search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:44
MENU CLOSE

Ισραήλ: Πόσο κοντά βρίσκεται στον κίνδυνο εμφυλίου σπαραγμού;

26.07.2023 06:05
israil taraxes 998- new

Αυτά που συμβαίνουν στο Ισραήλ είναι σοβαρά και εξόχως ανησυχητικά. «Είναι το τέλος της ισραηλινής δημοκρατίας;» αναρωτιέται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz και το Al Jazeera, φιλοξενεί άρθρο του επιφανούς αναλυτή, Μαρουάν Μπισάρα, ο οποίος αναρωτιέται κατά πόσο είμαστε μπροστά σε «έναν ισραηλινό εμφύλιο πόλεμο».

Ο αναλυτής Έρικ Γιόφι εξηγεί σε άρθρο του στην Haaretz  ότι «ο φονταμενταλιστικός ορθόδοξος ιουδαϊσμός επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στην ισραηλινή δημοκρατία», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι όμηρος των υπερ-ορθόδοξων κομμάτων και των εξτρεμιστών εβραίων εποίκων, οι οποίοι «οδηγούν το Ισραήλ στον γκρεμό». Κατά τον Έρικ Γιόφι στην ουσία της εξαιρετικά σοβαρής κρίσης που διέρχεται η χώρα βρίσκεται «η ηθική κατάρρευση της ισραηλινής ορθοδοξίας».

«Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι και οι φανατικοί δεν θα σταματήσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκαλυπτική και μεσσιανική λύτρωσή τους, με οποιοδήποτε κόστος», εκτιμά ο Μαρουάν Μπισάρα.

Η κρίση αυτή δεν προκλήθηκε μόνο από την εμμονή του Μπένζαμιν Νετανιάχου να ελέγξει στη δικαιοσύνη, με την οποία έχει προηγούμενα.  Είναι στην ουσία απότοκο του αποικιακού και θρησκευτικού πολέμου του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, εδώ και δεκαετίες.

«Αυτή είναι  σύγκρουση ανάμεσα σε δύο τύπους Σιωνισμού- τον προ και τον μετά το 1967, με άλλα λόγια, μεταξύ του πιο φιλελεύθερου και κοσμικού Σιωνισμού και της πιο φανατικής και φασιστικής εκδοχής του», υποστηρίζει ο Μαρουάν Μπισάρα στο Al Jazeera.

Το πόσο σοβαρή είναι η κρίση το αναγνωρίζουν επιφανείς και μετριοπαθείς Ισραηλινοί πολιτικοί, που προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στην άκρη της αβύσσου, ενώ πολλοί σχολιαστές προειδοποιούν ακόμα και για εμφύλιο πόλεμο.

Η πλατεία με τις σκηνές

Η εικόνα που περιγράφει η Haaretz από το κέντρο της Ιερουσαλήμ, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες : «Ένα τετράγωνο πιο πέρα από την Κνεσέτ (το κτήριο του κοινοβουλίου), αυτό που ήταν κάποτε το ωραίο Ισραήλ επανεμφανίζεται σε μια κατασκήνωση που έχουν στήσει εκατοντάδες διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για την δικαστική αναθεώρηση (που προωθεί ο Νετανιάχου)». Από τις σκηνές αυτών των διαδηλωτών ακούγονται οι πιο έντονες ανησυχίες για το τέλος της ισραηλινής δημοκρατίας.

Οι κατασκηνωτές δεν είναι ούτε εξτρεμιστές, ούτε ριζοσπάστες. Είναι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν από διάφορες πόλεις του Ισραήλ, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα έκαναν διακοπές κάπου στο εξωτερικό. Αλλά είναι εκεί, κάτω από τον καυτό ήλιο της Ιερουσαλήμ για να διαδηλώσουν για το τέλος της ισραηλινής δημοκρατίας.

Όσοι πιστεύουν ότι με την έγκριση του αμφιλεγόμενου νόμου του Νετανιάχου για τον απόλυτο έλεγχο της Δικαιοσύνης ηττήθηκε οριστικά το δημοκρατικό κίνημα κάνουν λάθος, γράφει η Haaretz, επισημαίνοντας ότι τα σχέδια του Νετανιάχου πηγαίνουν πολύ πιο πέρα και ακριβώς γι αυτόν τον λόγο το κίνημα δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί.

Η Μοσάντ παίρνει θέση

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι στην κρίση αυτή έχει πάρει θέση ο επικεφαλής της περιβόητης μυστικής υπηρεσίας- της Μοσάντ, ο οποίος δήλωσε δημοσίως «θα βρίσκομαι στην σωστή πλευρά της ιστορίας, αν εξελιχθεί η συνταγματική κρίση».

Μέχρι τώρα κάποια χαμηλόβαθμα στελέχη της Μοσάντ είχαν απειλήσει με παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ασφυκτικό έλεγχο του Νετανιάχου στην Δικαιοσύνη.

Αλλά ο Δαβίδ Μπαρνέα, ο αρχηγός της Μοσάντ, σε συγκέντρωση στελεχών της υπηρεσίας τη Δευτέρα, δήλωσε δημοσίως ότι «εάν η συνταγματική κρίση εξελιχθεί εγώ θα είμαι στην σωστή πλευρά της ιστορίας», για να προσθέσει ότι «ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

Ήταν η δεύτερη φορά που ο αρχηγός της Μοσάντ μάζεψε τα στελέχη του για να συζητήσουν την κρίση. Η πρώτη συνάντηση έγινε τον Μάρτιο, όταν ο πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου καθαίρεσε τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, επειδή είχε ταχθεί δημοσίως κατά του επίμαχου νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη.

Ο Νετανιάχου δέχτηκε ένα ανάλογο χτύπημα κι από τον άλλοτε στενό συνεργάτη του- τον Γιόσι Κοέν, πρώην αρχηγό της Μοσάντ και σύμβουλο εθνικής ασφάλειας. Ο Κοέν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth, κάλεσε τον Νετανιάχου να σταματήσει τις διαδικασίες για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης, επικαλούμενος ανησυχίες «για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι της ιρανικής απειλής».

Ο Κοέν προειδοποίησε ότι η κρίση αυτή «συνιστά άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ και την εθνική συνοχή» και συμβούλεψε τον πρωθυπουργό ότι τέτοιες διαφωνίες «πρέπει να μένουν μακριά από τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας».

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν για συντριβή καναντέρ: Στηρίζουμε τους ήρωες που αγωνίζονται με κίνδυνο της ζωής τους για την κατάσβεση πυρκαγιών

Παναγία Σουμελά: Δόθηκε η άδεια για λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο

Πτώση καναντέρ στην Κάρυστο: Έκτακτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:44