search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:38
MENU CLOSE

WSJ: Στη σκιά των υποκλοπών οι εκλογές στην Ελλάδα

19.05.2023 16:02
mitsotakis-tsipras-1231-new

Στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα και τις συνθήκες υπό τις οποίες βαδίζουμε προς αυτές, αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως θα επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο ο ίδιος βρίσκεται κάτω από τη σκιά ενός σκανδάλου υποκλοπών και την ανησυχία για το κράτους δικαίου στη χώρα.

Τον τελευταίο χρόνο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη αγωνίστηκε να χαλιναγωγήσει τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία πληροφοριών, που αναφέρεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, κατασκόπευε τις τάξεις της ίδιας της κυβέρνησης, βουλευτές της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και αρχηγούς του στρατού. Η υπόθεση ονομάστηκε «Ελληνικό Γουότεργκεϊτ».

Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να τερματίσει πρώτο στις εκλογές της Κυριακής με περίπου 35%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αλλά θα υπολείπεται της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, πιθανότατα απαιτώντας άλλη μια εθνική αναμέτρηση αυτό το καλοκαίρι.

Σε μια χώρα όπου το βιοτικό επίπεδο δεν έχει ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση τη δεκαετία του 2010, η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει επιτέλους. Ο Μητσοτάκης θεωρείται ευρέως ως ένας ικανός, φιλικός προς τις επιχειρήσεις τεχνοκράτης που έχει καθοδηγήσει την οικονομία σε ταραχώδεις περιόδους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19 και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά ο χειρισμός της εξουσίας από τον ίδιο έχει προβληματίσει πολλούς από τους φιλελεύθερους Έλληνες που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτόν πριν από τέσσερα χρόνια. Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι άλλαξε τον νόμο προς όφελος τραπεζιτών και στελεχών επιχειρήσεων για πιθανά οικονομικά εγκλήματα και ότι χρησιμοποιεί δημόσια πλεονεκτήματα για την ενίσχυση του πελατειακού κράτους. Η κυβέρνηση είπε ότι τα μέτρα ήταν διαφανή, απαραίτητα και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει καταγγελίες για απελάσεις προσφύγων και άλλων μεταναστών από ελληνικά ύδατα ή εδάφη. Η Αθήνα απέρριψε όλες τις αναφορές για παράνομες απελάσεις.

Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, μια μη κερδοσκοπική ομάδα με έδρα το Παρίσι. Μεταξύ των επικρίσεων της ομάδας: Λίγοι επιχειρηματίες, οι περισσότεροι με κυβερνητικούς δεσμούς, κυριαρχούν στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης, ενώ οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εκφοβισμό από την παρακολούθηση της κυβέρνησης, τις μηνύσεις, την σκληρή αστυνόμευση και τη βία από πολιτικούς εξτρεμιστές. Η κυβέρνηση λέει ότι η κατάταξη είναι αναξιόπιστη.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών, από τη WSJ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί επανειλημμένα δημόσια και στη Βουλή από την κυβέρνηση και δεν έχουμε τίποτα άλλο να προσθέσουμε».

Η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υποκλέπτουν πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους. Πολλά από τα ίδια άτομα στοχοποιήθηκαν επίσης με ισχυρό λογισμικό κατασκοπείας που ονομάζεται Predator, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του κεντροαριστερού κόμματος του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση είπε ότι ιδιώτες χειρίζονταν το Predator. Οι στόχοι παρακολούθησης λένε ότι πιστεύουν ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κοινοποιήθηκαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι εισαγγελείς ερευνούν. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν γνώριζε για τις υποκλοπές ή τη χρήση spyware εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων.

Ο Μητσοτάκης είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να ήταν υπό παρακολούθηση. «Αυτή η υπόθεση είναι σκιά για την κυβέρνησή μας», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής προεκλογικής συζήτησης μεταξύ των ηγετών των κομμάτων.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πολλές χώρες της ΕΕ όπου οι ανησυχίες για το κράτος δικαίου έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Αν και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ παραμένουν δημοκρατίες με αδιάβλητες εκλογές, σε πολλά μέρη οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να εδραιώσουν την εξουσία τους ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σώμα και άλλους θεσμούς.

Σε όλη την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, η ιδέα ενός φιλελεύθερου κράτους βασισμένου σε αμερόληπτους κανόνες συναγωνίστηκε με τις συνήθειες πίστης στην οικογένεια, το νεποτισμό και το πελατειακό κράτος. Η σύγχρονη ελληνική δημοκρατία αποκαταστάθηκε μόλις το 1974 μετά από χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας.

Αναφερόμενο το δημοσίευμα σε μια στιγμή για την οποία περηφανεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία στο Κογκρέσο, επισημαίνει πως απευθυνόμενος σε μια κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, ο Μητσοτάκης επαίνεσε τους Ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας, «οι οποίοι διαμόρφωσαν το αμερικανικό Σύνταγμα πάνω στο αθηναϊκό μοντέλο — αλλά ήταν αρκετά σοφοί ώστε να εισάγουν ελέγχους για να αποφύγουν τις υπερβολές που τελικά υπονόμευσαν την Αθηναϊκή Δημοκρατία».

Όμως στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης επιδίωκε να ενισχύσει τον έλεγχό του, ανέφεραν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ελάχιστα αγαπητός μέσα στο κόμμα, όπου οι μεγάλες φατρίες παρέμειναν υπό την ευθύνη των βαρόνων της παλιάς σχολής, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις σχέσεις του με το κόμμα.

Υπό έναν συγκεντρωτισμό διακυβέρνησης που ονόμασε «επιτελικό κράτος», ο Μητσοτάκης έθεσε την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, την ΕΥΠ, υπό τον άμεσο έλεγχό του. Επέλεξε τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, ως επιτελάρχη, παρά την προηγούμενη υπόσχεσή του να μην διορίσει μέλη της οικογένειας σε ανώτερες θέσεις.

Ο Δημητριάδης ήταν καθοριστικός στην προώθηση των προτεραιοτήτων της πολιτικής του Μητσοτάκη. Εκτίμησε την πίστη πάνω από όλα και παραγκώνισε αξιωματούχους που δεν μπορούσε να ελέγξει, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τον πρωθυπουργό. Ο Δημητριάδης δεν απάντησε σε αίτημα της εφημερίδας για σχόλιο.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Μενέντεζ για τη σύλληψη Μπελέρη στη Χειμάρρα

G7: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία (video)

Νέα τάση ή ανάγκη των εποχών; Σπουδαίοι μουσικοί πουλάνε τα δικαιώματα του συνόλου του έργου τους (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:36