search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:19
MENU CLOSE

Τι επιλέγουμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

31.05.2023 06:00
poulas andreas

Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαϊου, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης, προκάλεσαν σεισμό μεγατόνων στο πολιτικό σκηνικό. Το πιο ηχηρό μήνυμα παραδόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία ήταν εντυπωσιακά απρόβλεπτη και μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως η απόλυτη αποδοκιμασία στα έργα και στις ημέρες του.

Αυτό που οφείλει να κάνει η παράταξή μας με οπλοστάσιο, όχι μόνο την πολιτική της παράδοση και τη «μαρκίζα ΠΑΣΟΚ» που συγκινεί ακόμα και σήμερα, αλλά κυρίως με το πολιτικό της πρόγραμμα, τις θέσεις της και τις προτάσεις της είναι να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ κατά τα «πέτρινα χρόνια» της δημοσιονομικής κρίσης.

Σήμερα, η προσπάθεια απαξίωσης συνεχίζεται πιο λυσσαλέα, ώστε να αποφευχθεί να καλυφθεί από το ΠΑΣΟΚ το κενό που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές άλλωστε ότι η ανάληψη της ευθύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με σωρεία «άστοχων» αντιλαϊκών πολιτικών εμπνεύσεων και «αξέχαστης» κυβερνητικής προϋπηρεσίας, είναι εξαιρετικά βολική για τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της για να παραμείνει στην κυβέρνηση επ’ αόριστον με μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό της. Γι’ αυτό και θέλει να συντηρηθεί η αδιέξοδη αντιπολίτευση, ο λαϊκισμός, η τοξικότητα και η θολούρα στα κοινοβουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ελληνική κοινωνία με την εκλογική της ετυμηγορία αποδοκίμασε με αποστροφή τις κρυφές ατζέντες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις «Δήμητρες», τα τοπικά νομίσματα, την απλή αναλογική και κάθε έμπνευση αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ταυτόχρονα υψηλού κινδύνου. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η αποστροφή της στα πολιτικά πειράματα, συνιστά απόλυτη επιδοκιμασία της κυβέρνησης και των πρακτικών της. Αυτή είναι μία ρηχή και επιπόλαιη ερμηνεία. Αντίθετα, οι μετρήσεις αποδεικνύουν ότι προτάγματα για τους πολίτες είναι τομείς πολιτικής που για τη Νέα Δημοκρατία τοποθετούνται στον πάτο των πολιτικών της προτεραιοτήτων. Όπως είναι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, η βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κοινωνικό κράτος, η κρατική πρόνοια, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η ισονομία. Όλα αυτά που όμως, για το ΠΑΣΟΚ αποτελούν πυρήνα της ιστορικής του πολιτικής παράδοσης και έχουν καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως προνομιακό για κόμμα πεδίο άσκησης πολιτικής.

Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιο κόμμα θα αναλάβει τον εξαιρετικά δύσκολο ρόλο να αντιπαρατεθεί με μία ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση με τρόπο πειστικό, προγραμματικό, δυναμικό και με προτάσεις σε όσα μας αφήνει να εννοηθεί ότι θα φέρει προς ψήφιση την επόμενη τετραετία: τις ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία, στην δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, στις δομές κοινωνικής πρόνοιας, τους πλειστηριασμούς και «ουκ έσται τέλος».

Ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσει τις συνθήκες πολιτικής υποκατάστασης, που πλέον διαφαίνονται και να πείσει τους πολίτες να το εμπιστευτούν. Πρέπει να φθάσουμε από άκρη σε άκρη της Χώρας, στους χώρους εργασίας, στο χωράφι, στα στέκια της νεολαίας, στα πανεπιστήμια, στα εργοτάξια, στα νοικοκυριά. Πρέπει να δείξουμε την ίδια σοβαρότητα, προσήλωση και διαρκή παρουσία, που δείξαμε κοινοβουλευτικά τα τελευταία χρόνια, όταν μέσα στην πανδημία που όλοι ήταν μουδιασμένοι κάναμε προτάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ, όταν απέναντι στην αισχροκέρδεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία κάναμε κοστολογημένες προτάσεις για την μείωση του κόστους ενέργειας και την ελάφρυνση των νοικοκυριών και όταν μέσα σε συνθήκες επισιτιστικής κρίσης βάζαμε τους αγρότες στο προσκήνιο.

Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία. Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ ως αξιόπιστη αντιπολίτευση είναι κέρδος για την δημοκρατία και τη Χώρα. Είναι πυλώνας σοβαρότητας, υπευθυνότητας και σκληρής αντιπολίτευσης χωρίς βαρίδια λαϊκισμού και τοξικότητας. Είναι εγγύηση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καλοπεράσει ως κυβέρνηση και ότι τα συμφέροντα των πολλών θα προστατευθούν, όχι με λόγια αλλά με έργα. Ήρθε η ώρα η δημοκρατική παράταξη να αναδειχθεί ως γνήσιος εκφραστής των αγώνων και των ονείρων του ελληνικού λαού.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη με τις δικές του βεβαιότητες

Πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές

Η απλή και άδολη «επ-Ανάσταση» του 21!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09