search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:26
MENU CLOSE

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»

11.09.2022 10:27
giannis_tasioulas

Το βήμα της ΔΕΘ αποτελεί διαχρονικά την ευκαιρία των εκάστοτε κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων να κοκορομαχήσουν με φόντο δήθεν τα λαϊκά προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα ανταγωνίζονται σε μέτρα και λύσεις που διασφαλίζουν την κερδοφορία των λίγων.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ οι εργαζόμενοι έχουν ακούσει βαρύγδουπες εξαγγελίες και ανακοινώσεις για «σκίσιμο μνημονίων», για «επιστροφή στην κανονικότητα», για «δίκαιη ανάπτυξη για όλους», που συνοδεύονταν με ψευτοπαροχές και ψίχουλα που δεν αναιρούσαν την πορεία της ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας προς το χειρότερο.

Φέτος, με τα προβλήματα να έχουν οξυνθεί σε τεράστιο βαθμό, όλοι παραδέχονται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά, ότι έρχεται βαρυχειμωνιά. Αυτό που αποκρύπτουν κυβέρνηση και κόμματα της αστικής διαχείρισης, είναι ότι τα χειρότερα είναι για το λαό. Οι πάροχοι Ενέργειας θα συνεχίσουν να θησαυρίζουν την ίδια στιγμή που με τα ψίχουλα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζονται οι τεράστιες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Οι μεγαλοεργολάβοι, εμποροσπιτάδες, τραπεζίτες, θα βάλουν στην τσέπη τα πακέτα των δις από τις εισφορές των εργαζομένων που τους προσφέρει η κυβέρνηση, με τα δήθεν μέτρα που ανακοινώνει για τη στέγη. Οι μέτοχοι των μεγάλων super market θα συνεχίζουν να θησαυρίζουν, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν το ψωμί, το γάλα και άλλα βασικά αγαθά πανάκριβα.

Το εξοργιστικό είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί. Όπως οι προηγούμενες, προσπαθεί με ψίχουλα και με τα διάφορα pass, να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για να διασφαλίζει την προκλητική κερδοφορία των λίγων. Απροκάλυπτα κοροϊδεύουν για να βάλουν εν όψει των εκλογών στο χέρι το λαό.

Και οι μεν και οι δε, θέλουν το λαό θεατή να αποδέχεται τον καπιταλιστικό μονόδρομο. Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα οξυμένα ζητήματα του εισοδήματος, των πανάκριβων λογαριασμών στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, των μεγάλων ανατιμήσεων, του τεράστιου ζητήματος της κατοικίας και των στεγαστικών αναγκών, είναι προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί.

Τον τελικό λογαριασμό και πάλι καλούνται να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι και μάλιστα ακόμη πιο ακριβά, με τους μισθούς να παραμένουν στα επίπεδα του 2007.

Η ζωή των εργαζομένων, του απλού λαού, συνθλίβεται καθημερινά στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής οικονομίας, που σε όποια φάση κι αν βρίσκεται, σε κρίση, ανάκαμψη, ύφεση, συντελείται πάνω στο βασικό κανόνα, δηλαδή στην εκμετάλλευση των πολλών για τα συμφέροντα των λίγων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την τεράστια πείρα που έχουν αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια. Να μην περιμένουν λύσεις από αυτούς, σημερινούς και προηγούμενους, που τους πουλάνε συνεχώς το ίδιο παραμύθι σε διαφορετικές εκδοχές διαχείρισης.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Δυναμώνοντας τον αγώνα με επίκεντρο τις εργατικές ανάγκες, υπάρχει ελπίδα για τους εργαζόμενους.

Σε αυτό το δρόμο παλεύει το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες μαζί με άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, πρωτοστάτησαν και συνέβαλαν μέσα σε μεγάλους αγώνες, στους οικοδόμους, στους λιμενεργάτες, για συλλογικές συμβάσεις, στη ΛΑΡΚΟ, στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, στην EFOOD, στα Ναυπηγεία για το δικαίωμα στη δουλειά κ.ά. Αυτοί οι αγώνες πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Να συνενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι διεκδίκησης που θα εκφραστεί στη συγκέντρωση των συνδικάτων στις 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία της ΧΑΝΘ και σε κάθε άλλη πόλη όπου ετοιμάζονται αντίστοιχες κινητοποιήσεις ως αφετηρία για μια μεγάλη, πανελλαδική, απεργιακή κλιμάκωση.

Μπροστά στις δυσκολίες η επιλογή δεν μπορεί να είναι η αναμονή, η μοιρολατρία, η λογική ότι «τίποτα δεν γίνεται». Απάντηση είναι ο οργανωμένος αγώνας σε όλη τη χώρα εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και νεολαίας, που θα διεκδικήσει και θα επιβάλλει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της ζωής του λαού και μέσα από τον αγώνα θα δημιουργεί τις προϋποθέσει και τους όρους της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, βάζοντας στο πλάνο την προοπτική του σοσιαλισμού.

*Ο Γιάννης Τασιούλας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Η πληγωμένη Τουρκία παραμένει επικίνδυνη

Εκτροπή μείζονος σημασίας η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλη καρδιά!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:25