search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:40
MENU CLOSE

Η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις το Twitter μετά την αναστολή των λογαριασμών δημοσιογράφων

16.12.2022 19:19
twitter

Η ΕΕ απείλησε με κυρώσεις τον ιδιοκτήτη του Twitter, Έλον Μασκ, μετά την αναστολή των λογαριασμών πολλών δημοσιογράφων που κάλυπταν την εταιρεία.

Οι δημοσιογράφοι των New York Times, του CNN και της Washington Post ήταν μεταξύ εκείνων που κλειδώθηκαν από τους λογαριασμούς τους.

Η Επίτροπος της ΕΕ Βέρα Γιούροβα είπε ότι ο νέος νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαιτεί «το σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης το Twitter ότι «η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται από ιδιοτροπία».

Η Επίτροπος κα Γιούροβα είπε ότι η είδηση ​​για την παύση των δημοσιογράφων στο Twitter ήταν «ανησυχητική».

«Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ απαιτεί σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό ενισχύεται βάσει του νόμου μας για την ελευθερία των μέσων», είπε.

«Ο Έλον Μασκ πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις σύντομα».

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι οι λογαριασμοί για τους οποίους ισχυρίστηκε ότι εμπλέκονται σε doxxing – όρος που περιγράφει τη διαρροή προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο – λαμβάνουν προσωρινή αναστολή επτά ημερών.

«Για τους «δημοσιογράφους» ισχύουν οι ίδιοι κανόνες doxxing όπως και για όλους τους άλλους», έγραψε στο Twitter.

Μια εκπρόσωπος του Twitter είπε νωρίτερα στον τεχνολογικό ιστότοπο The Verge ότι η απαγόρευση σχετίζεται με τη ζωντανή κοινή χρήση δεδομένων τοποθεσίας.

Εκπρόσωπος των New York Times χαρακτήρισε τις αναστολές «αμφισβητούμενες και ατυχείς».

O Μασκ υποσχέθηκε να μηνύσει επίσης τον ιδιοκτήτη ενός προφίλ που παρακολουθεί το ιδιωτικό του τζετ.

Είπε ότι ένας «τρελός κυνηγός» είχε χρησιμοποιήσει τη ζωντανή κοινή χρήση τοποθεσίας για να βρει το ιδιωτικό αεροσκάφος του Μασκ που μετέφερε τα παιδιά του στο Λος Άντζελες.

Την Τετάρτη, το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό @ElonJet, καθώς και τον προσωπικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη του Jack Sweeney, 20 ετών.

Έκτοτε ο Μασκ υποσχέθηκε να κινηθεί νομικά εναντίον του, καθώς και εναντίον «οργανώσεων που υποστήριξαν το κακό για την οικογένειά μου».

Οι κυρώσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να εφαρμοστούν βάσει ενός νέου νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ έως το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τους όρους του προτεινόμενου νέου νόμου, η Επιτροπή της ΕΕ θα επιτρέπεται να επιβάλλει πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας που θεωρεί ότι παραβαίνει τους κανόνες της.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η ΕΕ θα μπορούσε να ζητήσει από ένα δικαστήριο να αναστείλει μια υπηρεσία, αλλά μόνο εάν «αρνείται να συμμορφωθεί με σημαντικές υποχρεώσεις και ως εκ τούτου θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων».

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε μια προειδοποίηση προς την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μέσω Twitter, γράφοντας: «Η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται από μια ιδιοτροπία».

Ο Ματ Μπίντερ, δημοσιογράφος του Mashable και ένας από αυτούς που τέθηκαν σε αναστολή, είπε ότι δεν ήξερε γιατί έγινε αυτό.

«Ήμουν πολύ επικριτικός με τον Μασκ στο ρεπορτάζ μου», είπε στο BBC. Ωστόσο, είπε ότι ο ισχυρισμός του κ. Μασκ «ότι όλοι όσοι τέθηκαν σε αναστολή έκαναν ντόξινγκ – λόγω του ιχνηλάτη του ιδιωτικού του τζετ, δεν ήταν αλήθεια»

Είπε ότι δεν είχε στείλει ποτέ τον συγκεκριμένο σύνδεσμο στο Twitter, αλλά ανέφερε τον λογαριασμό μετά την αναστολή του.

«Σαφώς οι άνθρωποι που τέθηκαν σε αναστολή επιλέχθηκαν προσεκτικά, επειδή υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες λογαριασμοί ανά λεπτό που δημοσίευσαν το σύνδεσμο στο Twitter».

Διαβάστε επίσης:

Μουντιάλ 2022: Μπλόκο της FIFA σε πολιτικό μήνυμα Ζελένσκι

Σοκ στη Βρετανία: Κοκαΐνη σε κυβερνητικά κτίρια – Στο στόχαστρο οι συνεργατές Τζόνσον και Τρας

Τύχη «βουνό» για 2χρονο μπόμπιρα στην Ουγκάντα: Τον κατάπιε ιπποπόταμος αλλά τον έφτυσε ζωντανό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:36