search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:07
MENU CLOSE

Τα υψηλά ενοίκια δημιουργούν στεγαστική κρίση

08.05.2023 23:33
AKINITA28

Συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του 2023 το ράλι ανόδου, στις τιμές ενοικίασης ακινήτων ανά την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες αγγελίες των προσφερόμενων κατοικιών, το οποίο δημιουργεί τη λεγόμενη κρίση ενοικίων!

Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του ‘’Spitogatos’’ (www.spitogatos.gr), ο μέσος όρος ανόδου στο α’ τρίμηνο του 2023 είναι στο 4,2% από το +6,7% του 2022 και το 1,3% του 2021.

Τα πιο ακριβά ακίνητα για μίσθωση καταγράφονται στα νότια προάστια με τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις περιοχές – κατά 6,7%- και τη μέση τιμή πλέον να έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 11 ευρώ ανά τ.μ..

Στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή είναι στα 9,4 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας αυξηθεί περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο κατά 4,2%, ενώ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ ανά τ.μ. είναι η μέση τιμή ενοικίων στα βόρεια προάστια, με άνοδο τον τελευταίο χρόνο κατά 2,6%. Διψήφιο ποσοστό ανόδου, της τάξεως του 10,3%, καταγράφεται στο υπόλοιπο της Αττικής.

Στη συμπρωτεύουσα, η μεγαλύτερη άνοδος κατά 7% σημειώνεται στους περιφερειακούς δήμους όπου η μέση τιμή των ενοικίων είναι λίγο πάνω από τα 6 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο κέντρο η μέση τιμή είναι πλέον στα 8 ευρώ ανά τ.μ. με άνοδο κατά 6,7%.

Σύμφωνα με έρευνες η αυξήσεις στις τιμές ενοικίων οφείλονται κυρίως λόγω της τουριστικοποίησης πολλών περιοχών ειδικά των νοτίων και πιο κεντρικών.

Είναι φανερό πλέον ότι η αύξηση των τιμών ενοικίων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα, αποκλείει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού από το δικαίωμα στην οικονομικά προσιτή κατοικία.

Γεγονός που το αποδεικνύει και η έρευνα του Ινστιτούτου Έτερον η οποία τονίζει ότι τουλάχιστον το 1/3 των ενοικιαστών δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο ενώ το 12,6% χρειάστηκε να βρει δεύτερη δουλειά για να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις των μισθωτηρίων .

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει και η Eurostat τα οποία επισημαίνουν ότι το 79,2% των ενοικιαστών στην Ελλάδα επιβαρύνεται υπερβολικά από τις στεγαστικές δαπάνες (με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην ΕΕ-27 να είναι 21,1%), έναντι του 19,90% των ιδιοκατοίκων.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η ενοικιαζόμενη κατοικία ειδικά στα αστικά κέντρα δεν αφορά μικρά τμήματα του πληθυσμού: Η ενοικιαζόμενη κατοικία αποτελεί περίπου το 20,5% της αγοράς κατοικίας πανελλαδικά, ποσοστό πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 22,2%, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται.

Διαβάστε επίσης:

Dimand: Αναβάθμιση χαρτοφυλακίου με 6 νέα project – Με ολιστική προσέγγιση το πλάνο ανάπτυξης

Πύργος Πειραιά: Συμφωνία μίσθωσης με Inditex για Zara και Zara home –  Ποιες εταιρίες έχουν ήδη κλείσει θέση στο κτίριο

Golden Visa: Συνωστισμός «επενδυτών» για το «φθηνό» διαβατήριο των 250 χιλ. ευρώ – Σχεδόν 4πλάσια τα αιτήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:05