search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 20:07
MENU CLOSE

Έρευνα του ΕΝΑ: Πλειοψηφική η προτίμηση σε σχηματισμό κυβέρνησης την πρώτη Κυριακή

23.02.2023 16:34
kalpi_ekloges_1200-700_2302_new

Το 69% των ψηφοφόρων θέλει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ σε συνεργασία με την Prorata για τα τέσσερα στοιχεία που θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών.

Πρόκειται για τμήμα ευρύτερης έρευνας για τις πολιτικές τάσεις ενόψει των επικείμενων εκλογών, η οποία αναμένεται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρη.

Την ευθύνη της έρευνας έχει ο συντονιστής του κύκλου πολιτικής ανάλυσης του Ινστιτούτου και επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ Κώστας Ελευθερίου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το κομμάτι της έρευνας, η προτίμηση της πλειοψηφίας για σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες είναι ισχυρή στη βάση όλων των κομμάτων: κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη επιθυμεί το 76% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 77% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 70% του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛΛ., το 53% του ΚΚΕ, το 63% της Ελληνικής Λύσης και το 67% του ΜέΡΑ25.

Όσον αφορά τα άλλα τρία στοιχεία που θα καθορίσουν την ψήφο, είναι η πολιτική αυτοτοποθέτηση των πολιτών (παραμένει η διάκριση Αριστερά / Δεξιά με τον χώρο των αναποφάσιστων να μετατοπίζεται ελαφρώς πιο δεξιά σε σχέση με το 2019), η πεποίθηση των πολιτών για τις κοινωνικές αναφορές του κάθε κόμματος και η αρνητική κομματική ταύτιση (ποιο κόμμα αντιπαθούν περισσότερο).

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές αναφορές των κομμάτων η ΝΔ για παράδειγμα θεωρείται το κόμμα που εκπροσωπεί κατά κανόνα τα ανώτερα υψηλά εισοδήματα, ενώ σχετικά με το ποιον θεωρούν εκφραστή της μεσαίας τάξης το 33% των ερωτώμενων προκρίνει τη ΝΔ, το 29% τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 12% το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σύμφωνα τέλος με την έρευνα, ως προς τον δείκτη αρνητικής κομματικής ταύτισης η ΝΔ είναι το πιο αντιπαθές κόμμα με 38%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 36% (με αντιστροφή της τάσης, καθώς τον Ιούνιο του 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο αντιπαθής με 35% και ακολουθούσε η Ν.Δ. με 33%).

Για αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιο αντιπαθής (34% από 53% στην προηγούμενη έρευνα του ΕΝΑ), αλλά «εκτοξεύεται» και η Ν.Δ. (25% από 10% στην προηγούμενη έρευνα). Αρκετά χαμηλή είναι η αντιπάθεια των ψηφοφόρων ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για τον ΣΥΡΙΖΑ (8% και 2% αντίστοιχα), σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν που επιδεικνύουν οι… ηγεσίες των αντίστοιχων κομμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε και τι… δεν είπε ο Οικονόμου για τη Νικολάου

Επεισόδιο πολίτη με τον Άδωνη στη Βαρβάκειο: «Ποιος είσαι ρε; Αφήστε με να περάσω» (videos)

Καραμανλής: Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ για την αποχώρησή του από τη Βουλή – «Μόνο οι σκιτσογράφοι λυπούνται»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 20:07