search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:47
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» για κόπωση και πολιτικά μηνύματα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2236
30-06-2022
01.07.2022 06:00
androylakis-nikos-new

Πέρα από την ανάγκη για εκλογική ετοιμότητα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε και το πλήρες χρονοδιάγραμμα για τα όσα περιμένει από τους συνεργάτες του το επόμενο διάστημα.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τα ψηφοδέλτια να είναι έτοιμα έως τα τέλη Ιουλίου (εφικτός στόχος το 80%), καθώς, όπως εκτιμά, οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο. Ακόμα και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να είναι έτοιμοι σε όλα.

Δεν… τραβάει ούτε στο κόμμα το «συνεργασία, αλλά με άλλον πρωθυπουργό»

Ο Ανδρουλάκης ζήτησε μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο περισσότερη δουλειά και πιο ουσιαστική επικοινωνία με την κοινωνία, καθώς θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μοναδικό προνόμιο την επαφή του με τον κόσμο. Η εμπιστοσύνη του κόσμου άλλωστε είναι κάτι που φάνηκε και στις εσωκομματικές διαδικασίες. Για να μην χαθεί η σχέση κόμματος – κοινωνίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε διαρκή προεκλογικό αγώνα.

Στήριξη των ευάλωτων

Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να αποφύγουν την κομματική κόπωση και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη κινείται στο να φανεί ότι το κόμμα είναι υπέρ της ουσιαστικής στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης και γι’ αυτό ο Ανδρουλάκης ζήτησε να τρέξει και το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος και να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα έτοιμο.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του κόμματος το έχει επωμιστεί ο επικεφαλής του InSocial Νίκος Χριστοδουλάκης και ο σύμβουλος επί θεμάτων οικονομικής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ηλίας Κικίλιας. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και η περιοδεία Ανδρουλάκη στην περιφέρεια. Μετασυνέδρια που θα δουλέψουν για να καταρτιστεί το πλήρες πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Βήμα – βήμα θα ξεδιπλωθεί το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα του κόμματος.

«Επιθετική επικοινωνία»

Έμπειρα στελέχη του κόμματος ζητούν, στις απευθείας συζητήσεις που έχουν με τον πρόεδρο, πιο επιθετική ρητορική. Θέλουν να χαράζεται η γραμμή γρήγορα και ζητούν πιο δυναμική επικοινωνιακή διαχείριση. Αυτά τα στελέχη κάνουν λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες να είναι επιθετικές, χωρίς όμως να ξεφεύγουν προς τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει το ΠΑΣΟΚ, για να μην ξεπεραστεί, να βάζει αυτό την πολιτική ατζέντα. Το έκανε στο παρελθόν, μπορεί να το κάνει και τώρα. Για να ξεπεραστεί το “με ποιους θα κυβερνήσετε” πρέπει το κόμμα να ρίξει πολλή δουλειά, διότι τώρα δέχεται πόλεμο και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ» λένε συγκεκριμένα.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Η τακτική του Ανδρουλάκη να μιλάει για «συνταγματικό ατόπημα» της κυβέρνησης για τις πρώτες εκλογές πιστεύουν ότι αποδίδει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας θα υπάρξει μόνο στις πρώτες εκλογές.

«Δεν μπορώ εγώ μήνες πριν από τις εκλογές, βάσει δημοσκοπήσεων, να θεωρητικολογώ επί του δήθεν επιχειρήματος που βάζουν οι αντίπαλοί μας “με ποιους θα πάτε”. Όταν ρωτάτε αυτούς με ποιους θα πάνε, λένε “ό,τι πει ο ελληνικός λαός και η λαϊκή ετυμηγορία”. Όταν λέω εγώ ακριβώς το ίδιο, λένε ότι ο Ανδρουλάκης κρύβεται. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι θα πάμε με τις ιδέες μας, με τις θέσεις μας. Θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή εντολή. Όσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο πιο πολλές πιθανότητες ο ελληνικός λαός να έχει και σταθερότητα και μια προοδευτική κυβέρνηση με τη Σοσιαλδημοκρατία στον αξιακό της πυρήνα και με συγκεκριμένες προτεραιότητες» είπε ο Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του.

Πάντως, πολλοί εντός του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η στάση για «αλλαγή πρωθυπουργού σε κυβέρνηση συνεργασίας» είναι λάθος. Σημειώνουν ότι παραδοσιακά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και πως το ΠΑΣΟΚ, εφόσον θέλει να είναι αλλά και να φαίνεται θεσμικό, έπρεπε να προβάλει άλλο μήνυμα. «Φαίνεται πως η θέση μας να μιλήσουμε για κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό δεν αποδίδει. Αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Ήταν λάθος του προέδρου» λέει στο «Π» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Η αλήθεια είναι ότι η θέση Ανδρουλάκη μετρήθηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση (MARC / ANT1) με το 64,7% να διαφωνεί, ενώ το 25,4% θεωρούσε ότι είναι σωστή η δήλωσή του πως αν θα συνεργαστεί θα πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι άλλος. Ως λάθος αξιολογεί τη δήλωση αυτήν σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους του κόμματος.

Συγκεκριμένα το 52,4% των πολιτών που θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ θεωρούν σωστή τη δήλωση, ενώ το 42,8% τη θεωρεί λάθος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρουλάκης αναμένεται να στρογγυλέψει τη θέση του σε αυτό το ζήτημα.

Παραμένει ο πονοκέφαλος στην Αττική

Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και όλων των συνεργατών του αναδεικνύεται η Αττική. Το κόμμα συγκεντρώνει στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην επικράτεια, καθώς – σε μετρήσεις που έχουν γίνει πρόσφατα – φτάνει οριακά το διψήφιο ποσοστό. Αυτό θέλουν να το λύσουν πριν να είναι αργά.

Η εικόνα στην επαρχία είναι σαφώς καλύτερη, καθώς συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συγκρούεται στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ καλά ποσοστά είναι: Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Ο Ανδρουλάκης ζητάει από τα στελέχη σκληρή δουλειά και συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες να απαντούν πραγματικά στα προβλήματα της καθημερινότητας. Όλο το επόμενο διάστημα θα δοθεί η μάχη του συγκεκριμένου και του αυτονόητου. Η περιοδεία που ετοίμαζε στην Αττική δεν έγινε επειδή ο ίδιος είχε κορωνοϊό, ωστόσο αναμένεται να γίνει σύντομα.

Διαβάστε επίσης:

Βιάζονται για τα ψηφοδέλτια – Το Μαξίμου θέλει τους υποψηφίους ετοιμοπόλεμους για να ελέγξουν τη δυσαρέσκεια

Άλυτα τα θέματα πληθωρισμού και ενέργειας – Χωρίς προσδοκίες η Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου

Νέα Δημοκρατία: Θέλει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09