search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 12:15
MENU CLOSE

Τζορτζ Όσμπορν: Ο ενορχηστρωτής της λιτότητας στη Βρετανία που έγινε μέτοχος εταιρείας και εξαργυρώνει τις… γνώσεις του

17.12.2022 06:00
george ozborne987- new

Ένα σεβαστό ποσό αναμένεται ότι θα ενθυλακώσει ο Τζορτζ Όσμπορν ως μέρισμα για τον πρώτο χρόνο συνεργασίας του με την εταιρία συμβούλων Robey Warshaw, αποδεικνύοντας ότι … κανένας δεν βγαίνει χαμένος.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Βρετανίας, που ενορχήστρωσε το πρόγραμμα λιτότητας μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, είναι ο ένας από τους τέσσερις επωφελούμενους συνεταίρους της εταιρίας συμβούλων που εδρεύει στο Μέιφερ, και η οποία ανακοίνωσε ότι θα τους διανείμει συνολικό ποσό 26.482.914 λιρών.

Η εταιρία συμβούλων Robey Warshaw δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό που αναλογεί στον Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου.

Τα περισσότερα χρήματα, για την ακρίβεια 17,2 εκατομμύρια λίρες, θα μπουν στην τσέπη του συνιδρυτή της εταιρίας, Σερ Σάιμον Ρόμπεϊ, ο οποίος είναι γνωστός στο City του Λονδίνου ως ο «κύριος τρισεκατομμύρια δολάρια» για τις τεράστιες συμφωνίες που έχει κλείσει. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ως σύμβουλος επιχειρήσεων ήταν το deal για την εξαγορά της σοκολατοβιομηχανίας Cadbury από τη αμερικανική ανταγωνίστριά της, Kraft, το 2010.

Ο Σερ Σάιμον Ρόμπεϊ, θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και της πολιτικής απορρύθμισης του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών, που ήταν το «ευαγγέλιο» της βρετανικής πολιτικής στη δεκαετία του 1980, έχει κερδίσει τουλάχιστον 154 εκατομμύρια λίρες αφότου ίδρυσε –το 2013- την εταιρία επενδυτικών συμβούλων Robey Warshaw, μαζί με τους σούπερ-σταρ συνεργάτες του – τον Σάιμον Γουάρσο, κληρονόμο της αυτοκρατορίας των ειδών περιποίησης Molton Brown και τον Φίλιπ Αποστολίδη.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, που ήταν συντάκτης της Evening Standard για τρία χρόνια αφότου έφυγε από την κυβέρνηση, το 2016, είναι ο μοναδικός που εντάχθηκε στην εταιρία ως συνεταίρος μετά την ίδρυσή της.

Τα κέρδη της εταιρίας το 2021 ανήλθαν στα 30,1 εκατομμύρια λίρες, με τον τζίρο να είναι σχεδόν ίδιος με το προηγούμενο έτος, στα 39,8 εκατομμύρια λίρες.

Η εταιρία έχει αποδώσει στους μετόχους 295 εκατομμύρια λίρες τα τελευταία επτά χρόνια αλλά δεν έχει καταβάλει φόρους.

Η  Robey Warshaw υποστηρίζει ότι δεν έχει υποχρέωση καταβολής φόρων λόγω της δομής της ως συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης και «είναι ευθύνη των μελών να προσδιορίσουν οποιαδήποτε υποχρέωση προκύπτει από τις αποδόσεις μερισμάτων από τα κέρδη της εταιρίας».

Ανάμεσα στις δουλειές που ανέλαβε φέτος η εταιρία είναι η παροχή υπηρεσιών στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τοντ Μπόελι, για την εξαγορά έναντι 4,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Ο Όσμπορν, που είναι γνωστός υποστηρικτής της Τσέλσι, πιστεύεται ότι δούλεψε πολύ για να κλείσει αυτή η συμφωνία.

Ο Σερ Ρόμπεϊ είναι υποστηρικτής της Άρσεναλ και κατοικεί σε ένα κτήριο του 16ου αιώνα στο Σάφολκ, το οποίο ανήκε επί 450 χρόνια στην οικογένεια Ράμπετ, ώσπου ο «κύριος τρισεκατομμύρια δολάρια» αποφάσισε να ξοδέψει ένα μέρος των μπόνους που παίρνει από την εταιρία για να αποκτήσει το ακίνητο.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις το Twitter μετά την αναστολή των λογαριασμών δημοσιογράφων

Μουντιάλ 2022: Μπλόκο της FIFA σε πολιτικό μήνυμα Ζελένσκι

Σοκ στη Βρετανία: Κοκαΐνη σε κυβερνητικά κτίρια – Στο στόχαστρο οι συνεργατές Τζόνσον και Τρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 12:05