search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:37
MENU CLOSE

Blue Horizon: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των «4» για τη δολοφονία του Αντώνη

06.09.2023 20:45
blu-horizon-1-new

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων του πληρώματος του Blue Horizon για το θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, όταν στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί επί του πλοίου απωθήθηκε από τα μέλη του πληρώματος με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα. H πρωτοφανής κτηνωδία έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη και έχει δημιουργήσει παγωμάρα και οργή στους πολίτες και τον πολιτικό κόσμο.

Σε βάρος του μέλους του πληρώματος, που διακρίνεται στο βίντεο να σπρώχνει τον άτυχο επιβάτη απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες. Στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος που ήταν παρόντες στο αδιανόητο περιστατικό ασκήθηκε ποινική δίωξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Τέλος, σε βάρος του πλοιάρχου ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Σημειώνεται ότι όλοι τους αντιμετωπίζουν ποινές έως και ισόβια.

Παράλληλα, από την εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά δόθηκε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τυχόν ευθύνες από την πλευρά της λιμενικής αρχής.

Μεταξύ άλλων θα ερευνηθεί:

  • Εάν ήταν παρόντες λιμενικοί κατά τη διάρκεια του απόπλου του πλοίου
  • Εάν έπραξαν ό,τι προβλέπεται από τη στιγμή που ο 36χρονος έπεσε στη θάλασσα.

Οι συλληφθέντες παραπέμπονται σε ανακριτή για να απολογηθούν.

Νωρίτερα, στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκαν αμίλητοι και σκυφτοί οι τέσσερις συλληφθέντες.

Ο 36χρονος περισυνελέγη νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή, ενώ το πλοίο αναχώρησε και επέστρεψε μετά από εισαγγελική εντολή προκειμένου να δοθούν καταθέσεις από επιβάτες και πλήρωμα.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 36χρονου Αντώνη, τονίζει ότι, με βάση τον ποινικό κώδικα η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο επισύρει το αναγκαίο μέτρο της προφυλάκισης τόσο για τον πλοίαρχο, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν. Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, ως υπεύθυνους υπέδειξε -πρωτίστως- τα δύο άτομα του πληρώματος τα οποία έδωσαν από τον ασύρματο την εντολή στον πλοίαρχο να σηκώσει την πόρτα.

«Δυστυχώς χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, αυτό που πρέπει εδώ και πέρα να κάνει η Πολιτεία να διαφυλάξει να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας στα λιμάνια, στην επιβίβαση των ανθρώπων που ταξιδεύουν. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο που είναι αναγκαίο μέτρο για αυτό που έχει συμβεί, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω η ανθρώπινη ζωή, όμως μπορεί να επιβάλει η Δικαιοσύνη το αναγκαίο μέτρο της προφυλάκισης, πρώτα για το μέλος του πληρώματος στην μπουκαπόρτα του πλοίου, ο οποίος αυτός ήταν για μένα νομικά εκείνος που είχε ενδεχόμενο δόλο, διότι εδώ θα πρέπει να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο οι υπαίτιοι και οι κατηγορούμενοι αυτού του δυστυχήματος στο Λιμάνι του Πειραιά», σημείωσε στα Παραπολιτικά ο δικηγόρος.

«Αυτό που πρέπει η πολιτεία και η Δικαιοσύνη να διασφαλίσει ότι το 299 του ποινικού κώδικα ρητά, αναφέρει πως η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο επισύρει το αναγκαίο μέτρο της προφυλάκισης και για τον πλοίαρχο, και για τα υπόλοιπα μέλη εκείνοι όμως που πρωτίστως φταίνε, για αυτό το συμβάν είναι τα δύο άτομα του πληρώματος τα οποία έδωσαν από τον ασύρματο την εντολή στον πλοίαρχο να σηκώσει την πόρτα», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε και η νεκροψία-νεκροτομή του 36χρονου, στην οποία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιατροδικαστές Σωκράτης Τσαντίρης και Ηλίας Μπογιόκας αποφάνθηκαν ότι η αιτία θανάτου είναι «πνιγμός σε έδαφος κάκωσης κεφαλής». Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως ο 36χρονος έφερε χτυπήματα στο κεφάλι.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι είχε χτύπημα στο κεφάλι ενδεχομένως από τον καταπέλτη το οποίο συνετέλεσε στον πνιγμό, κάτι που, ωστόσο, δεν μπορεί να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά.

Όπως φαίνεται από την νεκροψία, ο νεαρός χτύπησε το κεφάλι του -πιθανότατα στον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon μετά τις βάρβαρες σπρωξιές από τα δύο μέλη του πληρώματος που τον απώθησαν μέσα στη θάλασσα.

Την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που αφορά τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού, διέταξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ,Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σχετικά βίντεο δείχνουν 36χρονο επιβάτη να προσπαθεί να μπει στο πλοίο αλλά απωθείται από μέλη του πληρώματος με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον τραγικό θάνατό του.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από τα βίντεο αλλά και καταγγελίες επιβατών στο Λιμεναρχείο και το πλοίο υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά όπου συνελήφθησαν ο καπετάνιος και μέλη του πληρώματος.

Πηγές από το λιμενικό σώμα σε ερώτηση που έγινε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν υπήρχε κάποιος λιμενικός στο σημείο που σημειώθηκε το τραγικό συμβάν καθώς δεν φαίνεται και στα σχετικά βίντεο αναφέρθηκε ότι υπήρχε στέλεχο του σώματος που έκανε μέτρα τάξης αλλά όχι μπροστά στον καταπέλτη του συγκεκριμένου πλοίου καθώς είχε ολοκληρωθεί η φόρτωση των επιβατών και των οχημάτων.

Επίσης σε άλλη ερώτηση για το αν ο καταπέλτης θα έπρεπε να είναι ανοιχτός κατά την εκκίνηση της μηχανής του πλοίου τονίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και έχει βεβαιωθεί σχετική παράβαση από το κεντρικό λιμεναρχείο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, χαρακτήρισε την πράξη των μελών του πληρώματος «ποινικά και ηθικά καταδικαστέα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί χυδαία προσβολή προς τους Έλληνες ναυτικούς της ελληνικής ακτοπλοΐας που δεν συνάδει με τις αρχές της ναυτοσύνης». Ωστόσο προσπάθησε να εξισώσει θύτες και θύμα στο τραγικό περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Κ. στον Πειραιά .

«Σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο, και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν πίσω ένα μεροκάματο και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι ο 36χρονος ο οποίος είχε εισιτήριο στην κατοχή του, αφού είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, έπειτα αποβιβάστηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους και στη συνέχεια στην προσπάθειά του να επανεπιβιβαστεί, απωθήθηκε από τα μέλη του πληρώματος με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του.

Η διοίκηση της Attica Group στην οποία ανήκει το πλοίο, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, ενώ δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος.

«Τον έριξε και είπε “φεύγουμε”»

Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων συγκλονίζουν καθώς περιγράφουν με λεπτομέρειες την απάθεια του πληρώματος κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το περιστατικό.

Επιβάτης του πλοίου μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε: «Τον έσπρωχνε ο τύπος με το λευκό πουκάμισο. Έκανε δύο τρεις προσπάθειες ο άλλος να μπει μέσα στο πλοίο. Την ώρα που ξεκινούσε ο καταπέλτης να φύγει, έφευγε ξεκόλλαγε και αυτός συνέχιζε και τον έσπρωχνε.

Όλοι φωνάζαμε: “τι κάνεις, τι κάνεις”; Έπεσε ο άνθρωπος στη θάλασσα. Και οκ έκανες τη βλακεία και τον έριξες στη θάλασσα… Τον έριξες επί τόπου, κοιτάς ψυχρά έναν άνθρωπο στη θάλασσα και την ώρα που τον παίρνει η δίνη και τον τραβάει μέσα γυρνάς και λες φεύγουμε χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια. Να του πετάξεις ένα σωσίβιο. Να πεις: σταμάτα το πλοίο, έπεσε άνθρωπος, πνίγεται να τον σώσουμε. Τίποτα σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ξεκίνησε το πλοίο, έφυγε.

Μετά από λίγο βγήκε στην επιφάνεια, είχε πνιγεί κατευθείαν. Τον γύρναγε μέσα η θάλασσα και μετά από λίγο τον χάσαμε. Πήρα το λιμεναρχείο, είχαν πάρει και άλλα άτομα και μετά από λίγο μας γύρισαν πίσω. Το πλήρωμα έλεγε ότι πήγε να προλάβει το πλοίο και έπεσε μόνος του. Αλλά δεν έγινε αυτό».

Ο ίδιος επιβάτης μίλησε και στο MEGA. «Την ώρα που ξεκίναγε το πλοίο και έβαζε τις μηχανές, ακούω φωνές και τρέχω στο πίσω μέρος και βλέπω τον ύπαρχο του πλοίου να απωθεί έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να μπει στο καράβι. Όλος ο κόσμος φώναζε γιατί ήταν φως φανάρι ότι θα έπεφτε στη θάλασσα. Αυτός συνέχισε, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα. Ήταν φως φανάρι ότι θα συμβεί το κακό».

«Για μένα το χειρότερο το οποίο συνέβη είναι, αν δείτε το βίντεο, ότι ρίχνει μια ματιά (σ.σ. ο ύπαρχος) λες και έπεσε… και γατί να έπεφτε και σκύλος στη θάλασσα, θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γυρνάει και τον κοιτάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και γυρνάει απαθέστατα και δίνει σήμα για να φύγει το πλοίο».

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να σωθεί ο άνθρωπος» καταγγέλλει ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Ο άνθρωπος τον τράβηξε η δίνη της θάλασσας, τον χάσαμε για λίγο από τα μάτια μας και μετά ξεβράστηκε πάνω και τον ξαναπήρε από κάτω. Εκεί πιστεύω τελείωσε ο άνθρωπος. Έφυγε το πλοίο και από ό, τι έμαθα πήγε ο κόσμος στον καπετάνιο και του χτύπαγε την πόρτα και αυτός τους έκλεισε την πόρτα σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Διαβάστε επίσης:

ΠΝΟ για Blue Horizon: Δεν αντιπροσωπεύει τους Έλληνες ναυτικούς η συμπεριφορά του πληρώματος

Blue Horizon: Τι προβλέπεται για επιβιβάσεις της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:36