search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 19:15
MENU CLOSE

Τα ακραία ταξίδια των δισεκατομμυριούχων και ο Τιτανικός – Από το διάστημα στους Πόλους και το Έβερεστ (photos/video)

21.06.2023 11:46
Titanic_wreck
credit: Wikipedia

Η εξαφάνιση του μικρού τουριστικού υποβρυχίου Τιτάν που έκανε κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού έφερε στο φως μια επιχειρηματική δραστηριότητα που προσφέρει εμπειρίες ακραίων εξερευνήσεων σε πολύ πλούσιους πελάτες.

Κι αυτό γιατί μεταξύ των πέντε ανθρώπων που βρίσκονται στο υποβρύχιο Τιτάν είναι δύο δισεκατομμυριούχοι – Ο Χαμίς Χάρντινγκ, ένας 58χρονος που έκανε τεράστια περιουσία πουλώντας ιδιωτικά τζετ και έχει τρία ρεκόρ Γκίνες για την πραγματοποίηση ακραίων ταξιδιών και ο πακιστανικής καταγωγής επιχειρηματίας, Σαχζάντα Νταγοούντ, 48 χρόνων, μαζί με τον γιο του Σουλεϊμάν.

Το πάθος του Χάρντινγκ με τους ωκεανούς και το διάστημα

Σε ανάρτηση στο Instagram, το Σάββατο, ο Χάρντινγκ ανέφερε ότι «επιτέλους» ήταν έτοιμος για την κατάδυση σε βάθος 12.500 ποδών, που άρχισε το πρωί της Κυριακής και «που ήταν μάλλον η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό για το 2023».

Αυτό δεν ήταν το πρώτο ταξίδι του Χάρντινγκ στα βάθη των θαλασσών. Είχε ήδη κατέβει στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, στην Τάφρο των Μαριανών, που κατεβαίνει 10.925 μέτρα (36.000 πόδια) κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού.

Ο Χάρντινγκ δεν έδειχνε ενδιαφέρον μόνο για τους ωκεανούς. Πέρυσι ήταν ο ένας από τους έξι που επέβαιναν στην πέμπτη πτήση του Blue Origin New Shepard, του Τζεφ Μπέζος, που έφτασε σε ύψος 351.000 ποδών (66 μιλίων ή 107 χιλιομέτρων) πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Το ναυάγιο που συναρπάζει τους πλούσιους

Τέτοιες περιπέτειες έχουν υψηλό κόστος. Τα εισιτήρια για το μικρό υποβρύχιο Τιτάν, μέχρι το ναυάγιο του Τιτανικού, κοστίζουν 250.000 δολάρια. Το ταξίδι οργανώνεται από την εταιρία Oceangate, που ειδικεύεται στον εξερευνητικό τουρισμό. Η εταιρία ιδρύθηκε από τον Στόκτον Ρας, έναν αμερικανό πολυεκατομμυριούχο, ο οποίος επέβαινε στο υποβρύχιο, όπως και ο Πολ Ανρί Ναρζελέ, ένας Γάλλος που ειδικεύεται σε καταδύσεις σε μεγάλα βάθη και ο οποίος έχει επισκεφτεί το ναυάγιο του Τιτανικού περισσότερες από 30 φορές – εξ ου και το παρατσούκλι «κύριος Τιτανικός».

Σε διαφημιστικό βίντεο για την αποστολή στον Τιτανικό αναφέρεται ότι «δεν είναι ένα ταξίδι συναρπαστικό για τους τουρίστες, αλλά πολύ περισσότερο μία οκταήμερη μοναδική εμπειρία».

Ο Άαρον Νιούμαν, επιχειρηματίας του χώρου της υψηλής τεχνολογίας, που επέβαινε σε μία προηγούμενη αποστολή του υποβρυχίου στον Τιτανικό με το σκάφος της Oceangate δήλωσε ότι «δεν είναι ταξίδι στη Ντίσνεϊλαντ. Υπάρχουν αρκετοί πραγματικοί κίνδυνοι και πολλές προκλήσεις». Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, μοναδικά πράγματα που έχω κάνει. Έχω πάει στο Έβερεστ, αλλά αυτό είναι ακόμα πιο μοναδικό, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Θα είναι αναμφίβολα η καλύτερη εμπειρία σε όλη μου τη ζωή».

Διακοπές στο διάστημα

Το ταξίδι στο διάστημα κοστίζει πιο ακριβά. Η τιμή για δύο εισιτήρια στην πτήση της Blue Origin λέγεται ότι ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που η εταιρία δεν κάνει κανένα σχετικό σχόλιο.

Ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον και η εταιρία τουρισμού διαστήματος Virgin Galactic έχουν πουλήσει περισσότερα από 800 εισιτήρια, έναντι 450.000 δολαρίων το ένα, σε ανθρώπους που θέλουν να φτάσουν στα 260.000 πόδια (80 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη και να ζήσουν για λίγο την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας.

Από τους Πόλους μέχρι το Έβερεστ

Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που ειδικεύονται σε ακριβά ταξίδια με βάση τα ιδιαίτερα γούστα του πελάτη και υπόσχονται ότι φτάνουν στα τελευταία παρθένα μέρη του κόσμου.

Ο Πάτρικ Γούντχεντ, εξερευνητής των Πόλων, δημιούργησε την εταιρία White Desert Antarctica, που υπόσχεται σε πλούσιους πελάτες πολυτελή ταξίδια στο Νότιο Πόλο, που κοστίζουν 98.500 δολάρια ανά άτομο. Ο Γούντχεντ χαρακτήρισε τον Χάρντινγκ «έναν απίστευτο εξερευνητή των ουρανών», προσθέτοντας ότι «ταξίδεψε μαζί μας στην Ανταρκτική κάποιες φορές, μαζί με τον αστροναύτη Μπαζ Όλντριν».

Ο ορειβάτης Γκάρετ Μάντισον οργανώνει ταξίδι στο Έβερεστ, που κοστίζουν 93.500 δολάρια το άτομο. Υπόσχεται ότι ακόμα και σε υψόμετρο 8.000 μέτρων οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση σε ντουζιέρες και θα συνοδεύονται από έναν παγκόσμιας κλάσης σεφ, που θα φροντίζει τα γεύματά τους με τα ακριβότερα υλικά. Σε ένα επεισόδιο του αμερικανικού τηλεοπτικού σόου «Secret Lives of the Super Rich», είπε: «Σίγουρα δεν είναι ένα φτηνό χόμπι. Αλλά αξίζει κάθε δεκάρα που δίνεις».

Διαβάστε επίσης:

Τιτάνας: «Δεν βρήκαμε ακόμα κάτι» λέει η ακτοφυλακή παρά τους ήχους από την περιοχή των ερευνών (Video)

Αλβανία: Παραιτήθηκε δήμαρχος μετά από σκάνδαλο με ροζ βίντεο

Πόρτα σε vegans ρίχνει σεφ: «Γ… τους χορτοφάγους σοβαρά… τελείωσα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 19:14