγαπούσε τη χώρα, αλλά τώρα εργάζεται και ζει στη Ρωσία.

Η ΕΕ έπληξε επίσης το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση των ευρωομολόγων της χώρας μετά την απόσυρση της Citibank, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεγάλης χρεοκοπίας του εξωτερικού χρέους.

«Έκτακτη ανάγκη»

Το ρωσικό Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD) ανακοίνωσε απόψε ότι αναστέλλει τις εργασίες του σε ευρώ λόγω των κυρώσεων που του επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτήρισε «έκτακτη ανάγκη» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Αφού έληξε, την περασμένη εβδομάδα, η εξαίρεση που είχαν παραχωρήσει οι ΗΠΑ στη Ρωσία επιτρέποντας της να εξυπηρετεί τα ευρωομόλογα στο αρχικό νόμισμα έκδοσης, η Μόσχα πρότεινε να πληρώνει τους κατόχους εφαρμόζοντας τον ίδιο μηχανισμό που χρησιμοποιεί και για τις πληρωμές του φυσικού αερίου της σε ρούβλια. Με βάση αυτό το σχέδιο, η Ρωσία ήθελε από τους κατόχους ομολόγων στο εξωτερικό να ανοίξουν λογαριασμούς –σε ρούβλια και σε συνάλλαγμα– σε μια ρωσική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα μετέτρεπε τα ρούβλια σε συνάλλαγμα και θα πλήρωνε τους ομολογιούχους μέσω του NSD.

Το NSD είναι η ρωσική εκδοχή των δυτικών εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear και Clearstream. Κατέχει περιουσιακά στοιχεία πελατών αξίας 70 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (1,12 τρισεκ. δολάρια). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και 9 τρισεκ. ρούβλια σε ξένους τίτλους.

Διαβάστε επίσης:

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Στο Παρίσι έγινε η πολιτική κηδεία και η αποτέφρωσή του

Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Εσθονίας

Τσελίκ: Παράνομη η στρατιωτικοποίηση των νησιών – Να προσέχει η Ελλάδα τα λόγια της για τα δικαιώματα της Τουρκίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10