search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:19
MENU CLOSE

Η παρέμβαση Μπάιντεν «ρίχνει» το πετρέλαιο – Μεταβλητότητα στη Wall Street υπό τον φόβο ύφεσης

22.06.2022 20:35
petrelaio-oil-1-new

Στο προσκήνιο επανήλθαν οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, επαναφέροντας τις πιέσεις στους δείκτες της Wall Street και εντείνοντας την μεταβλητότητα στο ταμπλό, καθώς οι επενδυτές «σκανάρουν» την δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ ότι η Fed δεσμεύεται να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό και ότι η αμερικανική οικονομία αντέχει μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,4%, ο Nasdaq κερδίζει 1,09%, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,6%.

Την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν μετά την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για πάγωμα του φόρου στα καύσιμα έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος για τους οδηγούς εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και της πετρελαϊκής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν 5,02 δολάρια ή 4,4%, στα 109,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό WTI υποχώρησαν 5,17 δολάρια ή 4,7% στα 104,34 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα στη συνεδρίαση, και τα δύο συμβόλαια είχαν χάσει πάνω από 6 δολάρια το καθένα φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις 19 και 12 Μαΐου, αντίστοιχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αναστείλει για τρεις μήνες έναν ομοσπονδιακό φόρο στη βενζίνη, η τιμή της οποίας έχει αυξηθεί ραγδαία προκαλώντας την αντίδραση των πολιτών.

Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να ανασταλεί ως τον Σεπτέμβριο ένας ομοσπονδιακός φόρος 18 σεντς το γαλόνι (3,78 λίτρα) και ζήτησε από τις πολιτείες, που επίσης επιβάλουν φόρους στη βενζίνη να πράξουν το ίδιο προκειμένου να «ελαφρυνθούν άμεσα οι Αμερικανοί καταναλωτές που υποφέρουν από αυξήσεις των τιμών του Πούτιν», επεσήμαναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Μπροστά στην αύξηση των τιμών της βενζίνης η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί εδώ και μήνες να πιέσει για την αύξηση της παραγωγής. Γεγονός σπάνιο, χρησιμοποιεί ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα. Παράλληλα ο Λευκός Οίκος έχει βάλει στο στόχαστρο τις επτά μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, ανάμεσά τους η ExxonMobil και η Chevron, καταγγέλλοντας «το πάνω από το κανονικό περιθώριο κέρδους» και ζητώντας τους να επιτελέσουν «το πατριωτικό τους καθήκον».

«Η Exxon κέρδισε αυτό το τρίμηνο περισσότερα χρήματα από τον Θεό», σχολίασε ειρωνικά ο Μπάιντεν.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε τον Μάιο στο 8.6% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 40 χρόνια. Το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 34,6%.

Το φυσικό αέριο συνέχισε την ανηφόρα, φτάνοντας στα 126,3 ευρώ ανά MWh, με άνοδο 0,5%. Η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί αμέσως για μια πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου αυτό το χειμώνα, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ.

Η μείωση των προμηθειών, που αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Ρωσία, μπορεί να προοιωνίζεται και νέες μειώσεις, τονίζει ο Μπιρόλ, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις μειώσεις αυτές ως «μοχλό» για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Στην ετήσια έκθεσή του για τις επενδύσεις, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπογραμμίζει σήμερα πως η Ευρώπη πρέπει να σπεύσει να αντικαταστήσει τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και να διπλασιάσει την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Άμπερ Χερντ: Γράφει βιβλίο για τον γάμο της με τον Τζόνι Ντεπ

Νέα καταδίκη για τον Μπιλ Κόσμπι: Ενοχος για σεξουαλική κακοποίηση έφηβης στην έπαυλη του Playboy

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Τους 950 έφτασαν οι νεκροί – 610 οι τραυματίες (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:17