search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:39
MENU CLOSE

Πτήσεις Emirates: Τούρκο υπήκοο αναζητούσε η CIA – Έγινε καταγγελία σε βάρος του για εκδίκηση (Video)

11.11.2022 15:29
venizelos-emirates-12-new

Έναν Τούρκο υπήκοο αναζητούσε η CIA κατά τη διάρκεια του θρίλερ που εξελίχθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος χθες το βράδυ και έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ένα e-mail με καταγγελίες σε βάρος του και πληροφορίες ότι ο 35χρονος Τούρκος υπήκοος θα προέβαινε σε τρομοκρατική ενέργεια σε πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», κινητοποίησε την αντιτρομοκρατική.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο 35χρονος είχε προσπαθήσει να λάβει βίζα για να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να επισκεφθεί την οικογένειά του στις ΗΠΑ.

Ο 35χρονος είχε μπει στην Ελλάδα από την Τουρκία πριν από δυο η τρία χρόνια και διέμενε στην Αθήνα υπό καθεστώς ασύλου. Είχε κάνει αίτηση για άσυλο και οι ελληνικές αρχές του είχαν δώσει προσωρινή άδεια διαμονής έως το 2025 ενώ διαθέτει και διαβατήριο.

Η απόφαση του να ταξιδέψει όπως φαίνεται δεν άρεσε σε ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος του, και αποφάσισε να τον «καρφώσει» στους Αμερικανούς ως επικίνδυνο «τρομοκράτη» που ετοιμάζεται για χτυπήματα στις πτήσεις της Emirates, στις 10 και 11 Νοεμβρίου. Έτσι έστειλε ένα e-mail που έλεγε που έλεγε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι τρομοκράτης.

Η Πρεσβεία, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές, λέγοντας ωστόσο πως η πληροφορία δεν είναι απολύτως αξιόπιστη και έπρεπε να διερευνηθεί. Έτσι ζητήθηκε να εξεταστούν όλοι οι επιβάτες που θα πήγαιναν στην Αμερική με πτήσεις της Emirates προκειμένου να δουν αν θα είναι μέσα σε αυτούς και ο Τούρκος υπήκοος. 

Λεπτομέρειες αποκάλυψε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος , ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά θολά σημεία στην υπόθεση.

Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν από ένα email που εστάλη από άγνωστο πρόσωπο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα όπου αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος Τούρκος υπήκοος περίπου 35 ετών, ο οποίος θεωρείται γκιουλενιστής και φανατικός ισλαμιστής θα έμπαινε στην  συγκεκριμένη πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ και θα ανατίναζε το αεροπλάνο στον αέρα. Αυτά αναφέρονταν στο email και μάλιστα η αναφορά περιείχετο σε ένα πληροφοριακό δελτίο διαβαθμισμένο, δηλαδή απόρρητο, αλλά η διαβάθμιση ήταν χαμηλή.

Το έγγραφο εστάλη στην ελληνική πλευρά (ΕΥΠ) με την επισήμανση ότι δεν θεωρείται κάτι σημαντικό.

Η έρευνα τελικά ανέδειξε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι φανατικός ισλαμιστής αλλά απλός οπαδός του μεγάλου εχθρού του Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κυνηγημένος από τον Ερντογάν, είχε έρθει εδώ εξόριστος με την οικογένειά του την γυναίκα του και το παιδί του κι επιδίωκε να πάρει βίζα για τις ΗΠΑ τα μέλη της οικογένειάς του ήδη είχαν πάρει βίζα εδώ και μήνες και είχαν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Ο άνδρας δεν βρισκόταν σε καμία από τις δύο πτήσεις ενώ μετά από σχετική έρευνα δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του.

«Φιάσκο» και αστοχία των υπηρεσιών

Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, είναι γιατί εκείνες τις κρίσιμες ώρες δεν έγινε έλεγχος στο σπίτι του όπου κοιμόταν όπως αποδείχθηκε αλλά και άλλο ένα ερώτημα είναι γιατί με τόση ευκολία η ΕΥΠ ενημέρωσε ότι μετά από σήμα της CIA επρόκειτο να μπει σε πτήση ένας άνθρωπος ο οποίος θα είχε και βόμβα!

Όπως σημειώθηκε, σπανίζει να αναφέρονται σε έγγραφα της ΕΥΠ οι πηγές ενημέρωσης όπως π.χ. η CIA. Είναι λοιπόν απορίας άξιον πως σήμανε τέτοιος συναγερμός ενώ η υπόθεση «έμπαζε».

Κάποιοι μιλούν για αστοχία κάποιων υπηρεσιών που έκαναν σειρά λαθών στην διαχείριση της υπόθεσης με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία οι επιβάτες δυο πτήσεων αλλά και να δυσφημιστεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό καθώς υπονοήθηκε ότι ένας επικίνδυνος άνθρωπος κατάφερε να περάσει σειρά ελέγχων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας το οποίο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία είναι από τα πιο ασφαλή στον κόσμο. 

Ο συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 21:00

Υπενθυμίζεται, ότι συναγερμός σήμανε λίγο πριν από τις 21:00 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μετά από πληροφορία των αμερικανικών Αρχών για ύποπτο άτομο που πιθανόν να έχει επιβιβαστεί σε μία από δύο πτήσεις της Emirates, η μία για Ντουμπάι και η άλλη για Νέα Υόρκη. 

Αμέσως δόθηκε εντολή να σταματήσει η διαδικασία απογείωσης της πτήσης για Ντουμπάι και το αεροπλάνο επέστρεψε στο σταθμό.

Οι Αρχές έλεγξαν εξονυχιστικά όλους τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο.

Η πτήση προς Νέα Υόρκη είχε ήδη απογειωθεί και έτσι δόθηκε εντολή στον πιλότο να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ άμεσα απογειώθηκαν 2 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που συνόδευσαν το αεροπλάνο της Emirates. 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ σημειώνει τα εξής:
«Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».

Διαβάστε επίσης:

Υψώθηκε η σημαία της Ουκρανίας στη Χερσώνα – Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Ρώσων (photos/videos)

Γερμανία: Αντιμέτωπη με αδιέξοδα η βιομηχανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

Belgorod: Ο Πούτιν απέτυχε να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη «Poseidon» – Μυστήριο με το ρωσικό υπερόπλο των ωκεανών (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:34