search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 05:04
MENU CLOSE

ΚΚΕ για αντιπυρική προστασία: Τραγικές ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2233
8/6/2022
08.06.2022 06:00
fotia_new

Τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό, οχήματα, υποδομές, αλλά και απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τις πυρκαγιές καταγγέλλει το ΚΚΕ, με αφορμή την «πρώτη μεγάλη πυρκαγιά» του καλοκαιριού που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο σε Βούλα, Βάρη και Γλυφάδα.

«Το φετινό καλοκαίρι ‘‘θα είναι σκληρό’’ γιατί για μια ακόμη χρονιά οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία είναι τεράστιες, για μια ακόμη χρονιά δίνεται μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών» αναφέρει ο Περισσός στο σχόλιό του για τα όσα είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης το απόγευμα του Σαββάτου.

Από το ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας είναι και πάλι «τρέξτε να σωθείτε», δηλαδή οι εκκενώσεις και οι γνωστές δικαιολογίες για τις «ακραίες καιρικές συνθήκες», την κλιματική αλλαγή, το «ανάγλυφο της περιοχής» κ.ο.κ.

Σε τηλεφωνικές παρεμβάσεις τους προς τον υπουργό το Σάββατο οι βουλευτές Κατσώτης και Παφίλης ζήτησαν να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την κατάσβεση της φωτιάς αλλά και για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και κατοικίες.

Μάλιστα, το ΚΚΕ έθεσε το θέμα και στην Κομισιόν με ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος. Στην ερώτησή τους οι δύο ευρωβουλευτές ζητούν να μάθουν:

● «Για ποιον λόγο δεν χρηματοδοτήθηκαν από τον τεράστιο πακτωλό χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης, που τελικά καρπώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κάλυψη των 3.600 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού, η πλήρης στήριξη σε μέσα, εξοπλισμό, οχήματα και υποδομές; Γιατί, αντίθετα, επιλέχθηκαν για μια ακόμα χρονιά οι ανακυκλούμενοι εποχικοί, εθελοντές, ΜΚΟ, καθώς και πυροσβέστες από άλλες χώρες, στο πλαίσιο του μηχανισμού ‘‘rescEU’’ της Ε.Ε., ο οποίος διαιωνίζει τις ελλείψεις, με την περιστασιακή μεταφορά προσωπικού και μέσων από χώρα σε χώρα;».

● «Γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί στην Ελλάδα μεταξύ Σεπτέμβρη 2021 και Απρίλη 2022 η χρηματοδότηση της Ε.Ε. για το σύνολο των αναγκαίων έργων αντιπυρικής προστασίας, όπως για παράδειγμα οι απαιτούμενοι καθαρισμοί που, ενώ έπρεπε να γίνουν σε 4 εκατομμύρια στρέμματα, προγραμματίζεται να γίνουν μόνο σε 38.000 στρέμματα, και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, ενώ έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη μέρα έναρξής της, που είναι η 1η Μάη;».

Στο μεταξύ, η Τομεακή Οργάνωση Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ για τη φωτιά του περασμένου Σαββάτου κατήγγειλε μεταξύ άλλων πως οι εθελοντές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς για να συμβάλουν στην κατάσβεση «συνάντησαν την πλήρη απουσία συντονισμού» και ελλείψεις «τόσο τερατώδεις», που «φτάσαμε στο σημείο κάτοικοι να δίνουν μάσκες, να μεταφέρουν πυροσβέστες στα σημεία της φωτιάς, ενώ οι ίδιοι οι πυροσβέστες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και με τρύπιους σωλήνες… για να σβήσουν τις εστίες».

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: Από την κουμπαριά με τον Καραμανλή στο «Μητσοτάκης γιοκ»

Οι Βόρειοι και οι Νότιοι της ΕΕ

Άνω – κάτω η κατοικία λόγω επιστροφής του Airbnb

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06