search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:35
MENU CLOSE

Οι Κροάτες χούλιγκαν «πλήγωσαν» ΕΛ.ΑΣ. και κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2294
10/08/2023
10.08.2023 06:02
dolofonia – kivernisi 998- new

Σε… καταραμένο τείνει να μετατραπεί το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη για την κυβέρνηση, πριν καν κλείσει δύο μήνες στη νέα θητεία της.

Μετά την παραίτηση του προηγούμενου υπουργού, Νότη Μηταράκη, ο οποίος και έφυγε για διακοπές εν μέσω πυρκαγιών, και την αντικατάστασή του με τον Γιάννη Οικονόμου, το υπουργείο βρίσκεται εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια και, ταυτόχρονα, μια «πυρηνική» πολιτική της κυβέρνησης, αυτή του «νόμου και της τάξης», δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα. Κι όλα αυτά εν μέσω αποκαλύψεων για απίστευτες ολιγωρίες και παραλείψεις από την αστυνομία.

Γκάφες

Η δολοφονία 29χρονου άνδρα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας αποτελεί την τραγική κατάληξη μιας μακράς σειράς λαθών και επιχειρησιακού φιάσκου από πλευράς της αστυνομίας, η οποία, παρότι είχε στα χέρια της όλα τα στοιχεία, ουσιαστικά «επέτρεψε» σε μια ορδή περίπου 150 νεοναζί χούλιγκαν της Δυναμό Ζάγκρεμπ να διασχίσει ανενόχλητη απόσταση σχεδόν 500 χιλιομέτρων εντός της χώρας, να παρκάρει τα αυτοκίνητά της, να πάρει το τρένο, να μεταβεί, ομού μετά Ελλήνων οπαδών, στη Νέα Φιλαδέλφεια και να προκαλέσει απίστευτα επεισόδια, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Όταν πλέον οι δυνάμεις της τάξης παρενέβησαν, το κακό είχε ήδη γίνει, ωστόσο, ακόμα και στη συνέχεια οι επιχειρησιακές γκάφες συνεχίστηκαν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αστυνομία συνέλαβε Κροάτες που βρίσκονταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι ήταν απλοί τουρίστες και να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι, με βάση φωτογραφικά ντοκουμέντα, το σημείο της δολοφονίας του 29χρονου πλύθηκε με πιεστικό μηχάνημα το πρωί της Τρίτης και κάποιες ώρες αργότερα μετέβησαν στο σημείο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλέξουν στοιχεία.

Σουρεαλισμός…

Από εκεί και πέρα, όμως, τα πράγματα μπαίνουν στη σφαίρα του… σουρεαλισμού, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, η ΕΛ.ΑΣ., τόσο εσωτερικά, μέσω της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, όσο και μέσω εξωτερικής πληροφόρησης (η αστυνομία του Μαυροβουνίου είχε στείλει σήμα στην Αθήνα το πρωί της Δευτέρας για «επικίνδυνους οπαδούς», συνοδευόμενο από τις… πινακίδες των αυτοκινήτων με τα οποία κινούνταν), γνώριζε για την… κάθοδο των «ultras» της Δυναμό Ζάγκρεμπ, καθώς και για τις σχέσεις τους με οπαδούς ελληνικής ομάδας. Εντούτοις, πέρα από «διακριτική» παρακολούθηση των οχημάτων, δεν προέβη σε καμία άλλη κίνηση.

Μάλιστα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, καθώς – όπως φαίνεται και σε ερασιτεχνικά βίντεο – οι χούλιγκαν πήραν… σαν κύριοι το τρένο από την Ειρήνη, μετέβησαν στον Περισσό και κατευθύνθηκαν πεζοί προς το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου και επιδόθηκαν σε εκτεταμένα επεισόδια με την τραγική κατάληξη της δολοφονίας του 29χρονου και πολλούς τραυματισμούς, με τους εργαζόμενους στη ΣΤΑΣΥ να ενημερώνουν αρμοδίως για την παρουσία τους στο δίκτυο του ΗΣΑΠ, χωρίς, ωστόσο, η αστυνομία ακόμα και τότε να παρέμβει, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της τάξης εμφανίστηκαν στο… σημείο μηδέν περίπου μισή ώρα αφότου ξέσπασαν τα επεισόδια.

Ενώπιον αυτού του απίστευτου επιχειρησιακού φιάσκου, η κυβέρνηση από το μεσημέρι της Τρίτης και μετά επιχείρησε να κάνει damage control, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απομακρύνει άμεσα τον προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και τους επικεφαλής της Τροχαίας στις περιοχές απ’ όπου πέρασε το κονβόι των χούλιγκαν και να ανακοινώνει ΕΔΕ για τον καταλογισμό περαιτέρω ευθυνών «σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή». Το ίδιο βράδυ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, o Γ. Οικονόμου έκανε λόγο για «πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα» και για «κραυγαλέα, τραγική αποτυχία» της αστυνομίας, παραδεχόμενος ότι «υπήρχαν πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν».

Πολλαπλή ζημιά

Όσον αφορά στις πολιτικές ευθύνες (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν την παραίτησή του), ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ, αλλά δεν είναι ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη πώς θα καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν», προσθέτοντας ότι «αναλαμβάνω την ευθύνη να δουλέψουμε σκληρά και να αλλάξουμε την Ελληνική Αστυνομία». Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση και το Μαξίμου δεν συζητούν νέα αλλαγή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε ο Γ. Οικονόμου ούτε το γραφείο του είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξη της… ορδής των ακροδεξιών «ultras» της Δυναμό Ζάγκρεμπ. Ωστόσο, η ζημιά είναι πολλαπλή:

● Από τη μία, η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται επιχειρησιακά προβληματική (για να χρησιμοποιηθεί ένας επιεικής όρος) σε ένα περιστατικό που θα έπρεπε και μπορούσε να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του, δηλαδή στα σύνορα ή, εν πάση περιπτώσει, πριν το κονβόι από την Κροατία «σπάσει» και χαθούν τα ίχνη των χούλιγκαν για κάποιες ώρες.

● Σε δεύτερο επίπεδο, οι αποκαλύψεις για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξη των «Bad Blue Boys» από διάφορες αξιόπιστες πηγές (μέχρι και τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους είχαν στη διάθεσή τους) επιτείνουν την εικόνα ανεπάρκειας και έλλειψης στοιχειώδους σχεδιασμού.

● Σε τρίτο – και ίσως πιο σημαντικό – επίπεδο, η κατάληξη όλων των λαθών και των παραλείψεων, δηλαδή, η απώλεια μιας ζωής, οι τραυματισμοί και η εικόνα χάους στον αστικό ιστό, πληγώνει ανεπανόρθωτα το κυβερνητικό αφήγημα περί αποτελεσματικής πάταξης της ανομίας και επιβολής του νόμου και της τάξης στη χώρα.

Το δόγμα «νόμος και τάξη»

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2019 είχε θέσει το ζήτημα της εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών ως μείζονα στόχο της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην ουσία δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και δεσμευόμενος ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχυθεί η αστυνόμευση και η ΕΛ.ΑΣ. να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα (υλικά και νομικά) για να επιτελεί αποτελεσματικά το έργο της. Των δεσμεύσεων αυτών ακολούθησαν προσλήψεις αστυνομικών, νέα σώματα και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο, η εικόνα 150 χούλιγκαν, οι οποίοι σε συνεννόηση με Έλληνες οπαδούς διασχίζουν ανενόχλητοι τη χώρα, χρησιμοποιούν ακόμα και μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους, πραγματοποιούν επίθεση σε ένα σημείο γεμάτο ανυποψίαστο κόσμο, τραυματίζουν θανάσιμα έναν νέο άνθρωπο και όλα αυτά συμβαίνουν με την αστυνομία να γνωρίζει – και ιδιοίς όμμασι, αφού παρακολουθούσε «διακριτικά» την αυτοκινητοπομπή – για την παρουσία τους και παρά ταύτα να επεμβαίνει κατόπιν εορτής, αποτελεί τεράστιο πλήγμα, τόσο για το κύρος της ΕΛ.ΑΣ., όσο και για το αφήγημα της κυβέρνησης περί νόμου και τάξης.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της κυβέρνησης της Ν.Δ., οι επιδόσεις της στο ζήτημα της πάταξης της εγκληματικότητας και της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως… comme ci comme ça, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει πριν από μερικούς μήνες το «Βήμα», το 2022 καταγράφηκε αύξηση των ληστειών κατά 19%, των βιασμών κατά 26% και των υποθέσεων με παράνομα όπλα κατά 239%, με το ρεπορτάζ να κάνει λόγο για «συνεχή αυξητική τάση και εντός του 2023», προσθέτοντας ότι τα ίδια στοιχεία δείχνουν αύξηση των κλοπών κατά 21%, των διακεκριμένων κλοπών με διάρρηξη κατά 62%, των σωματικών βλαβών κατά 5%, των περιπτώσεων εξυβρίσεων κατά 15% και των αυτοδικιών κατά 18%.

Οι επόμενες κινήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κινηθεί όχι εν θερμώ, αλλά να στείλει το μήνυμα ότι το περιστατικό της Νέας Φιλαδέλφειας την κινητοποιεί, προκειμένου να λάβει τα δέοντα μέτρα:

● Όσον αφορά στις απομακρύνσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. μετά το φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν, στην κυβέρνηση υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τάσεις: η μία λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα, ενώ η άλλη επιδιώκει μια πιο ήπια (αλλά πάντα αυστηρή) προσέγγιση στο θέμα, ώστε να μην υπάρξει σοβαρή αναστάτωση στο σώμα. Το τι θα γίνει θα φανεί το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με το πόρισμα της ΕΔΕ που έχει ανατεθεί σε υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την έρευνα που έχει διατάξει η δικαιοσύνη.

● Ένα δεύτερο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους συλληφθέντες για τα επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Έλληνες και Κροάτες χούλιγκαν επιχειρούν να μεταθέσουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο, αν και ο Κροάτης δικηγόρος που έχει αναλάβει τους συλληφθέντες φρόντισε να ρίξει λάδι στη φωτιά με εμπρηστικές δηλώσεις κατά των οπαδών της ΑΕΚ. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι και για νέα επεισόδια με… εισαγόμενους «ultras» στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων, οπότε τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

● Τέλος, μέσα στους επόμενους μήνες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κινήσεις… αναδόμησης της ΕΛ.ΑΣ., όχι μόνο σε επίπεδο οργανογράμματος, αλλά και επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και αποτελεσματικής αστυνόμευσης στους πολίτες. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για… χειρουργικές κινήσεις, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα πτώσης του ηθικού των αστυνομικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Φιλαδέλφεια: Επικοινωνία Οικονόμου με τον πατέρα του 29χρονου Μιχάλη

Παππάς: Εγκαινιάζουν κέντρο ελέγχου των τρένων, που ως τώρα έλεγαν ότι λειτουργούσε – Ντροπή και λίγο είναι

Κατσαφάδος για Νέα Φιλαδέλφεια: «Ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση – Έγιναν πολύ σοβαρά λάθη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:35