search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 03:11
MENU CLOSE

Qatargate: Στη φυλακή για άλλον ένα μήνα Τζόρτζι και Παντσέρι – Γιατί δεν πήγε στον ανακριτή η Εύα Καϊλή

14.12.2022 18:46
dimosiografoi-eva-kaili-qatargate-new

Παρατείνεται η προφυλάκιση για τον σύντροφο της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, για την υπόθεση διαφθοράς, το λεγόμενο QatarGate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το προδικαστικό τμήμα μόλις επιβεβαίωσε την κράτηση του κ. Τζόρτζι για έναν μήνα», διευκρίνισε ο δικηγόρος του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Πιερ Μονβίλ.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, Διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice», Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, αποφυλακίζεται, αλλά με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή Αντρέ Ριζόπουλος ανέφερε στο AFP ότι η λήψη απόφασης από το προδικαστικό συμβούλιο για το αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξεπλυμα μαύρου χρήματος και ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών: «Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τρία άτομα εμφανίστηκαν σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου (Chambre du Conseil)».

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αναφέρει ειδικότερα ότι το προδικαστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προφυλάκιση των «Φ.Τ.» και «Π.Π.», ενώ ο «Ν.Φ-Τ», παραμένει επίσης υπό κράτηση αλλά «με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού». Διευκρινίζεται, επίσης ότι εάν οι τρεις υπό κράτηση κατηγορούμενοι ασκήσουν έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του Τμήματος Κατηγορίας στο Εφετείο των Βρυξελλών εντός 15 ημερών, διευκρινίζει η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η εισαγγελία επισημαίνει ότι «προς όφελος της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Τα ΜΜΕ θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν παρέστη στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, που διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες και πήρε αναβολή με τους δικηγόρους της να ζητούν χρόνο έτσι ώστε να ετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Όπως επιβεβαίωσαν δύο από τους δικηγόρους της στο Politico, η ίδια δεν μπόρεσε να παραστεί στην προγραμματισμένη εμφάνιση στο δικαστήριο λόγω απεργίας στη φυλακή όπου κρατείται. «Ο λόγος που η Καϊλή δεν βρέθηκε στο δικαστήριο σήμερα φαίνεται να ήταν μια “παρεξήγηση” μεταξύ των αρμόδιων βελγικών αρχών. Σοβαρά, μόνο στο Βέλγιο», έγραψε στο Twitter o δημοσιογράφος Jack Parrock που καλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ.

«Η Εύα Καϊλή δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο σήμερα, αλλά οι 3 συγκατηγορούμενοί της ήταν εδώ, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Είχε ζητήσει αναβολή και η ακρόασή της θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου. Καμία εξήγηση για το γιατί» έγραψε νωρίτερα o Jack Parrock.

Οι τρεις άνδρες κατηγορούμενοι, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, φέρονται να «φυαδεύτηκαν» από την πίσω πόρτα του δικαστηρίου. Η κ. Καϊλή, σύμφωνα με τους NYTimes, εκπροσωπήθηκε από διαφορετικό δικηγόρο στο δικαστήριο, από τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι

Το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγίου θα κρίνει στις 22 Δεκεμβρίου αν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή θα περάσει το διάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της στις φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Κριτήρια για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι η ύπαρξη σημαντικών ενδείξεων ενοχης και επίσης αν ο κατηγορούμενος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, εάν υπάρχει κίνδυνος διάπραξης παράνομων πράξεων, εάν υπάρχει κίνδυνος φυγής και εάν υπάρχει ενδεχόμενο παρεμπόδισης της έρευνας. Επίσης ρόλο θα παίξει και η προσωπικη κατάσταση του κατηγορούμενου π.χ. η ύπαρξη ανήλικου παιδιού.

Δημοσιογράφοι ανέβασαν στο twitter φωτογραφίες και βίντεο που αποτυπώνουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για το Qatargate αλλά και για την ίδια την Εύα Καϊλή. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα, με τους συνηγόρους της να υποστηρίζουν, ότι ήταν εντολοδόχος του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου στο Κατάρ. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου όμως, καταρρίπτει τον ισχυρισμό αυτό.

Οι έρευνες των Βέλγων διευρύνονται και αναζητούν την διαδρομή των χρημάτων, προκειμένου να βρεθούν τα πρόσωπα που φέρεται να έστησαν την υπόθεση, και χρηματίστηκαν.

Νέες φωτογραφίες με τα μετρητά

Λίγο νωρίτερα, η βελγική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και πληροφορίες από τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και στο βαλιτσάκι του Αλέξανδρου Καϊλή.

Το συνολικό ποσό φτάνει τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Βόμβες» Τζόρτζι

Να «κελάηδησε» κανονικά στους Βέλγους εισαγγελείς φέρεται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, καθώς ο ίδιος, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αλλά και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσιέρι βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου Qatargate που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Τζόρτζι απαντούσε επί ώρες στις ερωτήσεις των Βέλγων ανακριτών, παρέχοντας στοιχεία για το δίκτυο που περιστρεφόταν γύρω από τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, του οποίου ήταν βοηθός μέχρι το 2019.

Οι αποκαλύψεις του Τζόρτζι, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, επέτρεψαν στη βελγική αστυνομία να επεκτείνει την έρευνα σε έναν άλλο σοσιαλιστή βουλευτή, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπελά, που δηλώνει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει, αλλά έχει ήδη τεθεί σε αναστολή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Φοβάμαι ότι θα εμπλακούν και άλλοι βουλευτές», λέει η Χάνα Νόιμαν, ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων και πρόεδρος του Darp, της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, της οποίας αντιπρόεδρος ήταν ο Ταραμπελά.

Κι ενώ ο Τζόρτζι κατέθετε στις Βρυξέλλες, η ιταλική οικονομική αστυνομία επέστρεφε στο σπίτι του στο Αμπιατεγκράσο, κοντά στο Μιλάνο, για να βρει άλλες 20 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, που έρχονται να προστεθούν στο ήδη κατασχεθέν ενάμιση εκατομμύριο στο πλαίσιο της έρευνας του Qatargate. Συνολικά, σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από τον Τζόρτζι και την Καϊλή και κάπου 600 χιλιάδες που βρέθηκαν στην κατοικία του Παντσέρι.

La Republica: Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα, φέρεται να είπε ο Τζόρτζι

Εν τω μεταξύ, οι ομολογίες  του Τζόρτζι κατά την ανάκρισή του είναι εκρηκτικές. Σύμφωνα με τον Βέλγο εισαγγελέα, Μισέλ Κλεζ, η ομάδα των Παντσέρι, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα και Λούκα Βισεντίνι (ο οποίος ισχυρίζεται, πάντως, ότι δεν έχει σχέση με την έρευνα) κινούνταν γύρω από τη ΜΚΟ “Fight Impunity”, που είχε στόχο να ευνοήσει δύο χώρες: το Κατάρ και το Μαρόκο. «Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα», φέρεται να είπε ο Τζόρτζι σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.

Η ομάδα, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, ανέλαβε δράση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021. Τα εγκλήματα που τους αποδίδονται είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η κύρια σχέση ήταν με το Κατάρ. Στα έγγραφα γίνεται για παράδειγμα αναφορά στον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίκ αλ Μάρρι τον οποίο η Εύα Καϊλή συνάντησε την 1η Νοεμβρίου.

Στόχος της «ομάδας» Καϊλή, Τζιόρτζι, Παντσέρι και Νικολό Ταλαμάνκα ήταν, σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές, να αναπτύξει σχέσεις ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και τις Αρχές του Κατάρ με ειδική στόχευση το μουντιάλ και την ανάγκη της κυβέρνησης της Ντόχα να μιλήσει θετικά για «μεταρρυθμίσεις» σε θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις. «Γι’ αυτό το λόγο η ΜΚΟ του Παντσέρι οργάνωσε τους τελευταίους μήνες μια σειρά ταξιδιών στο Κατάρ. Η κόρη του βρέθηκε εκεί για κάποιες μέρες. Τα έγγραφα αναφέρουν ονόματα βοηθών, που θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί από τον Παντσέρι, όπως επί παραδείγματι η Αλεσάντρα Μορέτι από το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού η βοηθός της, Φραντσέσκα Γκαρμπανάτι, είχε εργαστεί στο παρελθόν με τον Παντσέρι», σημειώνει η Repubblica.

Oι πιέσεις του Κατάρ στους ευρωβουλευτές ήταν επίμονες. «Κι εμένα με πλησίασαν αξιωματούχοι από την πρεσβεία του Κατάρ», λέει μεταξύ άλλων ο Ντίνο Τζιαρούσο, πρώην ευρωβουλευτής του Κινήματος 5 Αστέρων. «Με εντυπωσίασε ο μελωδικός και διφορούμενος τρόπος, οι υπαινιγμοί για τις ενώσεις Φίλων του Κατάρ και τα ταξίδια που θα διοργανωθούν πριν και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μύριζε άσχημα η υπόθεση και αρνήθηκα».

Αλλά και την περασμένη Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από τις συλλήψεις, πολλοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων αρκετοί από το Δημοκρατικό Κόμμα, ήταν καλεσμένοι της πρεσβείας του Κατάρ στις Βρυξέλλες για δεξίωση, όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η Μαρία Κολεόνι και η Σίλβια Παντσέρι, η σύζυγος δηλαδή και η κόρη του πρώην ευρωβουλευτή, θα εμφανιστούν ενώπιον του εφετείου της Μπρέσια. Για να αποφύγουν την έκδοση στο Βέλγιο θα πρέπει να εξηγήσουν την προέλευση των 17 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά που κατασχέθηκαν στο σπίτι τους.

Το Κατάρ αρνήθηκε την ευθύνη για υποθέσεις διαφθοράς σε ένα πενιχρό υπόμνημα που κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες της χώρας που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχουν πει λέξη για την έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Νέες φωτογραφίες από τις βαλίτσες με τα μετρητά

Εύα Καϊλή – Qatargate: «Μιλάνε» τα «τούβλα» με τα ακυκλοφόρητα μετρητά – Πού οδηγούν τους Βέλγους αστυνομικούς

Οικονόμου: «Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο Μητσοτάκης γνώριζε ότι παρακολουθούνται υπουργοί του;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32