search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:06
MENU CLOSE

Με το ημερολόγιο στο χέρι η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2247
15/09/2022
17.09.2022 06:00
ekloges_new

Ο πρωθυπουργός, με τα τρία όχι που είπε στη ΔΕΘ – όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι σε πρόωρες εκλογές, όχι σε ανασχηματισμό – θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η Ν.Δ. κρατάει τις δυνάμεις της και όποτε και αν στηθούν οι κάλπες θα είναι πρώτο κόμμα.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν ότι η στάση αυτή θα έφερνε ηρεμία και αυτοπεποίθηση στο κυβερνών κόμμα, η συμπεριφορά των στελεχών της δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονται με το ημερολόγιο στο χέρι και μελετούν τις πιθανές ημερομηνίες που θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες μέσα στην άνοιξη. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν οριστεί από τώρα για τις 2 Ιουνίου και με δεδομένο ότι θα έχουμε διπλές εκλογές, οι πιθανές ημερομηνίες έχουν να κάνουν με τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.

Η μία ημερομηνία είναι η Κυριακή 2 Απριλίου, ώστε οι επόμενες κάλπες να στηθούν στις αρχές Μαΐου. Η δεύτερη ημερομηνία είναι η 9η Απριλίου – Κυριακή των Βαΐων –, προκειμένου οι δεύτερες εκλογές να πάνε για 7 ή 14 Μαΐου, πριν δηλαδή από τις εξετάσεις.

Φυσικά υπάρχει και το σενάριο οι εκλογές να γίνουν μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, δηλαδή μετά τις 16 Ιουνίου. Πιθανές Κυριακές είναι η 18η Ιουνίου αλλά και η 25η Ιουνίου με τις επόμενες κάλπες να μπορούν να στηθούν τον Ιούλιο, και συγκεκριμένα στις 16 ή 23 Ιουλίου. Το σενάριο αυτό πάντως μοιάζει μάλλον απίθανο. Κανείς δεν θα ρίσκαρε να πάει σε εκλογές εν μέσω της τουριστικής περιόδου, αν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος…

Οι ίδιοι άνθρωποι ωστόσο δεν αποκλείουν τελικά οι κάλπες να έρθουν πολύ πιο κοντά, καθώς δεν αποκλείουν ο Ταγίπ Ερντογάν – και αυτός έχει εκλογές στις 14 Ιουνίου 2023 – να δημιουργήσει σοβαρό επεισόδιο με τη χώρα μας για να έχει πολιτικά οφέλη. Το σενάριο αυτό δεν αποκλείει να έχουμε πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στο 2022, αν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια προκλητική συμπεριφορά, η οποία δεν αποκλείεται να φέρει και ένα θερμό επεισόδιο.

Εσωτερική αμφισβήτηση

Και ενώ τα σενάρια των εκλογών μονοπωλούν το ενδιαφέρον των στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις στελεχών της καραμανλικής ομάδας – σε ό,τι αφορά την υπόθεση των υποκλοπών και τα θέματα δημοκρατίας – έρχονται να βάλουν έναν ακόμα απρόβλεπτο παρονομαστή στην εξίσωση με την οποία έχει να ασχοληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα θέματα των υποκλοπών, τις παρεμβάσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, την κριτική που έκανε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η βουλευτής της Α’ Αθήνας Όλγα Κεφαλογιάννη εξέφρασε πριν από μερικές μέρες την άποψη ότι «το απόρρητο με πολύ συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας θα πρέπει να μπαίνει, αν θέλετε, σε δεύτερη μοίρα, διότι προέχει η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, του συντάγματος, των νόμων, των θεσμών».

Την ίδια μέρα ένα ακόμα στέλεχος της καραμανλικής ομάδας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από το βήμα της Βουλής ανέφερε και αυτός ότι «άβατα στη δημοκρατία δεν νοούνται».

Το γεγονός ότι τα στελέχη αυτά αμφισβήτησαν ευθέως το κεντρικό αφήγημα της Ν.Δ. περί απορρήτου για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ένα αφήγημα στο οποίο έχουν επικεντρωθεί η στενή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δείχνει ότι κάτι γίνεται μέσα στο κυβερνών κόμμα.

Οι διαφοροποιήσεις των στελεχών αυτών έχουν θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πλέον αντιλαμβάνεται ότι η περίοδος χάριτος από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού έχει τελειώσει. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά μέχρι πού θα φτάσει η αμφισβήτηση αυτή.

Ο προκλητικός Πέτσας

Την ίδια ώρα, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί να περάσει θετικά στην κοινή γνώμη το πακέτο που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας έρχεται να τινάξει στον αέρα το όλο αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομία.

Η δήλωση που έκανε ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» –έστω και αν στη συνέχεια έδωσε διευκρινίσεις – εξόργισε τους Έλληνες πολίτες και έδωσε τροφή στα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να επιτεθούν στην κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού βρέθηκαν μπροστά σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο επικοινωνιακό λάθος, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι ειδικά οι πολίτες που έχουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ξέρουν δε πολύ καλά ότι όσα προτείνουν τα κυβερνητικά στελέχη στους καταναλωτές του φυσικού αερίου – να αντικαταστήσουν το αέριο με πετρέλαιο – είναι ανέφικτα από τη στιγμή που θα πρέπει να δώσουν πολλά χρήματα για να κάνουν αυτή την αλλαγή. Με λίγα λόγια το να μιλάει με τέτοιο τρόπο ένας υπουργός στους ανθρώπους που βρίσκονται σε αδιέξοδο είναι, πέρα από ατυχές, και προκλητικό.

Έπειτα απ’ αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή σε όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να προσέχουν τι λένε δημοσίως, καθώς όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι στα όριά τους εξαιτίας της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια. Καθώς μάλιστα δεν φαίνεται σύντομα να υπάρχει φως σε ό,τι αφορά την ενέργεια και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο, η εντολή είναι σαφής: «Προσέξτε τι λέτε…».

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Εις αναζήτησιν της «χαμένης» μεσαίας τάξης

ΣΥΡΙΖΑ-ΔΕΘ: Κυβερνητικό πρόγραμμα με άμεσα μέτρα και δομικές παρεμβάσεις

Περισσότερο ή λιγότερο φως; – Η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει και το μεγάλο θέμα της φωτορύπανσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06