search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:50
MENU CLOSE

Ξανά σε θέσεις «μάχης» τα κόμματα – «Πυρετός» συσκέψεων στη ΝΔ, αντεπίθεση από Τσίπρα

26.05.2023 20:34
tsipras-mitsotakis-121-new

Σε θέσεις μάχης τα κόμματα καθώς με ταχείς ρυθμούς πλησιάζει και τυπικά η προκήρυξη του νέου εκλογικού γύρου.

Την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα θα ορκιστεί η νέα Βουλή, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος. Ήδη, οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους για το νέο προεδρείο. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής των νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους των έως 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

H υπηρεσιακή κυβέρνηση ορκίστηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σκοπός της νέας κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά είναι να οδηγήσει τη χώρα ομαλά ως τις εκλογές.

Ολοκληρώθηκαν και οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του κ. Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις, εφιστώντας τους την προσοχή. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 12:30, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα, τα επόμενα βήματα και στόχοι της υπηρεσιακής κυβέρνησης καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς έκανε λόγο για υπηρεσιακή κυβέρνηση που έχει κύριο σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με πολιτική ουδετερότητα, ανεξαρτησία, πολιτική αμεροληψία και ανεξαρτησία, βάσει των προβλέψεων του Συντάγματος.

Φροντιστήριο στη ΝΔ

Ενόψει των δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μπαράζ επαφών και συσκέψεων την Παρασκευή, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν ο προγραμματισμός της στρατηγικής της προεκλογικής εκστρατείας, ο προγραμματισμός των εξορμήσεων, αλλά και οι καμπάνιες που θα τρέξουν μέχρι και τις 25 Ιουνίου. Οι εκλεγμένοι βουλευτές αλλά και πολιτευτές της ΝΔ βρέθηκαν στην Πειραιώς προκειμένου να ακούσουν για άλλη μία φορά το αφήγημα της επόμενης κάλπης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά συστράτευση, με στόχο, όπως έχει δηλώσει, μία ισχυρή κυβέρνηση. “Ξεκινάμε από την αρχή, για να ενδυναμώσουμε τα μηνύματά μας προς την κοινωνία” σημειώνουν γαλάζια στελέχη.

Παράλληλα, ανοίγει από τη Δευτέρα το νέο κύκλο των περιοδειών του σε Αττική και περιφέρεια, με πρώτο σταθμό το Περιστέρι, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα στον χάρτη έχουν κυκλωθεί οι επισκέψεις στην Κρήτη και τη Θεσσαλία. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επισκέφθηκε την Παρασκευή το απόγευμα το Μοσχάτο. Περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην περιοχή όπου βρίσκεται το «σπίτι» της Νέας Δημοκρατίας και συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους βουλευτές που εξελέγησαν στη μάχη της 21ης Μαΐου. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, προκειμένου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να συγχαρεί τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, δίνοντας, ταυτόχρονα, οδηγίες… πλεύσης.

Η όλη διαδικασία δείχνει ωστόσο ότι το κυβερνών κόμμα έχει αγωνία για την επόμενη κάλπη, καθώς η πρωτιά μοιάζει να είναι αυτονόητη δεν είναι ωστόσο δεδομένη η αυτοδυναμία .

Έτσι οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισαν να κωδικοποιήσουν το νέο αφήγημα προβάλλοντας στην πραγματικότητα τον φόβο ότι από την δεύτερη κάλπη μπορεί να μην προκύψει η αυτοδυναμία. Όπως σημείωναν μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι, ο πρώτος και μεγάλος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός που μπορεί να φέρει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που πήρε η ΝΔ. Λένε μάλιστα ότι αυτό αφορά και του ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και τα στελέχη της. Και αυτό γιατί οι μεν εκλεγέντες βουλευτές είναι απαλλαγμένοι από το άγχος του σταυρού – αφού αυτές οι εκλογές θα γίνουν με λίστα – οι δε αποτυχώντες στην πλειονότητα τους δεν έχουν λόγο να αγωνιούν προσωπικά.

«Η επόμενη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει με αυτοδυναμία και σταθερότητα, με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα τη χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια. Έχουμε πολλές εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν. Δε θεωρούμε τίποτα βέβαιο, δε θεωρούμε ότι έχουμε πάρει καμία λευκή επιταγή, αλλά χρειάζεται μια ισχυρή εντολή από τους πολίτες για να λυθούν μακροχρόνια προβλήματα που δεν πρόλαβαν να τα λύσουν, ούτε εμείς να λύσουμε», είπε ο Άκης Σκέρτσος θέτοντας το διακύβευμα της κάλπης.

Αντεπίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα

Την ίδια ώρα με κλίμα ενωτικό βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον δρόμο προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου, με στόχο την ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού που καταγράφηκε.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε το απόγευμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη σκιά της βαριάς ήττας στις εκλογές, ενώ στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συστράτευση και κάλεσε βουλευτές και στελέχη να αφήσουν πίσω την εσωστρέφεια και τις τριβές, λέγοντας πως «τώρα είναι η ώρα της ανασύνταξης και της μάχης».

Υπογράμμισε ότι η ευθύνη για την ήττα είναι δική του και την αναλαμβάνει, με κύρια σημεία της αυτοκριτικής την στρατηγική της απλής αναλογικής και την ευθύνη για την εικόνα που εξέπεμψε το κόμμα αν και, σε ό,τι αφορά το τελευταίο, υπήρξαν καθαρά μηνύματα προς τα στελέχη για τις δικές τους ευθύνες και για συμπεριφορές που δεν πρέπει να επαναληφθούν διότι «κόστισαν πανάκριβα».

Κάτι που αρκετοί ερμήνευσαν ως φρένο στην εικόνα που δόθηκε μέχρι χθες με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών σε τηλεοπτικούς σταθμούς, δηλώσεις άστοχες (πχ Ξυδάκης), δηλώσεις που εκπέμπουν ή εκλαμβάνονται ως αμφισβήτηση (Παπαδημούλης, Ξανθός), την εικόνα στελεχών που αλληλοσπαράσσονται δημόσια, κλπ. Και κυρίως, ως προειδοποίηση για αποφασιστική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων από εδώ και στο εξής.

Σε αντίθεση με το σήμα που είχε δοθεί στην αρχή της εβδομάδας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να είναι ισχυρή αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας χθες διεμήνυσε ότι είναι κόμμα εξουσίας και ως τέτοιο θα δώσει τη μάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δεν είναι «ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς ούτε κόμμα διαμαρτυρίας» και απεύθυνε κάλεσμα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα στελέχη και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ «πάμε για να νικήσουμε». «Σας καλώ» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του «σε αυτό τον αγώνα να πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι για να χάσουμε».

«Ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε αλλαγή στρατηγικής και εκλογικής ατζέντας τονίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να δείξει άμεσα ότι κατάλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη.

Από το Σάββατο ξεκινούν να συνεδριάζουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος ανά την Ελλάδα με την παρουσία και τη συμμετοχή κεντρικών στελεχών. Ζητούμενο είναι να υπάρξει άμεση ανασυγκρότηση των κομματικών δυνάμεων, με σκοπό στελέχη και μέλη να μπουν σε θέσεις μάχης επιδιώκοντας την ανάκτηση χαμένου εδάφους. Άλλωστε, η επικείμενη μάχη, παρά τον αρνητικό συσχετισμό, ξεκινά, όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος, από την αρχή. Εξάλλου, δεν ήταν τυχαία και η χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η κάλπη παραμένει άδεια μέχρι την 25η Ιουνίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής και προεκλογικού μηνύματος, ενώ θα γίνει νέα καμπάνια και θα συγκροτηθεί νέα οργανωτική Εκλογική Επιτροπή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμμετέχουν σ’ αυτή «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη με πολιτική πείρα και οργανωτική εμπειρία, με το μήνυμα, που διακινείται σε όλες τις οργανώσεις της χώρας τις τελευταίες ώρες να είναι «ενότητα, αυταπάρνηση, συσπείρωση και μάχη».

Ανδρουλάκης: Δεν πρόκειται να συνεργαστώ με τη ΝΔ

«Δεν πρόκειται να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν λείπουν 2 -3 έδρες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση», διεμήνυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει πλειοψηφική δύναμη στον προοδευτικό χώρο. Ασκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι έργο της ηγετικής του ομάδας η πρωτοφανής διαφορά της ΝΔ με 20 μονάδες στις πρόσφατες εκλογές.

Άλλωστε, σε… διορθωτική δήλωση προχώρησε σήμερα και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις καθώς σε συνέντευξή της είπε ότι το κόμμα της μπορεί να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, με πρόσωπο κοινής αποδοχής στη θέση του πρωθυπουργού, εφόσον δεν καταφέρει να πιάσει την αυτοδυναμία στις εκλογές του Ιουνίου.

Κριτική από το ΚΚΕ

«Αντίπαλοι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μπορεί να είναι αυτοί που στήριξαν, εφάρμοσαν και ουσιαστικά αθώωσαν αυτή την πολιτική, τόσο από τη θέση της κυβέρνησης όσο από τη θέση της αντιπολίτευσης, τροφοδοτώντας τη συντηρητικοποίηση τμημάτων του λαού και τελικά την ίδια την ΝΔ», ανέφερε το ΚΚΕ εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Οι προτεραιότητες έως τις εκλογές – Νέο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο (Video)

Γεροβασίλη: Η πρότασή μας είναι κυβερνητική – Κόμμα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ (Ηχητικό)

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:48