search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:35
MENU CLOSE

Γιατί η κλιματική αλλαγή «απειλεί»… την παρμεζάνα (Photos/Video)

01.07.2022 17:16
parmezana_new
Πηγή: Pixabay

«Βρισκόμαστε σε ακραία κρίση», λένε οι παραγωγοί της παρμεζάνας και φοβούνται ότι το διάσημο προϊόν τους κινδυνεύει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής!

Η κεντρική αρτηρία που διέρχεται στην καρδιά της Ιταλίας, εκεί όπου παράγεται το 30% βασικών ειδών διατροφής, είναι ο μήκους 650 χιλιομέτρων ποταμός Πο, που πηγάζει από τις Άλπεις και χύνεται στην Αδριατική, στη βορειοανατολική ακτή.

Ο «Μεγάλος Ποταμός», όπως τον ξέρουν οι Ιταλοί, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιταλική ιστορία. Πριν χτιστούν γέφυρες τα βαθιά νερά του προστάτευαν πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στις όχθες του ποταμού από εισβολείς.

Αργότερα στις όχθες αναπτύχθηκαν πόλεις και βιομηχανικά κέντρα, χρησιμοποιώντας τα νερά για την παραγωγή ενέργειας, για τις μεταφορές και την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων. Ο ποταμός τροφοδοτείται από τα χιόνια των Άλπεων για τις συχνές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της άνοιξης.
Όμως τα πράγματα φέτος έχουν αλλάξει.

Πηγή: Pixabay

Ο ασυνήθιστα ξηρός χειμώνας μείωσε την τροφοδοσία του ποταμού από τα χιόνια των Άλπεων, ενώ την άνοιξη ήταν σποραδικές οι βροχοπτώσεις, με συνέπεια οι βόρειες περιοχές της Ιταλίας να βιώνουν την χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια, όπως ανέφεραν στο CNN οι τοπικές αρχές.

Η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει και οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως η κοίτη του ποταμού έχει συρρικνωθεί την τελευταία διετία, ενώ έχουν αυξηθεί και τα ποσοστά του αλμυρού νερού, που μπαίνει στην κοίτη από την Αδριατική. Κι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν γύρω από το ποτάμι και εξαρτώνται από αυτό.

Ο Μασιμιλιάνο Φαζίνι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κλιματικού Κινδύνου λέει ότι κατά το τρέχον υδρολογικό έτος, που άρχισε τον Δεκέμβριο, τα νερά του ποταμού Πο έχουν υποχωρήσει από 45-7-% σε ορισμένες περιοχές.

«Συνήθως δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά αυτή τη φορά πρέπει να σημάνουμε συναγερμό», δήλωσε στο CNN ο Ιταλός επιστήμονας, επισημαίνοντας ότι ο μέσος όρος χιονοπτώσεων είναι 7,5 μέτρα και φέτος περιορίστηκαν στα 2,5 μέτρα. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και μόνο να επιδεινωθεί μπορεί», είπε.

Κοντά στη Μάντοβα, στην όχθη του ποταμού Πο, βρίσκεται το αγρόκτημα του Σιμόνε Μινέλι. Το νερό είναι καθοριστικής σημασίας για τις 300 αγελάδες που εκτρέφει. Η μονάδα αυτή παράγει 30 λίτρα γάλα κάθε μέρα, που διοχετεύεται στη βιομηχανία παραγωγής της αυθεντικής παρμεζάνας, της Parmigiano Reggiano. Αν οι αγελάδες δεν πίνουν 100 με 150 λίτρα νερό την μέρα, το γάλα τους δεν θα ανταποκρίνεται στα στάνταρντς για την ποιότητα του γάλακτος για την παρμεζάνα.

Πηγή: Pixabay

Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία για τους κτηνοτρόφους είναι η ποιότητα της τροφής. Ο Μινέλι χρησιμοποιεί τα νερά από τον ποταμό για να ποτίσει τα χωράφια με το καλαμπόκι, που καλλιεργεί για να ταΐζει τα ζώα.

Ο Σιμόνε Μινέλι ανησυχεί ότι αν μειωθεί η στάθμη των υδάτων στο ποτάμι θα επιβληθούν περιορισμοί στην άντληση νερών για τις καλλιέργειες και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην μονάδα του. «Ανησυχώ πολύ, βλέπουμε τι κάνουμε μέρα με την μέρα», είπε. «Αν δεν έχεις αρκετή τροφή για να ταΐσεις τις αγελάδες, πρέπει να μειώσεις την παραγωγή», λέει ο Ιταλός αγρότης. Κι αν μειωθεί η παραγωγή, ο συνεταιρισμός Parmigiano Reggiano κινδυνεύει να μην έχει αρκετό γάλα και μάλιστα της συγκεκριμένης ποιότητας που απαιτείται για την παρμεζάνα.

Η κατάσταση περιγράφεται ως «τέλεια καταιγίδα»: έλλειψη βροχοπτώσεων, μείωση χιονοπτώσεων και υψηλές θερμοκρασίες. Το νερό είναι πλέον είδος πολυτελείας σε μια περιοχή που ουδέποτε άλλοτε είχε τέτοια προβλήματα.

Στην μικρή κωμόπολη Καστενάζο, κοντά στη Μπολόνια, τα κομμωτήρια ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης νερού. Γι αυτό στο εξής δεν μπορούν να λούζουν δύο φορές τους πελάτες τους. Ειδάλλως θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα.

Η Ιταλία είναι από τις χώρες που εξάγουν είδη διατροφής. Κάποια είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο, όπως η παρμεζάνα. Αλλά η ξηρασία προκαλεί ανησυχίες για την συνέχιση και την ποιότητα της παραγωγής.

Ο ποταμός Πο δεν είναι απλά ο τροφοδότης της βόρειας Ιταλίας. Ο Πο είναι για την Ιταλία ό,τι ο Τάμεσης για το Λονδίνο ή ο Μισισιπής για τις ΗΠΑ, γράφει ο συγγραφέας Τομπάιας Τζόουνς στο βιβλίο του “The Po — An Elegy for Italy’s Longest River”.

«Για αιώνες η ανησυχία ήταν οι πλημμύρες που προκαλεί το ποτάμι, αλλά η κλιματική αλλαγή το άλλαξε- τώρα υπάρχει κίνδυνος να στερέψει», δήλωσε στο CNN o Τομπάιας Τζόουνς.

Ο ποταμός Πο «δεν είναι απλώς ένα ποτάμι, είναι ένα κομμάτι της εθνικής ψυχής. Είναι σαν μία τάφρο που κράτησε ασφαλή την κεντρική Ιταλία από τους εισβολείς. Τώρα απειλείται και κανένας δεν ξέρει τι να κάνουμε για να το σώσουμε».

Διαβάστε επίσης:

Ίλβα Γιόχανσον: Νέα πρόταση για την ενσωμάτωση θεμελιωδών δικαιωμάτων στο ελληνικό σύστημα ασύλου

Ερντογάν: Δεν θέλουμε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά θα απαντάμε στις προκλήσεις

Τομ Χανκς: Εντείνεται η ανησυχία για την υγεία του – Η δημόσια εμφάνιση που πολλαπλασίασε τα ερωτήματα (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:35