search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:29
MENU CLOSE

«The Congress»: Η ταινία του 2013 που προέβλεψε την… ανταρσία της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Χόλιγουντ (photo/video)

18.07.2023 16:57
the_congress_robin-wright_new

Με τους ηθοποιούς να απεργούν στο Χόλιγουντ καθώς οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης απειλούν τις δουλειές τους, μια ταινία που γυρίστηκε πριν από 10 χρόνια και δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, επανέρχεται στο προσκήνιο. Όπως γράφει η Κάριν Τζέιμς στο BBC, η ταινία αυτή ήταν τρομακτικά προφητική.

Οι ηθοποιοί μπήκαν στον απεργιακό «χορό» μετά το συνδικάτο των σεναριογράφων και συγγραφέων και στη δημόσια συζήτηση έχουν μπει κάποιοι ισχυροί παίκτες της βιομηχανίας του θεάματος. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ δήλωσε στο CNN προ ημερών ότι «πρόκειται για ένα σημείο καμπής για τη βιομηχανία μας». Ενώ ο Κρίστοφερ Νόλαν, δήλωσε στο Hollywood Reporter ότι «τα επιχειρηματικά μοντέλα δεν λειτουργούν τώρα». «Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Πολύ σύντομα όλο το οικοδόμημα που όλοι αγαπούμε θα εξαφανιστεί», προειδοποίησε ο Τζεφ Γκριν, επικεφαλής εταιρίας παραγωγής.

Προσοχή όμως! Ενώ ο Κλούνεϊ και ο Νόλαν είναι πραγματικοί ήρωες της βιομηχανίας του θεάματος, ο Γκριν είναι ένας χαρακτήρας δημιουργημένος, τον οποίον υποδύεται ο Ντάνι Χάστον, στην ελάχιστα γνωστή ταινία «The Congress».

Βγήκε στις οθόνες το 2013 και ουσιαστικά πρόβλεψε τη σημερινή κρίση για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βιομηχανία του θεάματος, κάτι που αποτελεί και ένα από τα θέματα που απασχολούν τους ηθοποιούς και τους σεναριογράφους. Η κρίση αυτή περιγράφεται με εντυπωσιακή σαφήνεια στην ταινία. Σε μία σκηνή ο Γκριν επιχειρηματολογεί προσπαθώντας να πείσει την σταρ του Χόλιγουντ, Ρόμπιν Ράιτ, να υπογράψει συμβόλαιο εκχωρώντας τα δικαιώματα της εικόνας της στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Με σενάριο και σκηνοθεσία του Άρι Φόλμαν (που είναι γνωστός για την ταινία «Waltz with Bashir», που το 2008 του έδωσε υποψηφιότητα για Όσκαρ ταινίας animation) η ταινία με τη Ρόμπιν Ράιτ πρόβλεψε τα προβλήματα που θα προκύψουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την απώλεια ελέγχου της εικόνας τους για τους ηθοποιούς.

Το 2015 στη σειρά του Netflix, «BoJack Horseman», ο παραγωγός Λένι Τέρτλτομπ λέει στον BoJack ότι θέλει να τον σκανάρει για να χρησιμοποιήσει το αντίγραφό του με τη Τεχνητή Νοημοσύνη, σε περίπτωση που ο BoJack καταστεί δύσκολο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Secretariat». Στο τέλος ο Τέρτλτομπ προτιμά το σκαναρισμένο αντίγραφο και το χρησιμοποιεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη του BoJack.

Αλλά στην ταινία «The Congress» είχαμε την πιο ανατριχιαστική αντιστοιχία με τη σημερινή πραγματικότητα. Η δημιουργημένη Ρόμπιν έχει λόγο να συμφωνήσει με την πρόταση της εταιρίας παραγωγής, που περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι η ηθοποιός δεν θα εργαστεί ποτέ στο μέλλον. Οι παραγωγοί τη θεωρούν αναξιόπιστη και δύσκολη και σε ηλικία 44 ετών εγκαταλείπει τους ρόλους που την έχουν κάνει διάσημη, με τα στούντιο να στρέφονται σε ψηφιακά αντίγραφα μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα έχουν ηλικία περίπου 20 ετών. Η 44χρονη ηθοποιός χάνει τη δουλειά της από ένα αντίγραφο του εαυτού της σε ηλικία 20 ετών…

Η ταινία « The Congress» βασίστηκε εν μέρει στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «The Futurological Congress», του Στάνισλαβ Λεμ, του 1971. Ωστόσο, η «ανταρσία» της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Χόλιγουντ, που αναπτύσσεται στο πρώτο μέρος της ταινίας είναι δημιούργημα του Φόλμαν. 

Η προφητική ταινία αφηγείται αυτό που θα δούμε στο προσεχές μέλλον, το οποίο θα μπορούσαν να έχουν επεξεργαστεί όλοι οι εμπλεκόμενοι στην βιομηχανία του θεάματος αν είχαν δει το φιλμ «The Congress» πριν από μία δεκαετία.

Διαβάστε επίσης:

Οι καλύτερες πόλεις με παραλιακό μέτωπο (ανάμεσά τους και η Αθήνα)

Νόβακ Τζόκοβιτς: Πρόστιμο για τον τενίστα – Έσπασε τη ρακέτα του (video – photo)

Banksy: Το BBC ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει για πρώτη φορά τη φωνή του (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:15