search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 04:22
MENU CLOSE

Γιώργος Πατούλης: Το παρασκήνιο της υποχώρησης και γιατί απέρριψε το αντάρτικο – Η καθοριστική σύσκεψη της Κυριακής

01.08.2023 06:30
patoulisgiorgostrit

Η κίνηση του Γιώργου Πατούλη να συνταχθεί σχεδόν αμέσως με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει η ΝΔ για υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής τον Νίκο Χαρδαλιά, προκάλεσε ανακούφιση στην Πειραιώς.

Αλλά, ταυτόχρονα ξάφνιασε και πολλούς. Οι οποίοι περίμεναν ότι δεν «πέσει» αμαχητί, αλλά θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο και θα αξιοποιήσει τις δυνάμεις που εμφανώς διέθετε για να συγκροτήσει αντάρτικο ψηφοδέλτιο. Ή έστω να πιέσει την κομματική ηγεσία προκειμένου να διαπραγματευτεί για την «επόμενη ημέρα», τόσο την προσωπική του, όσο και των ανθρώπων, που επέλεξαν να συνταχθούν μαζί του, ειδικά εκείνους που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πατούλης έψαξε κάθε δυνατότητα να αποτρέψει την απόφαση του πρωθυπουργού.

Αρχίζοντας μάλιστα από τη διατύπωση της δημόσιας συγγνώμης για το περιστατικό με τους χορούς στο Ζάππειο, που αποτέλεσε και την αφορμή για να άρει η ΝΔ την υποστήριξή της στην υποψηφιότητά του.

Αλλά όπως η κομματική ηγεσία, έτσι και ο ίδιος κινήθηκε γρήγορα, προκειμένου να εκτιμήσει τα πραγματικά δεδομένα.

Τα οποία άρχισαν να φαίνονται καθαρά το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Με τη φημολογία να οργιάζει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να κάνει πίσω, ο περιφερειάρχης Αττικής κάλεσε σε ευρεία τηλεδιάσκεψη όλα τα κορυφαία στελέχη του συνδυασμού του και τους ανθρώπους που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιφέρεια – μέχρι προχθές και στην προσπάθεια επανεκλογής του.

Τότε ήταν που διαπίστωσε ότι οι σκληροί κομματικοί παράγοντες είχαν αρχίσει να τον εγκαταλείπουν. Περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλα στελέχη, που ανήκουν κομματικά στη ΝΔ, είχαν ήδη δεχθεί, -από το πρωί της Κυριακής, όπως λέγεται τώρα χαρακτηριστικά – τηλεφωνήματα από την Πειραιώς να μην ακολουθήσουν τον κ. Πατούλη διότι η απόφαση αντικατάστασής του είναι ειλημμένη.

Σε εκείνη τη σύσκεψη και βλέποντας τις απουσίες κάποιων άλλοτε στενών συνεργατών του, ο περιφερειάρχης βολιδοσκόπησε τις προθέσεις των συμμετεχόντων και κυρίως εάν θα επαναβεβαίωναν και γραπτώς τη στήριξή τους στο πρόσωπό του. Αλλά, η κομματική πίεση που εκείνοι είχαν δεχθεί, περιόρισε την απήχηση αυτής της κίνησής του και κατέστησε εύκολα αντιληπτό ότι τυχόν εμμονή του να κατέβει ακόμα και απέναντι σε επίσημο υποψήφιο της ΝΔ θα δίχαζε το κόμμα. Και προφανώς δεν θα έβγαζε καμία πλευρά ωφελημένη – και σίγουρα όχι τον ίδιο.

Έμπειρος πλέον ο κ. Πατούλης από τις άγριες πολιτικές διεργασίες, διαπίστωσε και κάτι άλλο. Ότι εάν επέλεγε το δρόμο του αντάρτικου, θα υπήρχε διοικητικό κενό στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι το τέλος του χρόνου, που λήγει η θητεία του.

Ουσιαστικά δηλαδή δεν θα διέθετε πλειοψηφία για να λαμβάνει αποφάσεις και να διοικείται η περιφέρεια όλους αυτούς του μήνες, καθώς οι περισσότεροι σύμβουλοι της παράταξής του θα ήταν σε αντίπαλο συνδυασμό και φυσικά δεν θα ενέκριναν τις επιλογές και τις πολιτικές του σε κρίσιμα θέματα.

Εξ αυτών των λόγων, που από μόνοι τους φαίνονται αρκετοί, ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι υπάρχουν κι άλλοι, ο κ. Πατούλης προτίμησε να μην συγκρουστεί με το κόμμα του. Και να αντιμετωπίσει το κόψιμο της υποψηφιότητάς του «με αξιοπρέπεια», όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγες ώρες αργότερα χθες από τη Λέσβο.

Διαβάστε επίσης:

Αποστολάκης για Χαρδαλιά: «Σοβαρή παραβίαση του απορρήτου – Πρόκληση και απαξίωση για τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Μητσοτάκης: Το… ευχαριστώ στους Περιφερειάρχες που δεν στήριξε η κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Ο Στεφανής είναι η καλύτερη υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04