search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:33
MENU CLOSE

Τσίπρας: Κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος – Το διακύβευμα των εκλογών

17.09.2022 22:06
tsipras new

Την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ενώ εξήγγειλε μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος έναντι της ακρίβειας και της ενερργειακής κρίσης όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και θέσπιση, επίσης στα 10.000 ευρώ, για τις κατηγορίες που δεν υπήρχε (ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), ενώ για του μικρομεσαίους ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως πρόκειται για ένα σχέδιο με δικαιοσύνη παντού, ένα Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης και αναγέννησης, για τη χρηματοδότηση του οποίου παρέπεμψε ως επί το πλείστον σε ανασχεδιασμό εθνικών πόρων και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναφερόμενος στο διακύβευμα των επόμενων εκλογών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι αυτό περιέχει τα εξής διλήμματα (με σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη): «Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος».

Στις επόμενες εκλογές, είπε οι πολίτες «θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο: Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια Αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία»;

Η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα οδηγήσει σε προοδευτική κυβέρνηση πλατιάς νομιμοποίησης.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε καθαρή εντολή διακυβέρνησης στις εκλογές της Απλής αναλογικής, καθώς όπως είπε μόνο με καθαρή εντολή μπορεί να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή. Διαβεβαίωσε πως οι εκλογές με απλή αναλογική δεν θα οδηγήσουν σε αβεβαιότητα, αντιθέτως «θα δώσουν τη δυνατότητα στο λαό μας να πάρει αυτός τις τύχες στα χέρια του». Την ίδια ώρα η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε, «θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλήσεων», και θα έχει μια κυβέρνηση με πλατιά λαϊκή νομιμοποίηση, κάτι που κάθε άλλο παρά προκαλεί αστάθεια.  

Αυτό, πρόσθεσε, «δεν είναι τερατογένεση» αλλά «η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος». Στο σημείο αυτό απεύθυνε ευρύ προσκλητήριο λέγοντας πως «σ’ αυτή την προσπάθεια, σε αυτό τον αγώνα για τη δημιουργία μιας νέας εποχής, δεν περισσεύει κανένας πολίτης, κανένας δημοκράτης». 

Έξι εθνικές προτεραιότητες

Οι έξι εθνικές προτεραιότητες που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορούν στην ακρίβεια, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, την παραγωγική ανασυγκρότηση και ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος. Αναλυτικά:

1. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας

·       Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ., με ανάκτηση τουλάχιστον του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι.

·       Αποσύνδεση της τιμής της  χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.

·       Όπως έπραξαν οι χώρες της Ιβηρικής κρατώντας χαμηλά το κόστος για τους καταναλωτές.

·       Θεσπίζεται ανώτατος συντελεστής κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%. 

·       Δραστική παρέμβαση στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

·       Θεσπίζεται ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

·       Επιβάλλεται διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

·       Αξιοποιείται για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.

·       Προστασία από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές. 

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα 

·       Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ

·       Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο 

·       Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή,  6%

2. Η ενίσχυση του εισοδήματος.

Για τους μισθωτούς :

·       Αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ.

·       Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 

·       Επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους :

·       Επιστρέφονται τα αναδρομικά στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις. 

·       Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. Οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

·       Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για μισθωτούςσυνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

·       Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Για τους μικρομεσαίους :

·       Κατάργηση του το τέλους επιτηδεύματος

·       Αντιμετώπιση  το εκρηκτικό ζήτημα του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα  της υγειονομικής κρίσης. Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. 

·       Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

·       Θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων.

·       Αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα, με  έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

3. Η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Για την ανάκτηση της εργασίας:    

·       Κατάργηση των νόμων που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης.

·       Επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών. 

·       Επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για να είναι μόνιμα στο πεδίο και να παρεμβαίνει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

·       Σταδιακή εφαρμογή του το 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Για ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ:

·       Πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας. 

·       Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, σταματάμε τη τιμωριτική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς και εντάσσουμε όλο το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά. 

·       Αναμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.

·       Αναλογικές αυξήσεις των μισθών προβλέπουμε για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό. 

·       Αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραιώνουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, το δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας, ολοκληρώνουμε την επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ

·       Διεύρυνση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και φυσικά, προχωρούμε στην πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Για γερά θεμέλια στην Δημόσια Παιδεία :

·       Καθιέρωση της 14χρόνης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

·       Ενίσχυση με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τους αναπληρωτές. 

·       Θέσπιση της ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

·       Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά και του αριθμού των μελών ΔΕΠ

·       Δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ προβλέπουμε ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

·       Επαναφορά του σύστημα εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνον την απόκτηση του απολυτηρίου.  

·       Επαναφορά της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

·       Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης. 

·       Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Για να πάψει αυτή η χώρα να έχει στο περιθώριο τα ΑΜΕΑ.

·       Αύξηση του αναπηρικού επίδοματος κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας.

·       Εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή ή βοηθού για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις

·       Δημιουργία προσβάσιμων γειτονιών γειτονιές σε 20 πόλεις.

·       Διευκόλυνση της επικοινωνίας του ανάπηρου με το Δημόσιο, απλοποιώντας και μειώνοντας τη περιττή γραφειοκρατία.

4. Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Το παραγωγικό μέλλον της χώρας μας δεν μπορεί να είναι η παρωχημένη και καταστροφική λογική της «φτηνής ανάπτυξης». 

Για την Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση

·       Ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση  Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).

·       Αναγκαίες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ. 

·       Εξασφάλιση ικανού μέρους του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ και επιταχύνουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.

·       Υλοποίηση ενός διευρυμένου πρόγραμματος Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. 

·       Θέσπιση ενισχυμένου προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)    

·       Χρηματοδότηση Δήμων για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους. 

Για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών

·       Ενίσχυση της Ρευστότητας για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στόχος μας είναι να μπορούν νέες και παλιές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δάνεια με δίκαιους όρους που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη μεγέθυνσή τους. 

·       Ενίσχυση μικροπιστώσεων  μέσω της Αναπτυξιακής χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για Αυτoαπασχολούμενους, Αγρότες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό της Κυβέρν

Για τη Βιομηχανία και τις Δυναμικές Υφιστάμενες και Νέες Επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής 

·       Χρηματοδοτούνται μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία και στη μεταποίηση.

·       Αναβαθμίζονται και ενισχύονται τα εξαιρετικά επιτυχημένα  χρηματοδοτικά προγράμματα Equifund και «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που δημιούργησε η Κυβέρνησή μας για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα 

·       Φραγμός στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%,  μετατρέπεται σε ισχυρό Δημόσιο Πυλώνα του τραπεζικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατή η αποτροπή εναρμονισμένων πρακτικων των συστημικών τραπεζών, 

·       Κατεύθυνση χρηματοδοτικών εργαλείων στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

·       Εφαρμογή πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. 

·       Θέσπιση  ειδικού ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers)

·      

5. Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος.

Στη Δικαιοσύνη:

ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην Δικαιοσύνη

·       Αποκατάσταση των μισθολογικών, φορολογικών αδικίών σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

·       Ενισχύεται η στελέχωση, οι κτιριακές υποδομές και η επέκταση της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης».

·       Κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

·       Μείωση των θέσεων αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια.

·       Θέσπιση τη Διατύπωση γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των Δικαστηρίων.

·       Μπαίνει τέλος στις περιστρεφόμενες πόρτες. Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μετά τη συνταξιοδότησή του, θα γνωρίζει ότι δε θα έχει πρόσθετη, πέραν της σύνταξής του, αμοιβή.

·       Δίνεται νέος προσανατολισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Με αύξηση των εισακτέων, αύξηση του απαιτούμενου χρόνου άσκησης της δικηγορίας και ενίσχυση της κοινωνικής εμπειρίας με υποχρεωτικές έρευνες και άσκηση σε κοινωνικές δομές.

·       Τέλος στην κακή νομοθέτηση. Με μόνιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στελεχωμένες αποκλειστικά από εκπροσώπους θεσμών του νομικού κόσμου, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας. 

·       Νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία». 

·       Νομική κατοχύρωση του γάμου για όλα τα πρόσωπα. 

·       Κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών

Για τα ΜΜΕ.

Ορίζεται ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσή τους και εξασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης.

  • Ενίσχυση οικονομική για εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις.
  • Επαναφορά της υποχρέωσης για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
  • Θεσπίζουμε έλεγχο της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.
  • Επανεκκίνηση τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ.
  • Επιλογή της Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διακομματική συνεννόηση.

Για την ΕΥΠ :

·       Επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

·       Κατάργηση της κατάπτυστης τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.

·       Ορίζονται νομοθετικά οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας».

·       Θεσπίζεται έλεγχος από Δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου.

·       Εξασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.

·        

6. Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.

Στήριξη της γυναίκας στην εργασία, εξασφαλίζεται  η μητέρα

·       Αναδιαμόρφωση του επιδόματος παιδιού. Μεταφέρεται αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών. Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής.

·       Το επίδομα μητέρας διαμορφώνεται στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο. Το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα, γεννήσει και αναθρέψει. 

·       Εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

·       Επέκταση του επίδοματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, ώστε όλες οι εργαζόμενες να αντιμετωπίζονται ενιαία. 

·       Θέσπιση ειδικής άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.

Για το παιδί

Εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Ενίσχυση στέγης για τα νέα ζευγάρια

·       Επιδότηση  ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών

·       Διπλασιάζεται το επίδομα από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Από 140€  σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί. Και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά. Παράλληλα, αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια.

·       Τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb. Με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό.

·       Δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Μεταρρύθμιση του πλαισίου για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

  • Αλλαγή της διαδικασίας της πολιτογράφησης, με απλοποίηση της εξεταστικής διαδικασίας ώστε να αφορά λελογισμένα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά των ανθρώπων και όχι ειδικές γνώσεις που ούτε εμείς μπορούμε να απαντήσουμε.
  • Θέσπιση πολιτογράφησης με δειγματοληπτική συνέντευξη για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάση του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Διαβάστε επίσης:

86η ΔΕΘ-Ηλιόπουλος: «Χρειαζόμαστε διαφορετικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

Γεωργιάδης για έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια: «Θα υπάρξει παρέμβαση και στα καύσιμα» (Video)

Θεοδωρικάκος για επίθεση στο γραφείο του: Δεν πρόκειται να με πτοήσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:32