search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 07:43
MENU CLOSE

Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσιάζει ο Κουτσούμπας στη ΔΕΘ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2247
15/09/2022
16.09.2022 06:00
koutsoumpas_new

Δύο ομιλίες, επίσκεψη στον χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO και επαφές με φορείς, σωματεία κ.ά. περιλαμβάνει το πρόγραμμα του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα κατά το διήμερο της ανόδου του στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ειδικότερα, την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις» (στις 12.00, αίθουσα Α’ του Συνεδριακού Κέντρου Ν. Γερμανός), ενώ το Σάββατο θα μιλήσει στο 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητής στη Θεσσαλονίκη (πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, Πολίχνη, 21.30).

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ειδικότερα, θα αναπτύξει τις θέσεις του ΚΚΕ για αυξήσεις στους μισθούς, μειώσεις και πλαφόν στις τιμές, κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, ώστε να στηριχθούν τα λαϊκά νοικοκυριά σε αυτή τη συγκυρία. Όσο για την ακρίβεια στην ενέργεια, ο γενικός γραμματέας τόνισε το περασμένο Σάββατο πως «η ενεργειακή φτώχεια θα συνεχίζει όσο δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για την “πράσινη ανάπτυξη” και το εμπόριο ρύπων» και όσο «δεν καταργείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας και όλες οι συμβάσεις που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής, όσο δεν αποσύρεται η χώρα από τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, όσο δεν καταργούνται οι φόροι στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια και άλλα μέτρα τα οποία προτείνει το ΚΚΕ».

Για το κυβερνητικό πακέτο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εν όψει του «δύσκολου χειμώνα», το ΚΚΕ σχολίασε πως όχι μόνο δεν συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, αλλά αντίθετα διαιωνίζει κι ενισχύει το πρόβλημα (ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια κ.λπ.).

Τα «όσα ελάχιστα εξαγγέλλονται», είναι η εκτίμηση του Περισσού, «είτε θα εξανεμιστούν αμέσως είτε θα πληρωθούν με άλλον τρόπο από τον ίδιο τον λαό, καταλήγοντας να ενισχύουν μόνο τα κέρδη των ομίλων στην ενέργεια, στις κατασκευές, στις τράπεζες, σε άλλους κλάδους».

Ειδικότερα, το ΚΚΕ στο πλαίσιο της κριτικής του στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες υπογράμμισε πως:

  • Οι επιδοτήσεις στην ενέργεια είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» που ευθύνεται για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Οι περιορισμένες αυξήσεις στις συντάξεις υπολείπονται κατά πολύ της εκτίναξης του πληθωρισμού. 
  • Ακόμη και τα μέτρα για τη στέγη – ελλείψει προγραμμάτων εργατικής λαϊκής κατοικίας – συνδέονται με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα και νέα τραπεζικά δάνεια που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υπερχρέωση τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Συνεπώς, κατά τον Περισσό, «το δίλημμα ‘‘ανάπτυξη και σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση’’ που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι πλαστό και παραπλανητικό», καθώς η αστάθεια και ανασφάλεια που βιώνει ο λαός σήμερα είναι απότοκο του καπιταλισμού.

Όσο για την προχθεσινή δήλωση Πέτσα, ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», το ΚΚΕ σχολίασε πως «πρόκειται για μνημείο κυνισμού και “κοινωνικού δαρβινισμού” που, αν κάτι αποδεικνύει, είναι την ανάγκη να “πεθάνουν” πολιτικά όσοι υπηρετούν τέτοιες πολιτικές και τέτοιες απόψεις». Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να πληρώσει τα έξοδα «για τις όποιες αλλαγές στους λέβητες».

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Εις αναζήτησιν της «χαμένης» μεσαίας τάξης

ΣΥΡΙΖΑ-ΔΕΘ: Κυβερνητικό πρόγραμμα με άμεσα μέτρα και δομικές παρεμβάσεις

Περισσότερο ή λιγότερο φως; – Η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει και το μεγάλο θέμα της φωτορύπανσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 07:41